Det kan vara svårt att tro men faktum är att en tredjedel av alla vuxna i Sverige har svårt att betala utgifter som mat och hyra. Detta enligt en undersökning som genomfördes på uppdrag av Finansinspektionen i samarbete med Folkhälsomyndigheten tidigare i år.
Enligt statistik från SCB har 2,6 miljoner människor haft svårt att betala sina löpande utgifter minst en gång under det senaste året. Svårast av alla har personer i åldern 18 – 44 år samt föräldrar med hemmaboende barn under 18 år.
I mina ögon är detta skrämmande siffror, men på en mer personlig nivå är det också motiverande siffror. De visar på vikten av att fortsätta jobba för att fler svenskar skall få lära sig mer om privatekonomi, sparande och investerande. Nu påstår jag inte på något sätt att min blogg gör en stor skillnad på dessa siffror, men kan jag bara få en enda person att förbättra sitt ekonomiska liv så är det ett steg i rätt riktning.
Jag vet, främst tack vare min gamla blogg, att texter som mina kan påverka folk att ta smartare ekonomiska beslut, då jag genom åren fått många meddelanden från folk som lyckats förändra sin ekonomiska situation.
Jag tror dock att en ännu bättre väg att gå vore om en kurs i privatekonomi och sparande vart obligatorisk för alla på gymnasiet. Jag vet att det finns lite privatekonomi i både hemkunskapen i grundskolan och i samhällskunskapen på gymnasiet men det räcker uppenbarligen inte om miljontals svenskar har ekonomiska problem.
En sådan kurs skulle kunna lära ut allt från hur du betalar en räkning, till konsekvenserna om du inte betalar den, till hur du räknar på ränta och effektiv ränta, till effekten av ränta på ränta om du sparar och investerar, till hur du deklarerar, till hur du köper en aktie, hur du gör en budget för din egen ekonomi och mycket, mycket mer.
Två argument jag hört många gånger mot detta är dels att de redan lär sig lite om det i samhällskunskapen och hemkunskapen. Samt att det är föräldrarnas ansvar att lära barnen dessa saker. Men i mina ögon är att miljontals svenskar har ekonomiska bekymmer bevis nog på att det lilla de får lära sig i skolan inte räcker. Och hur skall vi kunna förvänta oss att vuxna som själva har ekonomiska bekymmer, kanske skulder hos kronofogden osv skall kunna lära sina barn dessa saker?
Självklart finns det undantagsfall, för vissa var säkert nuvarande skolundervisning allt de behövde och naturligtvis finns det föräldrar med tillfälliga ekonomiska bekymmer som är bra på att lära sina barn om pengar. Men detta är uppenbarligen undantaget och inte regeln.