Kategorier
Tankar och funderingar Tips

Diversifiering är bra

En stor skandal inträffar och skandalbolaget råkar dessutom vara det näst största innehavet i din portfölj. Aktien kraschar så klart. Katastrof! Du vet att detta kommer att bli ett mardrömsår för din portfölj och därmed din ekonomi och förmögenhet. Eller?

Jag kommer strax berätta om när detta hände min portfölj 2019 och om det betydde undergången för åratal av sparande eller ej. Men först tänkte jag berätta om något som hände betyder mer i närtid, nämligen i fredags.

Ett av mina större innehav har på senare år varit Kindred. Jag köpte dom i början av 2020 och dom steg massor sedan dess. Som mest var dom upp runt 274% och även om de hade backat tillbaka en del sedan toppen var de fortfarande värda ett ansenligt 6-siffrigt belopp. Så kom en dålig rapport i torsdags kväll och när börsen öppnade igen på fredag så rasade aktiekursen och slutade på nästan -16%.

Mardröm! Ett av portföljens största innehav rasar. Dessutom en dag där Stockholmsbörsen (OMXS30) stängde på -0,36% vilket gör att risken är stor att även de övriga innehaven också är ner. Mitt största och näst största innehav slutade till exempel bägge på runt -1,60%. Så måste ha varit totalt becksvart för portföljen. Hur mycket var den ner i fredags? -5%? -10%? -15%?

Faktum är att min portfölj slutade dagen med ”endast” -0,72%, vilket för mig kändes som en seger. Inte minst eftersom även mina två största innehav var ner en hel del och börsen i stort slutade på minus. Jag har haft många dagar där min portfölj varit ner betydligt mer än så samtidigt som Stockholmsbörsen slutat på plus.

Anledningen till att jag klarade mig så bra handlar naturligtvis om diversifiering. Jag hade ett antal innehav som gick i motsatt riktning. Ett av dom upp nästan +6% och ett annat, tyvärr lite mindre innehav, var upp över 10%.

Men hur gick det då 2019 när nedgången var betydligt större än -16%? Aktien det handlar om är Swedbank och år 2019 stod de som högst på strax under 215 kr. Sedan kom den så kallade penningtvättskandalen. Aktien kollapsade och var som lägst nere på runt 121 kr. Jag hade köpt Swedbank oförskämt billigt under finanskrisen och med åren hade aktien vuxit till att bli mitt näst största innehav. Detta var alltså inget skämt, det var en stor smäll mot min portfölj och jag gick från att ligga före index till att ligga långt efter det.

Men som jag sagt många gånger förr, börsen är ett maraton ingen sprint. Under resterande året så jobbade sig de andra innehaven i min portfölj stadigt uppåt och i slutet av året, trots denna totalkrasch så slutade min portfölj på +27,5% vilket inte var långt efter vad OMXS30 (inklusive utdelningar) stängde på.

Trots denna enorma smäll mot min portfölj slutade jag alltså året på kraftigt plus och hade det inte varit för skandalen så hade jag slagit index. Diversifiering är bra!

Är diversifiering alltid bra?
Att diversifiering i de allra flesta fall är något bra tror jag de flesta som läser detta håller med om. Men är det alltid bra? Nej faktum är att det inte alltid är det. För en väldigt liten grupp extremt skickliga investeringar är det troligtvis bättre att lägga alla ägg i en korg eller att åtminstone ha väldigt få korgar. Det är så klart mycket bättre att ha tre aktier som i snitt är upp 60% än att ha tjugo aktier som i snitt är upp 12%.

Så är du är extremt skicklig, verkligen vet vad du gör, känner bolagen utan och innan och dessutom har tiden att följa dom aktivt så kan det vara bättre att ha en väldigt liten och koncentrerad portfölj med bolag du vet kommer gå bra.

Men min uppfattning är att väldigt få investerare är på den nivån och har den tiden. Jag vet att jag själv varken är så skicklig eller lägger den tid som krävs. Faktum är att även om jag hade varit så skicklig som det krävs, vilket jag inte är, så hade det ändå inte räckt. Jag jobbar om dagarna och har massa annat fokus på en hel del av min fritid. Ibland kan det dröja ett dygn eller två innan jag lägger märke till viktigare nyheter gällande bolaget och det händer sällan att jag läser en rapport samma dag som den släpps.

Min åsikt är att för nästan alla är en diversifierad portfölj att föredra. Men kanske är just du undantaget som vinner på en koncentrerad portfölj? Vad säger du själv? Och om inte har det funnits tillfällen där din portfölj räddats av diversifiering eller kanske tillfällen där du önskat att du haft en mer diversifierad portfölj?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x