Kategorier
Från min gamla blogg Inspiration Tips

Ladda, skjut, sikta!

Ett vanligt misstag som folk gör är att de aldrig slutför sina idéer. De går runt med huvudet överfull av olika projekt de skulle vilja genomföra och som de tror skulle kunna ge dem ekonomisk eller annan typ av framgång. Det kan vara allt från ett företag de vill starta till en uppfinning de jobbar på till en ny tjänst de tror kommer att revolutionera marknaden eller varför bara inte ta en hobby till nästa nivå.

Vad många gör är att de fastnar i tillverknings eller planeringsfaserna, de vill helt enkel få fram den perfekta produkten innan de börjar sälja den. Tyvärr är det sällan går att få fram en perfekt produkt, hitta det perfekta läget att starta sitt företag, de perfekta anställda osv. Detta kallar jag för ”ladda, sikta, skjut”. De flesta fastnar i att sikta fasen, om inte för alltid så för en väldigt lång tid. Detta är en tid som du hade kunnat använda för att marknadsföra din produkt, sälja den, hitta nya kunder.

Ett exempel på detta är om du styr en kanon så kan du spendera år med att flytta kanonen, rikta den åt sidorna, höja den och sänka den i hopp mot att du skall träffa exakt rätt när du väl skjuter. Jag slår vad om att nästan alla ni som läser detta har minst ett ”ladda, sikta, skjut” projekt eller idé bakom er. En idé ni ville genomföra men som fastnat i planerings eller tillverkningsstadiet. Har jag inte rätt?

Dit vi vill nå är ”ladda, skjut, sikta”. Om vi i stället för en kanon har en kryssningsmissil så kan vi genast avfyra den, sedan medan den är i luften så kan vi i efterhand styra den mot målet. Och det är viktigt att kunna sikta i efterhand för troligtvis kommer målet ständigt att röra på sig. Så är det i företagsvärlden.

Det är så du måste börja lansera alla dina projekt, idéer, företag, drömmar osv. För om du jobbar på detta sätt så kommer dina produkter, dina idéer eller vad de nu är du håller på med att nå ut, du kommer att kunna börja sälja, tjäna pengar. Även om produkten inte är perfekt. Jag säger naturligtvis inte att ni inte ska tänka, planera eller att du skall göra massa förhastade saker, men det är viktigt att du kommer vidare och inte bara planerar din dröm resten av ditt liv.

Ett lysande exempel på detta är datorprogram. Hade tex Microsoft jobbat efter ”ladda, sikta skjut” principen hade dom fortfarande inte släppt ett program, Windows hade inte funnits och Bill Gates hade inte tjänat ett öre. Han och de andra på Microsoft hade än i dag suttit och försök få till det perfekta operativsystemet i stället för att varit ute och sålt operativsystem som bara är bra.

Vad Microsoft och andra företag som håller på med mjukvara i stället gör är att de tar fram en hyfsat bra produkt och börjar genast sälja den. Sedan medan produkten säljs så tar det parallellt fram nya förbättrade versionen av den. Version 1, version 2, version 3 osv.

På samma sätt måste du börja jobba oavsett om du gör och säljer datorprogram, strumpor, cyklar eller bara vill förverkliga en dröm. Spendera inte resten av ditt liv med att försöka fram den perfekta produkten för att sedan inte hinna med att sälja ett exemplar av den innan du dör. Ta i stället fram en fungerande produkt eller tjänst, börja genast sälja den och jobba vid sidan om försäljningen med att uppdatera och förbättra det du gör eller säljer. Eller bara så enkelt som att dö inte utan att ha prövat på en av dina stora drömmar.

Det är på detta sätt jag jobbar med den här bloggen, hade jag väntat med att starta den tills jag var superbra på ekonomi och kunde allt samt hade 30 års erfarenheter av aktier och företagande så hade med största sannolikhet denna blogg aldrig blivit av. Det jag i stället gör är att jag laddar och skjuter, dvs jag har fått upp bloggen på webben och börjat jobba med den. Samtidigt så kan jag sikta under resans gång.

Mitt stora intresse för ekonomi och företagande gör att jag hela tiden lär mig mera vilket förhoppningsvis även kommer att medföra att om du läser den här bloggen om 3 år så kommer de blogginlägg jag skriver då vara bättra än de jag skriver i dag. Varför då inte vänta tills om tre år med att göra den här bloggen om jag kommer att vara så mycket bättre då? Svaret är enkelt, dels så genom att jag har den här bloggen så tvingas jag till att hela tiden fortsätta utbilda mig, lära mig mer så att jag har något vettigt att skriva om här. Dessutom så kommer jag förhoppningsvis under dessa tre år att ha hunnit samla på mig en hel del trogna läsare, jag tycker det är bättre att om tre år ha 500 läsare om dagen i en blogg som gått från hyfsad till bra än att ha 0 läsare till den nystartade superbra bloggen.

Så åter igen, en av nycklarna till ekonomisk framgång och till att du skall lyckas med vad du åtar dig att göra är att LADDA, SKJUT, SIKTA!

—————————————————-
Detta inlägg publicerades ursprungligen i min gamla blogg i mitten av 00-talet och var faktiskt ett av mina allra första inlägg. Jag har uppdaterat texten lite språkligt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Daniel H. Komarica
Daniel H. Komarica
4 år sedan

Väldigt roligt och läsvärt inlägg! Känner igen mig själv i vissa delar och jag brukar säga själv att gör så många fel som möjligt så fort som möjligt så du vet hur du ska göra.

Dock inte applicerbart på allt:)

Daniel H. Komarica
Daniel H. Komarica
Reply to  Jakob
4 år sedan

Min gamla chef sa alltid att det är ingen mening med att planera för mycket, bättre att köra igång och korrigera längs vägen.

För oavsett hur mycket du planerar så blir det sällan som du tänkt dig ändå:) Så lika bra att ta tag i saken.

4
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x