Kategorier
Tips

Bäst sparränta 2020

Det finns olika platser du kan förvara dina pengar. Kanske har du dom i plånboken, i madrassen, i ett kassaskåp, på börsen i form av aktier och fonder eller på ett bankkonto. För många är bankkontot platsen där större delen av pengarna förvaras.

Rent ekonomiskt är sannolikt börsen den bästa platsen men många tycker att börsen är läskig, riskabel eller bara svår att förstå sig på, då blir bankkontot, eller sparkontot som bankerna själva ofta kallar det, det naturliga alternativet. Men i dagens Sverige finns det ett stort problem med bankkonton och sparkonton och det är att dom ofta inte ger någon ränta. Eftersom vi har inflation, vilket minskar pengars värde, så förlorar du faktiskt pengar varje år om du har dom på ett konto utan ränta. Detta problem kommer här inlägget råda bot på!

Tar vi oss en titt på storbankerna ser det ut så här på deras sparkonton där du har fria uttag och inte är låst till någon specifik summa pengar:
Handelsbanken: 0%
Nordea: 0%
SEB: 0%
Swedbank: 0%

Ingen av storbankerna erbjuder någon ränta och det är just hos någon av storbankerna som de flesta svenskar har sina pengar. Det enda du gör om du har pengarna hos en storbank är att du göder banken som får dina pengar gratis och sedan lånar ut dina pengar till någon annan och gör vinst på det. För att göra det hela än värre kan det förekomma avgifter, kanske får du betala för tillgång till internetbank, bankkort, Swish och liknande och då är det inte längre bara inflationen som gör att du förlorar pengar.

Hur löser vi då detta? Jo det finns andra mindre kända banker som faktiskt erbjuder ränta!

Vänta nu! Hjälp! Det låter farligt! Tänk om den här lilla banken jag aldrig hört talas om går i konkurs och jag förlorar alla mina pengar?

Staten har något som heter insättningsgarantin vilket innebär att om en bank eller annan typ av ekonomiskt institut som omfattas av insättningsgarantin skulle gå i konkurs så ser staten till så att du får tillbaka hela beloppet upp till en maxgräns på 950 000 kr. Skulle du har mer än 950 000 kr så gäller garantin per bank/institut vilket betyder att du tex kan ha 900 000 kr hos en bank och 900 000 kr hos en annan bank och även om bägge bankerna skulle gå i konkurs så får du tillbaka alla pengarna.

Klicka på länken i stycket ovan om du vill veta mer om insättningsgarantin och och hur den fungerar.

Jag har gått igenom massor av banker och andra institut som erbjuder bankkonton och sparkonton och dessa är de som jag kunde hitta som erbjuder högst sparränta 2020 och som omfattas av insättningsgarantin, har fria uttag och inga krav hur länge pengarna måste vara där.

Räntorna som du ser nedan varierar lite, du bör kolla igenom alla bankerna själv eftersom ränta är något banker förändrar regelbundet. Även om en av bankerna råkade ha högst ränta när jag skrev denna text så kan någon annan av bankerna ha det när du läser texten.

Aros Kapital: 0,8%
Avida Finance: 0,8%
GCC Capital: 0,75%
Instabank: 0,9%
Nordiska: 0,75%
PRA Spar: 0,8%
Qliro: 0,9%
Rebilla: 0,9%
Santander Consumer Bank: 0,75
SevenDay Bank: 0,9%

Som du ser ligger de bästa räntorna i Sverige på strax under en procent. Inte direkt någon fantastisk siffra men fortfarande oändligt mycket bättre än vad storbankerna erbjuder. Har du dina pengar på ett 0%-konto hos någon storbank i dag så bör du verkligen överväga att skaffa ett konto hos någon av bankerna ovan.

Är du villig att binda upp dina pengar under en förutbestämd tid, tex ett år, eller om du har en större summa, så erbjuder flera av dessa banker än ännu högre ränta än den som listas ovan.

Om du har vänner, bekanta, kollegor eller släktingar som du vet har större summor på banken då de tex inte vill ha dom på börsen så skicka dom länken till det här inlägget så att de åtminstone kan få ut lite ränta i stället för att bara göda storbankerna!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x