Kategorier
Tankar och funderingar

På en personlig nivå var 2020 ett bra år för mig

Tar emot att säga det med tanke på hur svårt många haft det och fortfarande har det. Men även om du bortser från det uppenbara, att min portfölj gick riktig bra, så var mycket med 2020 positivt för mig på en rent personlig nivå. Förstå mig rätt pandemin har medfört massor av lidande och jag hoppas verkligen att vaccinen som nu börjat delas ut fungerar och sätter stopp för pandemin. Jag kommer dessutom säkert att få äta upp de positiva ord jag skriver nu under 2021.

Men vad jag menar med positivt så kan vi börja med att jobba hemifrån. På mitt jobb körde vi hemifrån från mars fram till semestern. Sedan var vi tillbaka på jobbet igen efter semestern för att köra ett par månader på plats innan vi återigen pga den eskalerande smittspridningen i samhället gick tillbaka till att jobba hemifrån i slutet av hösten.

Att jobba hemifrån har verkligen bidragit till ökat livskvalitet på flera olika sätt samtidigt som det har ökat effektiviteten på jobbet. Till att börja med så är jag kvällsmänniska, oavsett om jag går upp klockan 05 eller klockan 09 så börjar jag inte att bli trött på kvällen fören någon gång mellan midnatt och klockan 02.

Jag hade till och med två år där jag pendlade till grannstaden och var tvungen att gå upp riktigt tidigt varje morgon. Det medförde ingen skillnad på vilken tid på kvällen jag vart trött och somnade, så det handlar inte om att det är nått jag bara kan ändra på eller vänja mig av med, jag är helt enkelt en kvällsmänniska.

Att nu kunna sova en timma extra varje morgon gör stor skillnad för hur pigg jag är efter jobbet och hur mycket energi jag har på kvällarna. Detta medför att jag är betydligt aktivare både privat och socialt efter jobbet. Jag får mer gjort, tränar oftare, umgås mer med vänner, lagar bättre mat osv.

Nu har jag inte jättelångt till jobbet men även tiden det tar att ta sig till och från jobbet gör ju skillnad i hur mycket fritid man har. Även om det som i mitt fall inte är så långt utan kanske bara handlar om en 40 min om dagen så blir 40 min om dagen mycket tid om du slår ut det över varje vardag i flera månader. Då kan ni ju tänka er vilket lyft det måste vara för alla som pendlar 2-3 timmar om dagen.

Mina chefer uppmuntrar oss att röra på oss eftersom de vet att vi troligtvis blir mer stillasittande hemma än vad vi är på kontoret. Så de flesta dagar har jag givit jag mig ut på en långpromenad i solen mitt på dagen. Vi vet ju alla hur lite sol vi har vissa delar av året så att kunna komma ut och göra det medan den faktiskt är uppe gör helt klart skillnad! Jag har även ett rätt nice utegym i närheten som jag ofta tog svängen förbi när det var lite varmare ute.

En annan stor skillnad är att jag inte alls blir störd på samma sätt som jag ofta blir i ett öppet kontorslandskap med massa andra människor. På jobbet kan jag sällan sitta fokuserat med en sak längre än en kvart innan något annat stör, någon kommer med en fråga, en diskussion uppstår, du skall hjälpa någon osv, det behöver inte ens ha med dig att göra räcker med att två bredvid dig börjar snacka så hör du hela konversionen vare sig du vill det eller ej. Vi var ett helt gäng som i våras under ett onlinemöte konstaterade att det hade blivit betydligt mindre övertid under våren jämfört med normalt då vi helt enkelt blev klart med mer under ordinarie arbetstid då vi fick jobba i fred och inte vart störda lika mycket.

Ett annat lyft med jobbet som inte har med pandemin att göra är att vi flyttat till nya lokaler under året vilket har varit ett helt galet lyft, utan att överdriva för mycket så kan du tänka dig skillnaden på att flytta från typ baracker till en gamla klassisk byggnad med högt i tak, stora fönster och vacker utsikt.

Efter att jag passerade 30-strecket så minskade tiden med vänner. Många flyttade till andra delar av landet för jobb, en del bor till och med i andra länder, en del har börjat få familj och barn som tar upp mycket av tiden och på vardagarna efter jobbet så är många för trötta för att umgås och göra saker. Vi ses helt enkelt mer sällan jämfört med när vi var yngre.

Nu under pandemin har folk plötsligt fått betydligt mycket mer tid över, energi, är piggare även på vardagar samtidigt som många andra aktiviteter som ofta tog upp vår tid har ställts. Det har medfört att vi fått massor av tid för varandra igen. Jag har flera vänner som jag umgåtts mer med under 2020 jämfört med de föregående fem åren tillsammans. I några fall vänner jag inte umgåtts med på åratal som jag nu är tillbaka med och ofta umgås med ett par gånger i veckan. Jag har till och med fått ett antal nya vänner när kompisar till kompisar har börjat vara med på aktiviteterna.

Naturligtvis sker allt detta digitalt under pandemin. Vi har två fasta kvällar i veckan där vi har spelkväll tillsammans men utöver dessa två kvällar så sker mycket spontant umgänge den vägen. Om man besöker vår Discordkanal (programmet vi använder för att kommunicera) på helt andra tider och dagar så sitter ofta ett gäng tillsammans där och umgås, gör saker tillsammans eller bara snackar skit. Folk kommer och går där om vart annat hela dagarna, kvällarna och nätterna.

En sak jag noterat att vissa andra klagar på, när jag läser om pandemin i media, är hur tråkigt de tycker att de är att vara hemma. Folk klättrar på väggarna, har det jättetråkigt och är desperata efter att komma ut och göra saker. Så har inte jag känt det alls. Sedan jag flyttade hemifrån för många år sedan och började arbeta så har jag alltid tänkt så här:
Oavsett hur kul det är att resa, träffa kompisar, vara ute på olika aktiviteter osv så finns det två platser där jag med största sannolikhet kommer att spendera majoriteten av mitt liv innan pensionen på och det är på jobbet och i mitt hem.

Därför har jag redan från början alltid tänkt som så att om det är dessa platser jag kommer att spendera mest tid på så måste dessa platser vara sådana som jag verkligen tycker om att vara på. Jag måste ha ett jobb som jag tycker är roligt och givande och jag måste ha ett hem där jag trivs så bra att jag knappt vill lämna det.

Därför har jag långt innan det vart tal om pandemier, social distansering, nedstängda samhällen, inga resor med mera alltid jobbat på att ha ett hem som jag verkligen trivs jättebra i. Där jag kan utöva flera av mina intressen och där jag utan att bli uttråkad lätt kan spendera långa perioder.

Under pandemin har jag dessutom fortsatt att utveckla mitt hem på det viset för att jag skall trivas så bra som möjligt hemma. Till exempel la jag ett par tusenlappar på en ny kontorsstol så att jag verkligen kan sitta bekvämt och ergonomisk, så att kroppen skall kännas bra och fungera efter timmar av hemmaarbete varje dag.

Eftersom jag inte vill besöka det vanliga gymmet så köpte jag redan i våras hem lite träningsutrustning som komplement till utegymmet jag har i närheten. Tyvärr var jag dock inte ensam om idén att köpa hem gymutrustning under pandemin så har blivit väldigt begränsade inköp och än i dag är många produkter är slut i lagret. Så jag planerar att köpa mer i framtiden så jag är bättre förbered nästa gång det behövs.

På jobbet har vi ett gäng VR-headset som jag testat ett antal gånger under de senaste året. När det visade sig att pandemin slog till med förnyad kraft under hösten passade jag på att köpa mitt livs första egna VR-headset. Både en rolig leksak, underhållande spel, bra träningspass via träningsappar och ett nytt sätt att umgås med vänner och kollegor i VR-världar. Jag tror även att jag kommer kunna använda det för vissa distansmöten på jobbet under våren.

Mycket med 2020 har helt enkelt som ni märker varit positivt för mig. Men jag är väldigt ödmjuk inför att det varit en enorm tragedi för andra och jag hoppas verkligen att vaccin nu kommer kunna rå bot på pandemin under de närmaste månaderna. Jag skulle inte heller bli förvånad om jag får äta upp mina ord och att pandemin drabbar mig betydligt värre under 2021.

Hur var ditt 2020 om vi bortser från börsen? Hur har du påverkats av pandemin? Positivt? Negativt? Hur har du utformat ditt hem för att kunna utöva många av dina intressen samt trivas så bra där att du inte får en tråkig stund?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fredrik
Fredrik
3 år sedan

Trevlig artikel. Jag delar många av dina erfarenheter och har nästan bara jobbat hemma sedan mars och jag tillhör dem som pendlade 3 timmar om dagen innan, så du kan förstå vilken skillnad det är.

2
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x