Kategorier
Tips

Undvik plastpåseskatten – vinster för plånbok och miljö?

Från och med den första mars i år börjar den nya plastpåseskatten att gälla. Denna innebär bland annat en skatt på tre kronor på bärkassar. Detta medför att de vanliga kassar du köper för att bära hem matvaror beräknas kosta 6-7 kronor styck i de flesta butiker efter att skatten införts.

Skatten presenterades först ur en miljösynvinkel, för att minska bruket av plastpåsar. Detta har dock mötts av en hel del kritik, bland annat att lagen inte gör någon skillnad på de bärkassar som är tillverkade av förnyelsebar plast som är lätt att återvinna och på de plastpåsar som är tillverkade av fossila bränslen. I regeringens egen promemoria för lagen så lyfter utredarna själva bland annat att:

Minskad förbrukning av plastbärkassar innebär som tidigare beskrivits en övergång till andra typer av bärkassar. I regeringsuppdraget om minskad förbrukning av plastbärkassar jämför Naturvårdsverket miljöpåverkan från olika typer av bärkassar. Där konstateras att pappersbärkassar kräver lägre energi- och vattenförbrukning än en plastbärkasse men att utsläppen från transporter är högre för pappersbärkassar då de väger mer och upptar större volym.

Flergångskassar har en avsevärt högre miljöpåverkan än engångskassar och de behöver därför användas betydligt fler gånger för att väga upp sin miljöpåverkan. Naturvårdsverket skriver att en bomullskasse ska användas mellan 130–400 gånger för att väga upp sin miljöpåverkan. Dessa resultat är i linje med en analys som gjordes av det danska Naturvårdsverket, även om det uppskattas att miljöpåverkan från bomullskassar är ännu högre.

Detta tillsammans med en del annan data som presenteras i Regeringens promemoria gör att många ifrågasätter miljösynvinkeln och om detta till och med kan vara värre för miljön än de plastkassar som vi ofta återanvänder flera gånger innan de till sist används som soppåsar snarare än att vi slänger dom fritt ute i skogen. I stället verkar det snarast som att regeringen med miljön som alibi försöker höja våra skatter då skatten beräknas dra in ett par miljarder om året till statskassan.

Här i bloggen tänker jag inte ta en ställning för eller emot, jag har helt enkelt varken haft tiden eller orken att gräva ner mig i den forskning som gjorts inom området för att bilda mig en vetenskapligt baserad uppfattning snarare än en emotionell eller ideologisk.

Varför skriver jag då detta inlägg frågar du dig säkert. Jo därför att i dag är det den 27 februari, inte mycket tid kvar tills skatten införs! Därför vill ja ge dig som kommer fram till beslutet att du vill fortsätta använda plastkassar, oavsett om det handlar om att du tror att det är bästa alternativet för miljon eller om det handlar om att du tycker att plastkassar är bekvämt och smidigt att få chansen till sparad krona.

Du har nämligen här och nu möjlighet att köpa massor av plastkassar innan lagen införs och därför spara en hel del pengar. Då jag själv aldrig handlat plastkassar online så kan jag inte rekommendera någon specifik leverantör men genom att bara Googla plastkasse så hittar du många återförsäljare som säljer storpack av plastkassar för under 1,5 kr per påse.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x