Kategorier
Allmänt om bloggen

Hur det hela började

Så länge jag kan minnas har jag haft ett intresse för ekonomi, börsen och aktier. Till exempel så minns jag när jag var i grundskoleåldern, varje gång jag då åkte tåg så smet jag alltid in i förstaklass för där brukade det ligga kvarlämnade exemplar av Dagens Industri som jag sedan tog med mig ut till de vanliga vagnarna och läste under resan. Var detta intresse kommer från vet jag inte riktigt då det aldrig varit något som diskuterades hemma eller bland mina kompisar när jag var liten.

Jag gick fortfarande i skolan och hade inte börjat med aktier under åren där IT-bubblan växte så den påverkade mig inte mer än att jag fick ett intresse för IT. Mitt främsta minne från den tiden var att jag hörde någon vis man, tror det var en amerikan, säga att den dagen då taxichaufförerna ger aktietips är kraschen nära. Efter det dröjde det bara någon månad eller två innan jag började se löpsedlar där ”taxichaufförer” och annat folk som troligtvis inte är börsexperter började uttala sig i media om aktier och vilka aktier man bör äga. Kraschen var nära.

I efterdyningarna av IT-bubblan började jag för första och troligtvis sista gången i mitt liv att trada. Jag satt i skolan och köpte och sålde Ericsson för studiebidraget under lektionerna. Jag lyckades göra en vinst på 10 000 kr eller något sådant men som tur var insåg jag snabbt att mitt tradande inte hade något alls med skicklighet att göra utan handlade om ren tur, jag hade lika gärna kunnat förlora allt, så jag slutade trada nästan direkt.

Första halvan av 00-talet var perioden då bloggandet slog igenom stort i Sverige, överallt på internet poppade nya bloggar upp, det fanns hur mycket som helst inom områden som sport, resor, mode, musik, matlagning och olika typer av mer eller mindre personliga bloggar. Själv hade jag noll intresse för dessa typer av bloggar så jag var helt oberörd av denna nya fluga.

Av en slump hittade jag några år senare ett par utländska ekonomibloggar som jag fastnade lite för och efter ytterligare ett par månader började jag se mig omkring efter svenska motsvarigheter men hur jag än letade kunde jag inte hitta en enda svensk ekonomiblogg. Jag hade själv inte haft någon tanke på eller intresse av att blogga men när jag inte kunde hitta något svenskt alternativ så tänkte jag till sist att jag får väl starta en själv då och i mitten av 00-talet startade jag Sveriges första ekonomiblogg. Redan första månaden exploderade bloggen och jag nådde omkring 10 000 sidvisningar och efter ett och ett halvt år hade den nått över 1 miljon sidvisningar. Resten är historia eller vad det nu är man brukar säga?

När jag började blogga hade jag väldigt lite pengar på börsen och majoriteten av de jag hade där var i en indexfond. Börsen hade på kort tid stigit med en bra bit över 100% sedan it-bubblan och som nybörjare upplevde jag att den började kännas lite dyr och samtidigt behövde man inte gå tillbaka längre än tidigt 00-tal för att hitta en boränta på över 6% och tittade man lite längre tillbaka, till 90-talet så var boräntor på 10-20% ingen ovanlighet så det kändes vettigt att i stället fokusera på att betala av det lägenhetslån jag nyligen tagit. Därför gick en liten del av mitt sparande varje månad till börsen och en stor del till lägenhetslånet.

Jag kände dock att jag inte ville låsa upp mig helt utan ha pengar tillgängliga om en intressant möjlighet skulle uppstå, därför betalade jag inte av på lånet månadsvis utan satte undan pengarna och gjorde en större amortering årsvis i stället. På så vis hade jag pengar tillgängligt om en intressant investeringssituation skulle uppstå. Detta upplägg visade sig vara perfekt när finanskrisen kom 2008. Mot slutet av året hade jag mycket pengar på mitt amorteringskonto eftersom det innehöll nästan ett års avsättningar och utöver det så hade jag dessutom en skaplig summa avsatt på ett buffertkonto jag haft sedan jag började arbeta som backup om nått oförutsett skulle inträffa som påverkade min ekonomi negativt.

När börsen rasat så mycket som den då hade gjort kände jag att detta kommer troligtvis vara ett av de bästa tillfällen att köpa aktier under min livstid, dags att ta både pengarna jag satt av för amorteringar, mitt buffertkonto och så mycket jag kan av min lön de närmaste månaderna och lägga allt på börsen. Resultatet vart fantastiskt. Trots att min portfölj var ner 29% under 2008 så var den på plus i rena kronor i avkastning enligt Avanza på grund av att jag hade relativt lite pengar under perioden när börsen gick ner och betydligt mer pengar under slutet av året då börsen steg kraftigt och efter cirka två års tid hade portföljen stigit med över 130%.

Efter denna stora uppgång började börsen i mina amatörögon att se dyr ut och jag hade fortfarande de höga boräntorna från tidigt 00-talet och 90-talet i minnet så jag började åter att fokusera på bolånet. Så här i efterhand är det uppenbart att det var ett misstag att fokusera på bolånet med tanke på hur räntorna sett ut de senaste 10 åren och att jag hade fått ut väldigt mycket mer av de summorna om jag lagt de på börsen i stället. Men det är lätt att vara efterklok och backtrada.

Under alla dessa år växten bloggen i rasande fart och trots att allt fler ekonomibloggar dök upp höll den sig på förstaplatsen på alla topplistor för ekonomibloggar (något som var populärt på den här tiden) när det kom till antalet besökare. Men trots att bloggen gick så bra och jag var mitt inne i den bästa tiden någonsin för min portfölj så började mitt intresse för att blogga att avta under 2009. Jag kände att genom de hundratals inlägg jag skrivit genom åren så hade skrivit av mig, jag hade fått ur mig det mesta jag ville ha sagt och att jag inte hade så mycket kvar att tillägga. Detta medförde att antalet inlägg jag skrev stadigt minskade samtidigt som jag kände att kvalitén på det jag skrev vart sämre och sämre och jag ville inte skriva dåliga inlägg bara för sakens skull, för att locka besökare och för att tjäna pengar på bloggen. Kunde jag inte skriva inlägg som höll den standard och nivå som jag förväntade av mig själv, inlägg jag kunde känna mig stolt över så fick det vara.

En annan sak som gjorde det lättare för mig att sluta blogga var att till skillnad mot när jag började blogga som ensam ekonomibloggare i Sverige så hade det under de senaste åren dykt upp flera nya ekonomibloggar och det tomrum min blogg en gång fyllde var nu fyllt flera gånger om av alla dessa nya bloggar. Med min trytande motivation kändes läget perfekt att dra mig tillbaka och lämna över facklan till andra mer motiverade och passionerade skribenter så i januari 2010 skrev jag mitt sista inlägg.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x