Kategorier
Tankar och funderingar

Vad är pengar om du inte har hälsan?

Pengar är viktigt, det ger oss frihet, det skapar trygghet, det ger oss möjlighet att hjälpa andra och det kan vara en väg för att nå många av våra drömmar. Men något som är ännu viktigare är din hälsa. Jag har tidigare berättat om mina mål för 2024 när det gäller så väl bloggen som mitt sparande och investerande samt eventuella fastighetsaffärer. Här tänkte jag berätta om mina hälsomål.

Jag tror att de flesta av oss hellre är förskyllda i en lyxvilla vi äger än under en bro där vi som uteliggare söker skydd mot vädret. Men börjar vi tala om allvarligare saker, sjukdomar som kan ha en dödlig utgång eller förstöra din hälsa så att du i framtiden knappt lyckas ta dig upp ur sängen utan hjälp från andra, då tror jag de flesta av oss hade bytt alla pengar vi har i utbyte mot att vara frisk och stark.

Om du är frisk, stark och lever hälsosamt ökar chansen att du får leva ett långt liv där du orkar vara aktiv betydligt längre upp i åldern än vad många andra gör. Som en ren bonus innebär dessutom ett långt och friskt liv mer tid för ränta på ränta att verka på dina investeringar. Har du någonsin själv funderat över hur din hälsa påverkar din livskvalitet?

Jag har alltid satt upp olika former av spara/investerarmål eller åtminstone drömmar. Men större delen av mitt liv har jag inte haft något liknande kring hälsa. Hälsa var helt enkelt inget jag reflekterade över. Ju äldre jag blivit desto mer intresserad av hälsa har jag blivit, särskilt under de senaste två åren har det tagit fart på riktigt. Äldre är så klart en definitionsfråga, jag har förhoppningsvis med lite marginal mer än halva livet kvar. Men jag är betydligt äldre än när jag för många år sedan började spara en bit av studiemedlet varje månad. De senaste två åren har jag tagit mig igenom ett stort antal böcker och jag har lyssnat på många poddar med forskare inom området.

Blodmarkörer
En sak som mitt hälsointresse fick upp mina ögon för är att mäta hur läget i min kropp är just nu. Om jag inte gör det, hur kan jag då veta vad som eventuellt är fel och som jag skulle behöva förbättra? Och om jag inte mäter hur ska jag då veta om jag gör rätt saker och att de saker jag gör faktiskt fungerar? För att ta reda på detta så tog jag hösten 2022 och lämnade blodprov som skickades till ett labratorium. Labbet använde sedan detta blodprov för att ta fram värdet för 35 olika markörer.

Varje markör är ett värde som är viktigt för hälsan. De omfattar saker som inflammation, blodsocker, kolesterol, värden för lever och njurar, olika typer av vitaminer och mineraler och mycket mer. Genom att du blir medveten om att du ligger dåligt till på en eller flera markörer så kan du också göra något åt det.

Efter att ha tagit dessa test hösten 2022 så gjorde jag på nytt samma sak ett år senare, hösten 2023. Här kan du se exempel på hur tre av mina värden hade förändrats under året. Den första är mitt långtidsblodsocker. Det var inom gränsen för vad som är ett okej värde men definitivt högre än vad jag hade förväntat mig och högre än vad jag kunde vara bekväm med.

Som du kan se så lyckades jag få ner mitt långtidsblodsocker ordentligt under det år som gick mellan den första och den andra mätningen.

Nästa värde är Vitamin B12 vilket behövs för bildningen av röda blodkroppar och för att vårt nervsystem skall fungera optimalt. Hösten 2022 låg jag alldeles på gränsen till att ha ett underskott.

På grund av resultatet 2022 började jag dagligen ta en tablett med B12-kosttillskott och som du kan se har det givit resultat. Vid mätningen i höstas låg värdet på en bra nivå.

Det är motiverande och inspirerande att se data om sig själv på det här sättet och det får en onekligen att vilja bli bättre på alla fronter. Bara för att du ligger inom det gröna referensintervallet så behöver det inte betyda att värdena är optimala. Jag strävar efter att få ytterligare förbättring av flera värden när jag mäter mig igen hösten 2024.

Ett exempel på detta är inflammation, så här ser den ut för mig:

Sett till bilden så ser det ju helt okej ut. Men läser man på mer (du får massor av information för varje blodmarkör när du får ditt testresultat) lär du dig att redan när du passar 3 på skalan i grafen så ökar din risk för framtida insjuknande i hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom motsvarar större delen av resten av den gröna ytan inte låg risk utan att du har normal risk för hjärt- och kärlsjukdom. För att komma ner på låg framtida risk ska du ha ett värde på under 1. Så bara för att jag är grön på inflation så betyder det inte att det inte finns mycket utrymme kvar för förbättring.

Sömn
Nästa hälsopunkt är sömn. Jag har hela mitt liv sovit bra men jag har varit en kvälls/nattmänniska. Men sover alltså gott och vaknar utvilad så länge jag är ledig. Men tyvärr funkar det sämre med arbetslivet som inte är anpassat för det.  Sömn är extremt viktigt för hälsan så jag har försökt ändra mina sömnvanor och somna tidigare det senaste året.

Genom att lyssna på vad sömnforskningen säger, och genomfört ett antal förändringar baserat på den, så har jag under det senaste året lyckats bli trött tidigare på kvällen. Detta har logiskt nog medfört att jag somnar tidigare. Problemet är att när jag somnar tidigare sover jag mycket kortare tid. Jag känner mig inte riktigt utvilad när jag vaknar.

Som en del av att mäta mina värden har jag skaffat en klocka som bland annat mäter min sömn. I natt sov jag till exempel 6 timmar och 10 min. Det spelar ingen roll om jag jobbar eller har semester, när jag somnar tidigare så sover jag mycket kortare och jag känner mig inte riktigt utvilad när jag vaknar. För att visa på skillnaden, jag var nyligen uppe till kl 02, då sov jag 7 timmar och 47 minuter.

Min sömnmätare skapar en poäng varje dag i skalan 1-100. Den poängen baseras på saker som hur länge du sovit, vilken puls du haft när du sovit, hur mycket tid som spenderats i djupsömn, rem-sömn osv. Tittar jag på de senaste månaderna så ligger mitt snitt på 80. Jag brukar i regel få rätt bra på alla de olika delarna som poängen baseras på utom just tid sovande.

Mitt mål för sömn för 2024 är att jag mot slutet av året, genom att fortsätta lyssna på och följa sömnforskningen, nå veckor där snittpoängen hamnar på runt 90. Förhoppningsvis kommer det att göra att jag börjar känna mig utvilad igen. Sedan på ännu längre sikt vill jag så klart få upp min poäng till nära 100.

Kost
Nästa hälsomål är kopplat till kost. Min akilleshäl är restaurangmat. Jag äter det betydligt oftare än vad som är bra för varken midjemått eller plånbok. Vare sig det handlar om en kryddig Vindaloo, en asiatisk buffé eller något annat gott så dras jag till det alldeles för ofta. När jag lagar mat själv hemma blir det oftast rätt hälsosamt och jag är bra på att äta gott om grönsaker till maten. Målet är att minska antalet tillfällen jag äter restaurangmat. Detta är nog det mål jag tror risken är störst att jag misslyckas med. Ett ytterligare mål är att ännu oftare försöka laga hälsosam mat när jag lagar den själv.

Träning
Det sista hälsomålet är kopplat till träning. Under de senaste åren har jag, på grund av skador, tränat väldigt lite och i stället fokusera på att promenera mycket (blir i regel 10-25k steg om dagen) samt enstaka gympass här och där. Men nu när jag givit kroppen tid att läka tror jag den är redo för lite mer träning. Målet är simpelt att träna mer än vad jag gjort de senaste åren utan att för den skull gå in så hårt och intensivt som jag alltid gjorde förr och som ledde till skador.

Större sammanfattande mål
Slutmålet om allt går i mål, det vill säga sömn, kost och träning är att jag i slutet av 2024 är i bättre form och mer hälsosam än vad jag varit under de senaste tio åren. Samt så klart att mina blodmarkörer kommer vara bättre hösten 2024 än vad de var hösten 2023. Blodmarkörerna är lätt att mäta, men bättre form och mer hälsosam desto svårare. Men i princip tänker jag mig mindre fett, mer muskler, bättre kondition, piggare och mer energi och följer jag allt jag skriver här vet jag att hälsan kommer vara bättre den med.

Det kan låta som ett orealistiskt mål men jag tänker så här, om jag siktar på bästa formen de senaste tio åren en bara når den bästa formen de senaste fem åren så är ju det en vinst det med? Jag tror dock att tio år är möjligt så länge jag inte kör för hårt och går sönder. Är typ skador som dragit ner mig historiskt och kan jag hålla mig borta från dom är allt möjligt.

Vad tycker du om mina hälsomål? Och vilka hälsomål har du själv satt upp för dig själv? Dela med dig genom att kommentera här!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x