Min portfölj steg kraftigt efter att jag gått all in i slutet av finanskrisen och efter något år eller två av stigande kurser så kändes börsen inte lägre lika billig. Därför gick jag tillbaka till att betala av det som var kvar av mitt bolån då jag fortfarande hade de höga räntorna från 90-talet och tidigt 00-tal i minne. Jag minns inte exakt när det var, men runt 2011-2012, så stod jag plötsligt där med ett lägenhetslån som var avbetalt och en portfölj som var upp massor. Det var dags att belöna sig själv!
För att belöna mig själv beslutade jag mig för att ta ett år där jag bara jobbade halvtid. Baserat på att jag alltid haft en stor sparkvot oavsett om det gått till börsen eller till att betala på lånet så visste jag att jag inte skulle ha några problem att överleva på halva lönen. Problemet var bara att det skapade en slags ovana och helt plötsligt jobbade jag bara deltid ett år till och när jag jobbade heltid la jag alla pengar på att bygga upp den buffert som jag spenderat under finanskrisen så inget nytt kapital tillfördes portföljen. Jag kände att det var dags för en nystart så 2015 började jag, efter flera år i yrkeslivet att studera igen. När jag pluggat efter gymnasiet hade jag pluggat IT, nu var det dags för något helt annat, ekonomi!
Knappast ett bra beslut rent ekonomiskt eftersom det medförde att jag ett antal år framöver inte skulle ha något sparande, men en nystart var just vad jag behövde. Även om jag hela tiden haft kvar mitt intresse för börsen och aktier och hela tiden förvaltat min egen portfölj så hade även denna passion börjat tryta sedan jag slutat blogga. Till exempel tittade jag bara till min portfölj ett handfull gånger mellan 2010-2011. Nystarten och tiden på universitet gjorde så att jag hittade tillbaka till min passion för privatekonomi och börsen och mitt intresse nådde nivåer som jag inte hade upplevt på flera år.
Helt plötsligt läste jag kurser där jag fick värdera aktier, plugga portföljteori, läsa årsredovisningar, lära mig om företagens kostnad för kapital och läsa massor av forskning inom området. Runt omkring mig hade jag människor, i form av mina kursare, som delade mitt aktieintresse och jag gick från en vardag där jag i princip inte hade någon jag aktivt och regelbundet pratade aktier och börs med till en miljö där aktiediskussioner uppstår hela tiden. Eller som en av mina mindre aktieintresserade kursare utbrast när det hade diskuterats aktier en hel rast: ”snackar ni inte om nått annat än aktier?”.
Studentlivet innebar även många intressanta och inspirerande gästföreläsare av allt från en pensionerad partner på EY i New York som berättade om miljardinvesteringar han ansvarat för, till en svensk som försörjer sig som daytrader till i ekonomibloggsvärden kända personligheter som Magnus som har Fundamentalanalysbloggen och John och Johan från Börspodden. Allt eftersom min motivation ökade började jag även hitta tillbaka till ekonomibloggsvärlden och jag började läsa i kapp gamla favoritbloggar som Miljonär innan 30 där jag missa senaste årens inlägg samtidigt som jag hittade nya favoriter som influencern Sparo.
Den främsta anledningen att jag för många år sedan slutat blogga var att jag kände att jag hade skrivit av mig, jag hade fått ut allt jag ville ha sagt. Detta började nu ändras, den stimulerande och motiverande miljö jag befann mig i, diskussioner, forskningsartiklar, föreläsningar, och det nu aktiva och levande finanstwitter medförde att helt plötsligt började nya tankar och idéer dyka upp i mitt huvud, nya saker och kunskaper jag ville dela med mig av, saker som jag tror både skulle kunna vara intressant, lärorikt och motiverande för andra att läsa. Någon gång i mitten av 2017 skapade jag ett dokument på min dator där jag började lägga in idéer när de dök upp i mitt huvud, majoriten korta meningar och stycken i stil med ”detta är intressant skriv något om det” medan andra nästan halvfärdiga inlägg på 1-2 sidor.
Detta dokument växte undan för undan och i dag är det fullt av idéer till inlägg. När jag skapade dokumentet hade jag ingen tanke på att verkligen börja blogga igen men allteftersom dokumentet växte med allt fler och fler idéer till inlägg så började också idén om att börja blogga igen kännas allt mer på riktigt.
Om jag börjar blogga igen så var min tanke att det tidigast skulle bli i slutet av 2019 eftersom jag i dagsläget verkligen inte hade tid för det. Det går åt en hel del tid att sätta upp själva bloggen och få allt som man vill men än mer för att det sedan går åt otroligt mycket tid att driva en blogg som håller åtminstone hygglig kvalitet. Mer troligt var att jag skulle starta någon gång under 2020. Om det nu alls skulle bli så att jag började blogga igen, vilket var långt ifrån säkert.
Men till sist bestämde jag mig och nu står vi här, den nya bloggen är live och jag har skrivit mina första inlägg. Har du några funderingar kring perioden efter att jag slutade blogga så var inte rädd för att fråga genom att kommentera här.
I morgon ska vi ta oss en titt på hur min portfölj utvecklats sedan jag slutade blogga, missa inte det!
Hur kommer det sig att din gamla blogg inte går att läsa?
Kan tycka det är kul att läsa om tankar och idéer från förr och sedan reflektera över hur det ser ut idag.
Läste till exempel nån gammal trasa om aktier och fonder från -75 och en annan från 90-talet.
Jämfört med idag det nästan så att man hade velat uppleva aktiehandel från förr för känslans skull.
Bra fråga Daniel! Anledningen till att den inte går att läsa är att jag hade bloggen på ett lågbudgetställe som la ner något år efter att jag hade slutat blogga. En dag var den helt enkelt bara borta.
Som tur var har jag dock alla eller åtminstone de flesta inläggen sparade i Word-dokument på min dator så jag planerar att publicera lite favoriter i repris då och då i nya bloggen.
Vad ska man studera exakt att bli bra på aktier, fundamental analys, teknisk aktieanalys. Jag hörde ”finance and banking” eller om du har ett förslag på någon institut som kan ge distans kurser eller om man kan köpa rätta böcker. Jag har gjort undersökning, det vill jag säga att det finns otroligt mycket platser mot betalning som varierar sig från 100 Euro som Udemy till 12500:- svensk kronor eller mer. Jag vill gärna få hjälp om detta. MVH
Själv läste jag ekonomprogrammet vid Uppsala Universitet med inriktningen mot finance. Men jag höll på med aktier långt innan dess.
Det är omöjligt för mig att uttala mig om utbildningar jag själv inte har läst men jag tror att en bra start är att börja långsamt och inte lägga massor av pengar på det. Kanske gå med i Aktiespararna och se vilken utbildning dom erbjuder på din ort. Eller söka in till någon kurs på högskolan, det finns massor av kurser där helt gratis både på plats och på distans:
https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?f=1%5BS586*4%5Bk
Ju mer du lär dig desto lättare tror jag det blir för dig att avgöra om någon av de dyrare utbildningarna är något för dig eller ej. Värt att nämna är att jag inte tror att någon kurs i världen gör en bra på aktier, dom ger en grundförståelse men det man verkligen behöver sedan är erfarenhet. Jag har hållit på med aktier i åratal nu, men jag skulle fortfarande inte kalla mig bra på aktier, typ att jag är rätt okej på det samt har haft en hel del tur.
Vad jag själv gjorde är att jag började med fonder och körde på det första åren jag sparade. Då behövde jag ha mindre kunskap och koll själv. Sedan allteftersom jag lärde mig mer och vart mer intresserad så gick jag med tiden över till aktier och till sist läste jag på Universitet, men då hade jag redan köpt aktier i flera år.
När det kommer till böcker så slukade jag massor runt 2005-2009, ofta i ljudboksform. Men det är så länge sedan att jag har svårt att minnas namnen på dom annat än klassiker som The Intelligent Investor. På senare år har jag främst läst kurslitteratur och forskning när det kommer till börsen, men jag tror inte att någon av dom skulle vara lämplig som första bok för någon som börjar från noll. Längre fram när jag får mer tid kommer jag nog sätta samman en lista på läsvärda böcker, men det kommer nog att dröja.
Vill du jobba med det så bör du nog söka ett program på universitet/högskola, svaret ovan är mest tänkt för nån som vill lära sig mer om det för sitt eget privata sparande och investerande.