Kategorier
Allmänt om bloggen

Mina bästa inlägg 2023

Här kommer jag att gå igenom vilket av mina inlägg från 2023 som lästes av flest personer samt vilket inlägg som läsarna spenderade mest tid med. Men framför allt kommer jag lista vilka tre inlägg, utöver dessa två, som är mina personliga favoriter från förra året.

Låt oss börja med era favoriter. Det inlägg som lästes av flest personer var också ett av de sista jag postade under 2023, Att inte gå i pension. Många som talar om att spara och investera talar även om att gå i pension tidigt. I detta inlägg lyfte jag det motsatta, att inte gå i pension och inlägget lyfte helt klart starka känslor, särskilt i sociala medier.

Hur många som läser ett inlägg är ett sätt att mäta vad som är populärast, ett annat sätt är hur länge de som faktiskt läser inlägget spenderar med att läsa det. Det är ju ett tecken på att de faktiskt gillar vad det läser och inte bara öppnar bloggen läser första stycket och sedan genast drar.

Det inlägg som de som läste det i snitt spenderade mest tid med var Många är dåliga på ekonomi. Ett inlägg där jag presenterar skrämmande data en nobelpristagare delat med sig av kring människors ekonomiska kompetens. Naturligtvis kompletterades denna negativa information med förslag för hur vi kan ändra på detta.

Då återstår mina tre favoritinlägg och för att inte upprepa saker här är naturligtvis de två ovanstående exkluderade från vilka jag får välja mellan. Att dela med mig av detta är viktigt av en anledning som behöver lite bakgrundshistoria för att förstå.

Min gamla blogg hade många läsare som besökte den om inte dagligen så flera gånger i veckan. De läste varje inlägg. Vad jag menar med detta var att antalet läsare varje inlägg fick var relativt jämnt. Bortsett från att bloggen stadigt växte så var det sällan någon drastisk skillnad från inlägg till inlägg. Undantaget var de tillfällen då bloggen förekom i tidningar och radio, då skedde så klart en tillfällig drastisk ökning. Men det var undantag och inträffade inte mer än ett par gånger per år.

Så ser det inte ut för min nuvarande blogg. Kanske beror det på att jag publicerat nya inlägg för sällan under de senaste två åren. Kanske beror det på att folks beteende för hur de läser bloggar har förändrats. I dag har sociala medier enorm påverkan på hur många som läser ett inlägg. Om inlägget uppmärksammas/delas/likas/kommenteras av rätt personer kan betyda att 100 gånger fler personer läser det jämfört med ett annat inlägg som inte fick samma uppmärksamhet i sociala medier.

Detta är anledningen till att jag vill dela mina tre personliga favoritinlägg. Baserat på det jag skrev tidigare vet jag att många läsare under förra året bara såg enstaka av mina inlägg. Kvalitet bidrar naturligtvis till om ett inlägg uppmärksammas, men även tur spelar en väldigt stor roll. Ibland har något av mina mindre bra inlägg fått massor av uppmärksamhet samtidigt som ett inlägg jag är riktigt stolt över men som kanske publicerades vid fel tid helt missade uppmärksamhet. Därför vill jag ge er läsare lite hjälp på vägen att hitta vad ni kanske har missat.

Det var inte lätt att välja, i slutändan stod det mellan fem olika inlägg, men jag var tvungen att banta ner de till tre så jag gjorde det. Hade du frågat mig en annan dag hade jag kanske valt något av de andra två. Men här kommer de i alla fall, utan inbördes ordning, de tre inlägg utöver de två redan nämnda som var mina favoriter förra året:

Är det möjligt att både unna sig och spara samtidigt?
Det råder ofta en hätsk debatt mellan de som sparar och de som inte gör det. Spararen säger till den andre att denne måste tänka på framtiden medan den andre säger till spararen att du måste ju få leva också. Jag menar att med rätt ekonomiska tänk behöver inte sparande och att unna sig vara någon motsats, tvärt om är du bra på att spara kommer du att kunna unna dig mer än de flesta andra under din livstid.

Charlie Munger – Från advokat till investeringsikon
Detta har jag valt ut av rent personliga skäl. Det var inte ett särskilt populärt inlägg sett till antalet läsare och det skapade inte heller något större intresse i form av kommentarer och liknande. Men detta var ett inlägg som betydde mycket för mig. Jag har länge gillat Charlie Munger, skrattat åt hans roliga kommentarer i YouTubefilmer och så klart på avstånd passivt följt honom och Buffetts investerande. Men jag hade aldrig tagit mig tid för att verkligen sätta mig ner och lära mig mer om honom. Det var en både rolig och lärorik resa att skriva detta inlägg.

Ett tungt börsår är över
Jag gillar inte att vara självgod eller lyfta mig själv och säga titta vad bra något jag gör är. Därför var det inte självklart att jag skulle ta med ett mer personligt inlägg här. Men jag tycker det är viktigt att visa bägge sidorna av myntet när det kommer till börsen. I sociala medier postar många ständigt nya grafer och % som visar på stora uppgångar och nya rekord. Detta kan göra det extra jobbigt för alla som inte ständigt slår nya rekord, för de som har ett dåligt år eller gör en dålig investering. Är det bara jag som misslyckas? Därför är det viktigt att visa andra sidan med, att det går dåligt ibland, det är okej, det är normalt och du är inte ensam. I detta inlägg gjorde jag just detta.

Vad tycker du om dessa inlägg? Gillar du något av dom? Har jag missat någon av dina favoriter? Som vanligt uppskattar jag att du lämnar en kommentar och delar med dig av dina tankar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x