Kategorier
Allmänt om bloggen Tankar och funderingar

Bloggens framtid – Dags att gå i pension?

Om du är ny här så skapade jag i mitten av 00-talet Sveriges allra första ekonomiblogg. Jag hade inga förväntningar alls vid skapandet, och visste knappt vad bloggande innebar. Bloggen kom att fullkomligt explodera. Regelbunden uppmärksamhet i media och tusentals dagliga läsare.

Orsaken till att jag la ner min gamla blogg var att jag kände att jag hade skrivit färdigt. Jag hade fått ut det jag ville säga och att jag inte ville posta nya inlägg bara för sakens skull och för att fortsätta tjäna pengar på bloggen. Antingen skulle det vara kvalitet eller så fick det vara så jag slutade blogga.

Frågan är om jag nu nått samma punkt med denna blogg? Kanske har jag inte längre det som krävs? Är det slutligen dags för mig att göra som jag gjorde för så länge sedan med min gamla blogg. Lägga ner denna och gå i pension från bloggandet?

Anledningen till dessa tankar började år 2022. Det var ett riktigt dåligt bloggår för mig. Jag hade gått från att producera skapligt med blogginlägg 2021 till att knappt blogga alls under 2022. Under 2021 publicerade jag i genomsnitt 1,29 inlägg per vecka, men detta sjönk till endast 0,17 inlägg per vecka 2022, vilket är färre än ett inlägg i månaden.

Anledningarna till att det blev så få inlägg under 2022 var många. Jobb, universitetsstudier, vänner och familj var alla faktorer. Men i slutändan handlade det om att jag prioriterat andra intressen och hobbys över bloggen och att bloggen på grund av detta vart lidande. Därför satte jag som mål att skriva betydligt fler inlägg under 2023 än vad jag hade gjort under 2022. Även om jag inte trodde att jag skulle nå upp till 2021s inläggsfrekvens så var ett inlägg i veckan i snitt ett realistiskt mål.

Under 2023 lyckades jag med att mer än dubbla antalet inlägg jämfört med föregående år. Jag nådde 0,37 inlägg i veckan men även om det var en klar förbättring så var det ju mil ifrån ett inlägg i veckan. Det positiva är att jag lyckades mer än fördubbla antalet inlägg men det negativa är att denna fördubbling skedde från en väldigt låg nivå och inte var i närheten av mitt mål om ett inlägg i veckan.

Jag har funderat på varför jag numer publicerar så få inlägg. Om du bortser från faktorer som jobb och andra intressen så har jag identifierat ytterligare en faktor. Jag gick tillbaka och tittade på statistik från min gamla blogg och såg att jag i snitt under mitt mest produktiva år där publicerade 3,67 inlägg i veckan. Alltså inte långt från fyra inlägg i veckan! Hur är det möjligt att någon som kunde posta 3-4 inlägg i veckan helt plötsligt inte ens kunde publicera ett halvt?

Den kanske främsta anledningen till detta insåg jag faktiskt redan för ett par år sedan. Jag har alla gamla inlägg från min gamla blogg sparade och jag började läsa igenom dessa för att se om det fanns några favoriter som skulle vara värda att posta på nytt i min nya blogg. Det är lite pinsamt att erkänna men när jag började läsa igenom dessa gamla inlägg så insåg jag hur dåliga majoriteten av mina gamla blogginlägg var.

Det finns absolut guldkorn som är intressanta, lärorika eller motiverande och som väckte tanke hos läsarna och inspirerade vissa att börja spara och investera. Dessa var anledningen till att min gamla blogg vart så framgångsrik. Men många inlägg var rent skräp. Dåligt språk, snabbt hopslängda ofta ointressanta eller oinspirerande. Vissa inlägg kändes som att jag måste ha skrivit dom bara för att publicera ett nytt inlägg snarare än att jag faktiskt hade något relevant att säga.

Det handlade mer om kvantitet än kvalitet. Av de 3-4 inlägg jag postade i veckan var på sin höjd ett vad jag i dag skulle anse bra nog att publicera. Men även om jag dissar mina gamla inlägg nu så var det absolut inte hur jag kände då. Jag postade aldrig ett inlägg bara för sakens skull och jag upplevde att det jag postade var kvalitet och vettiga saker.

Vad har då förändrats under dessa år som gör att jag i dag finner många inlägg, som jag då tyckte var bra eller åtminstone helt okej, vara så dåliga? När jag i unga år startade min första blogg var jag verkligen inte någon skribent. Jag skulle inte påstå att jag är annat än en högst medioker skribent i dag men då var jag verkligen usel. Innan jag började blogga hade jag aldrig haft något intresse för skrivande. Jag var killen som på högstadiet fick tillbaka alla uppsatser vi skrev i svenskan full av röda markeringar.

När jag i 20-årsåldern började blogga bad jag en flickvän korrekturläsa en del av mina inlägg eftersom jag stavade som en kratta. Uppenbarligen lyckades jag ibland träffa rätt med mina texter, men det var nog minst lika mycket tur som skicklighet. Jag skrev dock massor av inlägg under mina mest aktiva år och det utvecklade mitt skrivande. Men som med ökningen i antal inlägg 2023 jämfört med 2022 så var det från en väldigt låg nivå.

Jag har fortsatt att utvecklas sedan dess. I mitt arbete läser jag mycket, och även om jag sällan läser böcker på fritiden, lyssnar jag mycket på ljudböcker, vilket troligen har bidragit till min utveckling. Sedan jag började arbeta har jag även tagit mig igenom ett antal distanskurser på högskolan. Men allra störst effekt på min språkliga utveckling kom definitivt så jag gick tillbaka till universitet på riktigt och läste en kandidat i Företagsekonom. Om min första utbildning hade varit mer praktisk än teoretisk så var denna tvärt om och utvecklade mitt skrivande massor.

Anledningen till att jag i dag tycker att så många av mina gamla blogginlägg är så dåliga är helt enkelt att jag utvecklats med åldern. Jag har gått från att vara en relativt usel skribent till en medioker. Men inget gott som inte har något ont med sig. Detta är en anledning till att jag publicerar färre inlägg i dag. När jag i min gamla blogg skrev inlägg så tog dom kanske mellan 40 min och två timmar från idé till färdigt inlägg. Jag fick helt enkelt en idé och ordbajsade snabbt ihop något om det och postade inlägget.

Så ser inte processen ut i dag. I dag tar många inlägg runt fem timmar från idé till att allt är färdigt. Vissa betydligt längre än så. Mitt sista inlägg 2023, det om Charlie Munger, tog säkert en 10-12 timmar. Jag gör research på ett sätt som jag inte gjorde i den gamla bloggen. Jag har regelbundet ett gäng källor för ett inlägg. Detta gör att bara förarbetet till vissa inlägg tar någon eller några timmar innan jag ens börjat skriva.

Även själva skrivprocessen förändrats. Förr skrev jag ett inlägg, eventuellt fick en flickvän skumma igenom det och identifiera stavfel och sedan postades det. I dag skriver jag om texterna flera gånger innan de publiceras. Strukturen ändras. Stycken flyttas till andra delar av texten. Vissa saker tas bort, andra läggs till. Texten går helt enkelt igenom ett antal olika former innan jag känner att den är redo att publiceras. Sedan den sista delen är att i min gamla blogg hade jag nästan aldrig bilder, det var wall of text som publicerades. I dag har jag alltid ett gäng bilder till varje inlägg, det går åt mer tid än vad man kan tro att hitta bra och relevanta bilder som dessutom är fria att använda.

I min gamla blogg kunde jag alltså skriva och publicera flera inlägg på samma tid som det i dag tar för ett. Inte konstigt då att jag postade betydligt fler inlägg förr. En annan nackdel med att inläggen tar så mycket längre tid från start till mål är att det fått till effekt att många inlägg påbörjas utan att slutföras. När ett inlägg endast tar en timma så är det publicerat en timma efter att du fick idén men om det tar fem timmar så blir det en process som kan pågå under flera dagar. Då finns risken att du efter ett par dagar får annan idé som du ger högre prio och börjar skriva på den i stället.

Utan att överdriva så har jag ett dokument med strax under 100 inlägg som jag påbörjat men ännu inte slutfört sedan jag startade min nya blogg. Vissa av dessa är bara en titel och ett stycke medan några är nästan färdigskrivna inlägg och sedan så klart massor som befinner sig någonstans där i mellan.

Det är rimligt att ifrågasätta om hur jag skriver i dag är värt det. Vad tycker du, käre läsare? Jag är den förste att erkänna att flera av mina favoritbloggare definitivt inte skriver på det här sättet. Tvärt om har de ofta korta inlägg som mer handlar om några snabba tankar kring en fråga eller händelser. De postar inlägg som liknar de jag postade i min gamla blogg, även om de så klart är bättre skribenter och deras texter över lag hållet högre kvalitet.

Det går inte heller att komma ifrån att kvantitet över kvalitet inte behöver vara dåligt. En av mina favoritbloggare postar i princip dagligen. Många av inläggen är inte längre än några stycken, en snabb tanke om något. Vissa av inläggen kanske inte ger så mycket att läsa men tack vare den stora mängden, samt så klart att han är en mycket skickligare skribent än mig, gör att flera guldkorn dyker upp varje månad. Hade jag skrivit fyra gånger så många inlägg hade majoritet av dom säkert inte varit särskilt fantastiska men troligtvis hade kvantiteten också medfört att jag hade skrivit betydligt fler bra inlägg än vad jag gjorde under 2023.

Frågan är dock om jag kan göra detta. Jag tror att jag blivit lite skadad av mitt jobb och alla universitetsstudier. Jag tror att jag lite har tappat förmågan att kunna skriva kortar mindre bearbetade texter. Det kanske är något som jag borde börja träna på? Försöka hitta tillbaka till? Vad tycker du? Det sagt så kommer jag inte att lägga ner bloggen och gå i bloggpension. Mitt mål för 2024 är återigen att nå ett snitt på ett inlägg i veckan. Kan jag nå dit? Oklart. Men bara jag lyckas publicera fler inlägg än förra året så blir det ju två år på rad där bloggandet går och rätt håll och det vore väl inte så dåligt?

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bourse
Bourse
5 månader sedan

Jag håller delvis med angående kortare inlägg, ur egen erfarenhet. Vissa av mina kortare inlägg har mindre research och mer tankar och dylikt, men det finns även kortare inlägg som har krävt betydande mer research. Till exempel så kan även kortare inlägg om bolag/aktier kräva ett grävande i rapporter/årsredovisningar och uträkningar. Sen kanske jag missförstår vilken nivå av research du skriver om, huruvida om man skummar igenom en rapport lite fort eller om man faktiskt läser flera stycken sådana, har externa källor och/eller tittar på jämförelsebolag.

Beträffande korrekturläsning håller jag helt med. Det blir många omläsningar, flyttade stycken, omformulerade meningar osv. Ändå så hittar man alltid missar i efterhand när man läser =)

Jag tänkte i början av min förhållandevis korta bloggkarriär att jag skulle försöka skriva längre analyser och texter generellt, men när jag insåg hur otroligt tidskrävande det var så fick jag tänka om lite. Jag försökte hitta en bra blandning och när jag skriver om något kortare, exempelvis en nyhet, försöker jag att hitta något sätt att lägga till någon form av värde. Det är dock svårt och jag ska erkänna att jag inte alltid känner att jag lyckas riktigt. Men med målet att uppdatera bloggen varannan/var tredje dag parallellt med heltidsstudier och deltidsjobb blir det kämpigt ibland.

Skulle gärna se att du kämpar på med bloggen. Har inte följt den tidigare, men ska kika in nu med jämna mellanrum! 🙂

Mvh,
Bourse

Martin
Martin
5 månader sedan

Jag gillar de längre texterna och att det är välskrivet. Hur ofta spelar ingen roll. Kör på det är intressant läsning!

Daniel H Komarica
Daniel H Komarica
5 månader sedan

Hej Jakob! Hoppas allt står väl till och god fortsättning.

Nu är det ett tag sedan jag läste på bloggen och ännu längre sedan (korrekt grammatik? 😜) jag lämnade en kommentar.

Men hoppas verkligen inte att du lägger ner bloggen eller slutar att skriva. Oavsett vad eller längd på inläggen så tycker jag det är roligt att läsa vad du skriver.

Flera bloggar som jag följt ett tag skriver inte lika mycket som förr eller så går det i vågor. Det är väl lite som livet i övrigt helt enkelt, ibland upp ibland ner med humöret.

Daniel H Komarica
Daniel H Komarica
Reply to  Jakob
4 månader sedan

Ja varför inte?! Kanske avsätta en ”helig tid” varje vecka för att skriva. Alla har vi en stund varje vecka för att göra något speciellt;)

8
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x