Kategorier
Inspiration Tankar och funderingar Tips

De tre viktigaste anledningarna till att du ska spara och investera

Du har säkert hört att du bör spara och kanske även att du bör investera. Kanske har du haft turen att få med dig det från barnsben. Annars har du garanterat sett det under ditt vuxna liv då den typen av artiklar regelbundet dyker upp i media och om du har tur även i diskussioner med vänner och kollegor.

Men trots att nästan alla vet att det är viktigt att spara och investera är det många som inte gör det eller bara gör det i väldigt begränsad skala. ”Jag vet att jag borde spara men det är inte möjligt i min nuvarande situation” eller ”klart det vore bra att spara men man måste ju få leva också” är vanliga kommentarer. Här kommer jag att lyfta de tre, enligt mig, viktigaste anledningarna till att du bör spara och investera. Förhoppningsvis kan dessa bidra till att du kommer att försöka förbättra din ekonomiska situation.

Personligen är jag av åsikten att alla friska människor som jobbar heltid också har möjlighet att spara. Det handlar bara om vilka val och prioriteringar du gör i ditt liv. Skillnaden är hur mycket du har möjlighet att spara. Som jag tidigare nämnt i denna blogg kanske en person får kämpa för att spara 100 kr i månaden medan en annan lätt skulle kunna spara 5000 kr i månaden men väljer att bara spara 100 kr. Att spara är inte motsatsen till att ”leva”, tvärt om kommer att få kontroll över din ekonomi bidra till att du får förutsättningarna att leva ännu godare.

Den första av de tre anledningarna till att du skall spara och investera är trygghet. Denna är logisk. Alla behöver marginaler i livet för att hantera oväntade situationer. Här kan du tänka både i en mindre skala och i en större. Troligtvis förändras trygghetsbehovet under ditt liv. Trygghet handlar ofta om oväntade utgifter som kan variera i storlek beroende på bland annat din livssituation, hur du bor och hur du transporterar dig. En trasig tvättmaskin, en bil som går sönder, ett tak som börjar läcka, en mobil som åker i asfalten osv. Dessa oväntade utgifter kan handla om allt från någon tusenlapp till hundratusentals kronor.

Har du inga pengar sparade kan en mindre oväntad utgift sätta dig i problem. I värsta fall fastnar du i ett låneträsk där du tvingas låna till extremt hög ränta för att klara av situationen. Så även om du är helt emot sparande och investerande för att bli rik är det livsviktigt att du åtminstone har tillräckligt att spara för att klara av oväntade utgifter. Sedan hur mycket som krävs för det kommer säkert att se väldigt olika ut beroende på om du tex är en 20-årig student som bor i en studentkorridor eller om du är en 50-årig flerbarnsförälder som bor i en villa, har två bilar samt en sommarstuga.

Det finns dock en större nivå på trygghet beroende på vad du väljer att väga in i det och det är en trygghet för när betydligt värre saker än oväntade utgifter inträffar, när det går riktigt illa. Vad händer om du råkar ut för en olycka som gör att du aldrig med kan arbeta? Vad för ekonomiska resurser skulle då krävas för att du skulle känna tryggheten att kunna leva det liv du vill sett till de förutsättningar olyckan medfört? Skulle det räcka med de pengar du får från staten och eventuella försäkringar?

Den andra anledningen till att du skall spara och investera är frihet. Tänk att du har ett jobb för att du tycker att det är roligt, inte för att du måste? Vad skulle det göra för hur du upplever vardagen? Ditt välbefinnande? Hur roligt du har i livet? Friheten som skapas när arbetsgivaren är mer beroende av dig än vad du är av arbetsgivaren. Det kan också handla om friheten du får när du inte har något jobb alls, du kan leva på dina sparade pengar och dina investeringar.

Detta sista kan låta avlägset och främmande för många. Det kan kännas totalt orealistiskt att inte behöva arbeta men faktum är att det är möjligt. Det finns till flera exempel ekonomibloggare och publika investerare på Twitter som satte just detta som mål och efter att ha sparat och investerat aktivt i 10-30 år kunnat säga upp sig från sina jobb och leva på avkastningen.

Under frihet kommer också ”man måste ju få leva” in. Dina investeringar ger dig möjlighet, om du så önskar, att ”leva” betydligt mer än om du inte hade haft några pengar. Kanske har du ett eller fler hus i utlandet. Kanske är du på resande fot halva året eftersom bara jobbar i ett par månader eller inte alls. Kanske prövar du en ny restaurang varje helg. Kanske har du en samling av dyrare viner hemma.

När det kommer till ”man måste ju får leva” vill jag dock lägga in en liten personlig brasklapp. Att ”leva” behöver inte vara samma sak som att bränna massor av pengar och slösa. Tvärt om är många av de roligaste och bästa sakerna oerhört billiga. Till exempel skall jag i helgen ut till en stuga på landet med några barndomsvänner. Vi kommer äta och dricka gott och ha superkul men det kommer knappast kosta mer än ett par hundralappar per person. För någon dag sedan gick jag på en långpromenad i naturen. Jag njöt av livet hela tiden. Det var härlig sol, det var vacker miljö. Jag träffade på getter och hästar och podden jag hade i mina öron var helt gratis att lyssna på.

Den sista anledningen till att du skall spara och investera är möjligheten att hjälpa andra. I media och av personer på vänsterkanten får rika personer ofta mycket skit. Det är fel att de är rika och det är fult att vara rik. De bör skattas högre och enligt vissa bör möjligheten att bli rik helt tas bort. Som inom alla grupper av samhället så finns de bra människor och mindre bra människor. Rika är ingen skillnad, det finns fantastiska rika människor och de finns mindre bra rika människor och allt där i mellan. Du väljer själv vilken typ av rik människa du vill bli.

Två förebilder är Bill Gates och Warren Buffett, bägge med miljarder dollar i tillgångar. Warren Buffett till exempel har donerat omkring 521 miljarder kronor till välgörenhet sedan 2006. Den summan är större än vad hans totala förmögenhet uppgick till 2006. Bill Gates har donerat ungefär samma summa sedan han började donera pengar 1994, pengar som gått till bland annat kamperna mot aids, tuberkulos, malaria och polio samt för att ge folk rent vatten i delar av världen där det är en bristvara.

Nu kan exemplen med Gates och Buffett få det att låta som att det krävs enorma summor för att hjälpa andra, men så är det naturligtvis inte du behöver inte vara den som hittar botemedlet mot cancer. Det går att hjälpa andra med betydligt mindre resurser. Ta till exempel Fanny och Sandra i Filipstad till exempel, de har startat upp Julhjälpen där de hjälper ekonomiskt utsatta familjer att få julmat och julklappar till barnen.

Att hjälpa andra kan också ske på en mer personlig nivå. Kan du hjälpa din mamma om hon inte klarar sig på sin låga pension? Något oväntat inträffar i din bästa väns liv och han hamnar i ekonomiska bekymmer, har du möjlighet att hjälpa honom? Din brorsdotter skall flytta hemifrån men har inte stått i bostadskö i årtionden samtidigt som bostadsrätter kostar många miljoner, har du möjlighet att hjälpa henne?

Dessa tre orsaker, trygghet, frihet och möjlighet att hjälpa andra anser jag vara de tre viktigaste orsakerna till att du bör spara och investera. Vad tycker du själv? Delar du min åsikt? Är det något du tycker jag har fel om? Vilka är dina främsta skäl till att spara och investera? Dela med dig genom att kommentera på detta inlägg!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x