Kategorier
Tips

Att köpa märkeskläder behöver inte vara dyrt

När fokus ligger på en hög sparkvot och investeringar är det lätt att skära ner på klädkostnaderna, märkeslösa plagg eller plagg av okända märken är i regel markant billigare än kläder av ”fina” märken. Men säg att du ändå gillar kläder, du vill klä dig med en viss stil, det kanske finns särskilda plagg och märken du identifierar dig med, går det att göra detta utan att hela ditt sparande går åt helvete?

Svaret är ja eller åtminstone delvist, det går faktiskt att köpa märkeskläder utan att betala en förmögenhet även om kostnaderna blir högre jämfört med lågprismärken. Hur gör man då detta?

Man fokuserar så klart på reor, särskilt slutreor. Med slutreor menar jag när rean pågått ett tag och priset sänkts ytterligare, tex kanske de börjar med 25% rabatt efter två veckor ändrar dom till 50% och efter ytterligare någon vecka till 75%. Själv gör jag majoriteten alla mina dyrare klädinköp under de större reorna. Detta innebär att jag sällan betalar mer än 50% av det ordinarie priset. Med sådan rabatt hamnar även dyra fina märkeskläder på en nivå som gör det åtminstone okej för många sparsamma budgetar.

För att ta det hela ytterligare en nivå kan man även beställa kläderna från utlandet, vilket kan göra det hela än billigare. För ett antal år sedan köpte jag ett gäng skjortor av ett välkänt märke från utlandet. I butik i Sverige kostade dessa skjortor runt 1400 kr styck. I landet jag beställde från var de redan från början billigare än i Sverige, men jag passade dessutom på att beställa under en slutrea när priserna var markant nedsatta och inklusive frakt hamnade priset per skjorta på ca 300 kr styck.

Sedan måste du naturligtvis alltid ställa dig frågan om du tycker att det är värt det, bara för att något säljs till stor rabatt så betyder det ju inte nödvändigtvis att det är värt priset. Du kommer alltid undan med en lägre kostnad om du inte köper märkeskläder. Personligen brukar jag fokusera mycket på kvalitet, jag är villig att betala mer för en produkt som håller längre. När det kommer till tex jeans har jag inte märkt av någon skillnad alls i hållbarhet därför köper jag sällan märkesjeans. Däremot när det kommer till tex t-shirts, piketröjor och skjortor har jag märkt stor skillnad på vissa märken.

Förra sommaren köpte jag riktigt billiga namnlösa t-shirts för 49 kr styck, efter bara runt två månader började dom förändras, tappa passform och blekas. Samtidigt så har jag några märkes t-shirts jag köpte på en slutrea för 150 kr styck tre år tidigare som fortfarande är nästan som i nyskick. Så hittar du märkesplagg kraftigt nedsatt och kvalitén på dessa är så bra att hållbarheten gör att du kommer ha dom mycket längre än lågprisplagget kan det till och med vara en ekonomisk vinst att gå för märkeskläderna. Men detta är nog ett undantag, i de flesta fall är det troligtvis mer ekonomiskt gynnsamt att köpa icke-märkeskläder, men detta inlägg handlar ju främst om för dig som faktiskt vill köpa märkeskläder bara att det inte skall bekosta kontot så mycket.

4 svar på ”Att köpa märkeskläder behöver inte vara dyrt”

Vet inte ens om man skall kalla det för en secret, har så många i min närhet som mycket väl vet att det är billigare på rea men ändå impulsshoppar dom betydligt mer mellan reorna än vad de fyndar under reorna!

Svara

Jag skulle slå ett slag för att köpa begagnat. Det säljs förvånadsvärt mycket i nyskick eller i princip i nyskick. Har man hittat sina märken och storlekar är det bara att köpa. Sellply underlättar detta även om priserna inte alltid är rätt.

Tålamod krävs, att vänta på att det man vill ha kommer i rätt skick och till salu och att köpa till rätt pris. Det är ju ingen vinst att köpa en ETON-skjorta för 400 kr om den på slutrean går för 400 kr ny, eller att köpa en rödrandig skjorta om man vill ha en vit.

Bra tips! Själv har jag varit lite dålig på begagnat. Hade en period för många år sedan där jag letade efter fina klassiska märken begagnat i hopp om att kunna göra fynd men tyvärr verkade begagnatbutikerna också medvetna om det och de plaggen var ofta svindyra.

Men om man bortser från saker som i princip är nya som du skriver kan ju även välanvända saker vara ett tecken på kvalitet om de fortfarande är i gott skick. Finns ju tex en del klassiska märken där morfar eller farfar köpte en jacka för 30 år sedan som han fortfarande använder och den fortfarande är i superskick. Den typen av kläder vore kul att hitta om priset var rätt.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *