Kategorier
Allmänt om bloggen Tankar och funderingar

Mina mål och planer för 2024

Jag har många mål och planer för 2024. Till exempel kommer jag att tjäna extra mycket pengar i vår, vilket innebär att mer än vanligt kan investeras. Här kommer jag först att berätta om de planer jag har för bloggen. Sedan kommer jag gå in på ekonomiska mål, boende, min portfölj och lite tankar kring ökad livskvalitet.

I mitt förra inlägg nämnde jag att ett blogginlägg i veckan är ett realistiskt mål för mig. Det kommer dock inte att bli lätt med tanke på att det skulle innebära att jag behöver publicera nästan tre gånger så många inlägg som jag gjorde förra året. Men målet är realistiskt, och jag funderar på att motivera mig själv ytterligare genom en utmaning, vilken jag kommer att berätta mer om framöver om den blir av.

Beträffande vilken typ av inlägg jag vill publicera, har jag flera olika idéer. Under förra året publicerade jag inlägg inom många olika topics relaterat till privatekonomi och investeringar. Det är inget jag planerar att ändra på så förvänta er mer av det. En annan idé jag har, och som jag tidigare nämnt i bloggen utan att det blivit av, är att skriva inlägg som förklarar grundläggande termer, fenomen och aktiviteter inom sparande och investering.

Detta innefattar bland annat att förklara begrepp som ’ränta på ränta’. Ett begrepp som de som hållit på med sparande och investerande ett tag ofta har god koll på. Det är dock inte något jag kan förutsätta att alla läsare har, särskilt eftersom även de som befinner sig i början av sin ekonomiska resa hittar till min blogg. Därför behöver jag i varje nytt inlägg där termen används också kort förklara vad det är. Genom att ha ett antal inlägg som på ett pedagogiskt och nybörjarvänligt sätt förklarar de vanligaste termerna och fenomenen kan jag helt enkelt länka till de inläggen i stället för att förklara termerna.

Detta skulle innebära att mer erfarna läsare slipper läsa om saker de redan känner till. Samtidigt erbjuder det nybörjaren en mer ingående och detaljerad förklaring än vad en kortfattad förklaring på två till tre meningar skulle göra. Något som förhoppningsvis bidrar till en ökad förståelse. Jag har dock sagt att jag ville skapa denna typ av inlägg ett par gånger tidigare och hittills har det inte blivit av så vad säger att det kommer bli av i år? Inget gör det, men jag hade denna typ av inlägg i min gamla blogg och jag vet därför av erfarenhet hur användbart det är.

En annan typ av inlägg jag skulle vilja skriva mer om är mini-biografier vilket jag gjorde för första gången i slutet av förra året med mitt inlägg om Charlie Munger. Jag vet att intresset inte är stort för denna typ av inlägg men det skulle vara något jag gjorde mer för min egen skull. Jag tyckte det var intressant och givande att få grotta ner mig och lära mig massor om den förebild som Charlie var. Självklart skulle jag kunna göra detta utan att skriva ett inlägg men jag känner mig själv och vet att något sådant sällan blir av om jag inte har något som pushar mig lite extra till det. Vilka levande eller döda profiler relevanta för den här bloggen skulle du vilja veta mer om?

Ett område som jag redan när jag startade bloggen sa att jag ville skriva om men som endast skett i begränsad grad är forskning. Det sker massor av forskning relaterat till finans, investeringar och privatekonomi varje år. Men varken finanspress eller bloggar lyfter forskningsresultat mer än ytterst sporadiskt om ens det. Nackdelen med detta område är att det är tidskrävande. Så vi får se hur det blir med denna punkt. Jag är intresserad av forskning, men om det blir inlägg av det återstår att se.

När det kommer till ekonomiska planer har jag ett par olika. Till att börja med rent privatekonomiskt så vart jag i december tillfrågad av chefen om jag kunde tänka mig att täcka upp för en del av en kollega som blivit långtidssjukskrivens tjänst. Jag hade naturligtvis en kravlista med punkter som behövdes uppfyllas för att jag skulle acceptera det vilken chefen godtog. Det betyder att jag kommer att jobba mer än heltid de närmaste månaderna vilket i sin tur betyder att jag under denna period kommer att tjäna betydligt mer än vad jag någonsin tidigare gjort.

Jag kommer alltså ha möjlighet att spara och investera mer än vad jag normalt haft möjlighet till. Frågan är då hur dessa pengar skall investeras? Eftersom ni läsare vet att jag är börsnörd vore kanske det givna svaret att köpa mer aktier. Men det är inte säkert att det blir så.

Sedan ett bra tag tillbaka letar jag nytt boende. Jag bor i bostadsrätt och det är absolut inget fel på min lägenhet, på det stora hela trivs jag bra, men jag skulle vilja ha ett rum till. Detta handlar främst om livskvalitet. Jag skulle vilja ha mer yta för att inreda ett ordentligt hemmagym och för kontor/arbetsplats. Så för att öka min livskvalitet vill jag hitta en större lägenhet där jag kan avsätta kanske en fjärdedel av ett rum till arbetsplats och tre fjärdedelar rummet till hemmagym.

Eftersom jag trivs väl i min nuvarande bostad är jag kräsen, och ett köp måste verkligen kännas helt rätt. Så det är långt från säkert att den rätta lägenheten dyker upp under året. Hittar jag drömlägenheten under 2024?

Grundtanken är att inte röra portföljen om jag köper ny bostad. Jag har betalt av lägenhetslånet på min nuvarande vilket ger ett relativt stort utrymme för ett köp då jag både kan återinvestera försäljningen av min nuvarande samt ta ett nytt lån om jag skulle vilja. Men min nuvarande lägenhet börjar bli rätt sliten så innan en eventuell försäljning skulle jag åtminstone vilja totalrenovera köket samt kanske också göra vissa mindre renoveringar på andra ställen. Något som troligtvis kommer att gå på ett par hundratusen.

Jag har redan sparat ihop en ansenlig summa för detta men jag kommer nog fortfarande låta majoriteten av mitt nysparande under året gå till detta för att ha marginaler om något oväntat skulle inträffa, kostnaderna drar i väg eller bara för att ha ett bra belopp till handpenning om det skulle behövas innan en eventuell försäljning är klar.

Beträffande börsen och min portfölj har jag flera tankar. Till att börja med om det skulle komma en större nedgång, en riktigt krasch så kan detta att få mina bostadsplaner att ändras drastiskt. Skulle en sådan inträffa innan pengar spenderats på renoveringar/köp så kommer jag genast att flytta dessa pengar till börsen i stället. Helt enkelt för att kunna gå in extra hårt på börsen om ett gyllene tillfälle skulle visa sig.

För portföljen så har jag ett antal innehav jag behöver se över. Innehav jag haft en god resa med men där frågan finns hur mycket mer de kan ge de närmaste åren. Jag gillar grundtanken av att köpa och behålla för alltid. Det är dock inte säkert att de skäl som fick mig att köpa bolaget fortfarande är relevanta några år senare. Särskilt inte om aktien stigit väldigt mycket på kort tid.

Historiskt sett har jag haft svårt att sälja av bolag som kanske har nått toppen av sin utveckling eller åtminstone hamnat på en platå där de riskerar att stagnera under en längre tid. Jag vet inte om jag kommer bli bättre på detta men jag är åtminstone medveten att jag behöver se över vissa innehav och verkligen ta mig en funderare kring min framtid med dessa innehav. Så det är möjligt att portföljen kommer att få se några åtminstone smärre förändringar under året.

Jag befinner mig också i en lite konstig situation när det kommer till vad jag vill köpa. Ända sedan jag började investera på börsen har det alltid funnits en lång rad bolag jag velat äga. Det enda som satt gränsen har varit mitt månadssparande och att jag velat äga mer av vissa bolag jag redan äger snarare än att lägga till ytterligare ett bolag.

Så har det inte sett ut de senaste månaderna. Det finns fortfarande flera bolag jag är intresserad av och skulle vilja äga. Men i inget av fallen känner jag att priset är rätt. Här kan det naturligtvis vara jag som är dumsnål, ett bra bolag har ju alla möjligheter att växa i nuvarande prissättning och mer därtill. Men det är inte lätt, åtminstone inte i mitt huvud.

Det har medfört att jag haft svårt att återinvestera mina senaste försäljningar. Nu säljer jag som tidigare nämnt sällan så det rör sig inte om några stora belopp. Men detta innebär att jag för ovanlighetens skull har omkring 320k på Avanza fördelat på likvider och fonder, i väntan på att jag ska bestämma vad jag ska investera dem i. Och fonder är något jag inte ägt sedan finanskrisen.

Vad har du själv för planer och mål för 2024? Någon aktie du vill tipsa mig om?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bourse
Bourse
5 månader sedan

Biografier och forskning skulle vara väldigt kul att läsa om! Sen är det alltid intressant att läsa om andra personers tankar om enskilda aktier. 🙂

Beträffande aktier gillar jag Bravida just nu.

2
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x