Kategorier
Tips

Spara pengar genom att studera

Ett bra sätt att spara pengar är att konsumera mindre, men ibland måste eller vill de flesta människor konsumera. Då är det bästa om du kan få det du vill ha till ett lägre pris. Ett sätt att få vissa saker och tjänster billigare är via studentrabatter.

Då kanske du genast tänker ”men jag studerar ju inte, den här artikeln är värdelöst för mig!”, men fortsätt läsa ändå, kanske ändrar du dig när du läst klart!

Det finns massor av studentrabatter där ute. Som student var gymkortet ett antal hundralappar billigare, när jag köpte böcker fick jag 5% studentrabatt, DI Digital kostade under 10 kr i månaden i stället för 399 kr i månaden, en av mina favoritrestauranger erbjuder 10% i rabatt för studenter. När jag tog tåget till grannstaden för att hälsa på en kompis, återigen studentrabatt. Gillar du musik så är det halva priset på Spotify som student jämfört med annars. Om ni ser er omkring hittar ni studentrabatter i var och varannan butik och för många tjänster.

Men om du inte studerar? Vad ska du då med denna informationen till?

Att du inte studerar just nu är något du kan ändra på! Själv gick jag ner på halvfart i yrkeslivet för att på nytt plugga på universitet efter att jag hade passerat 30 år, men det är inte något så extremt jag menar att du skall göra, det finns andra sätt att plugga på i dag. Nu för tiden erbjuder flesta Universitet och Högskolor distanskurser, både under vanliga läsåren men även sommarkurser.

Från att jag pluggade första gången efter gymnasiet till att jag läste igen på gamla dagar så läste jag vid flera tillfällen högskolekurser på distans, ibland under terminerna och ibland någon sommarkurs. Jag gjord det inte för rabatternas skull utan för att det var kurser jag var intresserad av. Eftersom jag läste dom för min egen skull så läste jag dom utan press att klara dom eller göra färdigt allt, jag kunde helt enkelt fokusera på det jag tyckte var roligt och det jag fick ut mest av. Det kan du också göra!

Detta innebar att jag nästan hela tiden mellan att jag pluggade första gången och andra gången många år senare hade studentkort och kunde få dessa rabatter. Trots att det var långt från varje år jag pluggade så var det inte ovanligt att jag fick ett nytt kort ytterligare en termin eller två efter att jag hade läst en kurs.

Det finns kurser inom klassiska ämnen som matematik, olika språk, naturvetenskap, juridik, historia, samhällsvetenskap osv. Om du läser den här bloggen är chansen stor att du är intresserad av ekonomi, varför inte ta en distanskurs relaterat till det, här finns just nu när jag skriver detta 279 distanskurser inom området ekonomi:
Ekonomikurser

Men det behöver så klart inte handla om de klassiska ämnena, nu för tiden finns det gott om mer nischade kurser. Gillar du Harry potter så kanske kursen Harry Potter och hans världar kan vara intressant eller varför inte en kurs i Fotbollshistoria för den fotbollsintresserade.

Det finns kurser för väldigt många olika intresseområden och säkert något som passar dig bara du är villig att leta lite:
https://www.studera.nu

Jag tror att de flesta som läser detta kan hitta både en och flera distanskurser som ni skulle vara intresserade av att läsa, inte för att ni måste utan för att det helt enkelt är något som ni tycker verka roligt och intressant, särskilt när ni kan läsa det helt utan press och stress.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Smartsnål
3 år sedan

Ja check på denna. Jag har gjort detta de senaste åren nu. Kul och bra för ekonomin!

2
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x