Kategorier
Allmänt om bloggen Tankar och funderingar

Mina mål för 2024 – halvårsuppdatering

När vi går in i andra halvåret av 2024, är det dags att reflektera över de mål jag satte upp i januari. Är jag på rätt väg, eller finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra?

Jag satt mål för flera olika områden i mitt liv. För min ekonomi och mina investeringar, för bloggen och för min hälsa. Nu har strax över halva tiden passerat. Dags att göra en uppföljning för att se hur resan går.

Bloggmål
För bloggen satte jag målet att jag vill nå ett snitt på ett inlägg i veckan under året. För att krydda det hela satte jag även en utmaning för mig själv där jag kommer att behöva betala böter om jag inte når målet.

Med detta inlägg och nuvarande vecka inräknad så är jag långt från mitt mål. Jag ligger för närvarande på ett snitt på 0,39 inlägg i veckan dvs inte ens halvvägs mot där jag borde vara! Men enligt mig är det inte så illa som det ser ut. Även om det är långt från målet så är det fortfarande högre än de snitt jag höll både 2022 och 2023. En förbättring jämfört med tidigare år är alltid positivt!

Den främsta anledningen till att jag inte är orolig är hur verkligheten sett ut. Till att börja med så har jag under våren jobbat mer än heltid då jag täckt upp för en del av en kollega som varit långtidssjukskrivens tjänst. Sedan så är april och maj de månader då jag har som mest att göra på jobbet och jobbar mest övertid. Detta gör att jag redan från början visste att det skulle bli betydligt färre inlägg under våren.

I juni inträffade något som jag kommer berätta mer om kopplat till hälsomålen men jag var sjuk/smårisig under en längre period än jag någonsin varit. Slutligen har jag läst en sommarkurs på universitetet, vilket också tagit tid. Allt detta har så klart tagit fokus från bloggskrivandet.

Men perioden med extra mycket jobb är över, jag börjar känna mig alltmer frisk och tidigare i veckan vart jag klart med sommarkursen. Så nu kommer jag få mer tid över för bloggen och jag kommer förhoppningsvis kunna hålla ett snitt på över ett inlägg i veckan under resten av semestern och därmed ta igen lite förlorad mark.

Hälsomål
Jag skrev ett helt eget inlägg om mina hälsomål, eftersom detta är en stor passion för mig. Målen var uppdelade i kategorierna blodmarkörer, sömn, kost och träning. Men för att göra det betydligt mer kortfattat så var det större mål jag satte att jag i slutet av året skall vara både i bättre form och mer hälsosam än vad jag varit under de senaste tio åren.

Är jag på väg att nå det målet? Svaret är skulle jag nog säga nja? Jag började året starkt, tränade regelbundet och såg förbättringar. Men så kom sjukdomarna. I mitten av maj vart jag sjuk. Jag är sällan sjuk, åtminstone inte så sjuk att jag behöver vara hemma från jobbet och i regel så blir jag rätt snabbt frisk igen. Jag skulle gissa på att jag är en av de som har bland det lägsta antalet frånvarodagar på mitt jobb de senaste åren.

Den här gången hade jag hade feber i två dagar. Sedan började jag bli bättre och även om jag var lite hostig och seg i kanske två veckor så var jag nästan helt återställd när jag på nytt vart smittad första veckan i juni.

Den här gången var det uppenbarligen värre saker. Jag fick senare reda på att hon som smittade mig efter haft konstant feber i tio dagar åkt in till sjukhuset och fått antibiotika. Först då hade hon blivit bättre. En kollega till mig som vart smittad vid samma tillfälle skrev att han inte varit så krasslig i hela sitt liv och när hans semester började en och en halv vecka senare hade han fortfarande inte kommit tillbaka från sjukskrivningen.

Själv vart jag inte lika sjuk som dessa, faktum är att jag inte missade mycket jobb då jag vart dålig på fredag eftermiddag/kväll och var som sjukast över helgen. Problemet är att jag inte vart helt frisk. Även om jag inte hade feber mer än ett par dagar så kändes det som jag hade det. Ingen ork, ingen energi, utmattad bara av att gå upp för trapporna. Värst var så ont i halsen att jag var tvungen att knapra smärtstillande som godis.

Men allt vart bättre, problemet är att det inte vart helt bra. När jag cyklade 2-3 veckor senare hade jag fortfarande ingen kraft och energi i benen. Och det halsonda, även om det vart bättre så jag inte behövde knapra smärtstillande försvann inte det heller.

I dag känner jag mig nästan helt återställd, med två små undantag. Jag har fortfarande lite ont i halsen (varierar mellan nästan helt borta när jag vaknar, till lite mer på kvällen). Och kanske lite konstigare än så är min puls. Jag har inte varit till gymmet på två månader av förståeliga skäl men för att hålla igång försöker jag gå minst en långpromenad om dagen, två nu på semestern. Redan från början när jag promenerar så ligger min puls kanske runt 10 högre än vad den brukar göra. Men då och då spikar den iväg till 150-160. Och då talar vi inte om någon powerwalk utan lugnt och beskedligt tempo.

Detta händer inte hela tiden, ibland kan jag gå en helt långpromenad utan några spikes, ibland kommer spiksen regelbundet under hela promenaden. Men allt går ändå åt rätt håll och jag tror att chansen är god att nästa vecka är veckan då jag äntligen blir fullt frisk igen.

Två månader utan träning medför så klart att jag inte kommit så långt med mina hälsomål som jag velat. Så osäkert om jag kommer nå den bästa form jag haft på tio år. Men det är okej, även om jag bara skulle nå den bästa form jag haft på fem år så vore det ju jättebra och även så lite som den bästa form på ett år är fortfarande en vinst.

Ekonomiska mål
Jag berättade om i mina mål för 2024 var att jag skulle tjäna mer pengar än tidigare. Detta var egentligen inget mål utan mer ren fakta då jag, som tidigare nämnt, under våren skulle jobba lite mer än heltid för att täcka upp för en del av en kollega som blivit långtidssjukskrivens tjänst.

Detta har bidragit till att jag hittills under 2024 satt av 145 000 kr i nysparande. Dock har väldigt lite av detta investerats då endast 30 000 kr av dessa gått till min portfölj på Avanza, resten har gått till ett ”högräntekonto”.

Anledningen till att så lite gått till portföljen är att jag på kortare sikt planerar att renovera lägenheten och på lite längre sikt köpa ny bostad. Tanken är att inte röra portföljen för någon av dessa saker så därför bygger jag upp en större andel likvider.

Slutligen har vi min portfölj. Som vanligt satte jag aldrig något avkastningsmål för min portfölj. Men första halvan av året har gått bra. I skrivande stund är portföljen upp runt 23%. Redan i början av april passerade portföljen 20% för första gången i år. Senaste två månaderna har dock varit nästan status status quo för portföljen. Den har mer eller mindre pendlat fram och tillbaka mellan 21,5-24,5% och bara gjort mindre rörelse där i mellan.

Men det är svårt att klaga så länge min portfölj presterar bättre än index. Det är långt från varje år jag når så hög avkastning. Är dock lite orolig för om min portfölj peakat för året. Som sagt var den har stått stilla i två månader nu och på slutet har den fått ordentligt styrt av index. Tex i fredags var OMXS30 upp 2,19% samtidigt var min portfölj ner 0,31%.

Men som jag alltid säger, för de allra flesta av oss så är börsen ett maraton, inte en sprint. Jag är mer fokuserat på hur det ser ut över 10, 20, 30, 40, 50 år än på ett halvår. Men även om det bara skulle vara för ett par månader är det alltid kul att ligga före index.

Hur har det första halvåret gått för dina egna mål för 2024?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x