Kategorier
Min ekonomi Tankar och funderingar

Stormigt på börsen

I går hade jag fullt upp hela dagen, hade inte riktigt tid att kolla börsen fören på kvällen. Tror att det var först runt klockan 21. Låg på plus då vilket kändes som rätt bra då det uppenbarligen stormade, något som inte minst X (Twitter) uppmärksammade mig om. Men jag har en hel del innehav noterade i USA så var ju inte över för dagen än.

Nästa gång jag loggar in har klockan passerat 22 och USA-börsen stängt. Nu ser det plötsligt inte lika roligt ut, mycket kan hända på en timma och jag var nu ner en hel del. Inte konstigt att jag med spänning såg fram emot i dag. Vad skulle hända? Hur skulle Stockholmsbörsen reagera på gårdagens blodröda USA-börs?

Stockholmsbörsen svarade med fritt fall. OMXS30 stängde på -2,23%. Frågan jag ställde mig under dagen var bara vad skulle hända när USA öppnade igen? Skulle USA-börsen återhämta sig något och därmed kanske minska fallet i min portfölj?

Svaret vart till viss del. En del av mina innehav i USA är upp, men långt från alla. Däremot är det långt från lika illa som Stockholmsbörsen. Min portfölj är i skrivande stund ner runt 35k vilket bara är en bråkdel av hur det ser ut på Stockholmsbörsen. Men det varierar på några tusenlappar varje gång jag uppdaterar webbsidan. Flera timmar återstår dessutom innan USA stänger så mycket kan fortfarande hända. Min magkänsla säger mig att det är troligare att det rasar de sista timmarna än att det vänder uppåt starkt.

Men vad betyder då dessa två stormiga dagar för börsen? Är detta starten på det stora raset? Är detta bara en tillfällig liten svajning och snart flyger vi vidare mot nya rekordnivåer? Är det något alla år på börsen lärt mig är att jag definitivt inte är smart nog att förutsäga sådant. Skulle jag försöka träffa rätt och sälja på toppen och köpa på botten är det minst lika troligt att jag skulle sluta med att köpa på toppen och sälja på botten.

Därför tar jag det mesta med ro. De pengar jag har på börsen är långsiktiga. De är inga pengar jag behöver för att klara min vardag, det är inte heller pengar jag behöver de närmaste åren. Visst med några miljoner på börsen kan det smärta att bli av med flera månadslöner på en dag men jag försöker att inte tänka så.

Skulle det fortsätta utåt och bli ett riktigt stort börsfall så försöker jag helt enkelt att se det som att 2025 kommer att erbjuda riktigt bra köplägen. Skulle det återhämta sig och fortsätta uppåt så ser jag det som att jag kanske får fira nyår med en portfölj som befinner sig på rekordnivåer. Jag är okej med bägge. Det är dock alltid mycket roligare att se portföljen att öka i värden än att sjunka i värde. Men så väl IT-bubblan, som finanskrisen 2008-2009 och Covidkrashen har också lärt mig att börskrascher är bland de bästa tillfällen att bygga förmögenheter.

Vad tror du själv? Är det roliga på börsen slut för den här gången? Eller är detta bara en tillfällig svacka innan nyårsrallyt uppåt sätter i gång på riktigt?

Kategorier
Från min gamla blogg Tankar och funderingar

Mina mål, för tjugo år sedan!

Har du någonsin gått tillbaka och läst de mål du satte upp för länge sedan? Gårdagen inlägg om att sätta ekonomiska mål fick mig att börja tänka tillbaka på vad jag satt för mål historiskt. Detta fick mig att leta igenom inlägg jag skrev i min gamla blogg för många år sedan. Där hittade jag de tankar och mål jag satte upp för år 2007. Ja jag vet att det inte riktigt blir tjugo år sedan, men jag tyckte ett fint avrundat tal kändes bra som titel. 😃

Så här skrev jag då:
——————————-
Då var strax den första veckan av 2007 avklarad och jag tänkte det var dags att skriva lite om mina egna tankar och mål för resten av året.

2006 var ett lysande börsår där den svenska börsen gick upp med mer än 20% och flera andra börser ännu mer, tex Ryssland som jag har lite fondandelar i steg med runt 70% och det fanns värstingbörser som steg med över 100%.

2007 tror jag fortfarande kommer att bli ett helt okej börsår, kanske inte så gott som 2006 men det kommer att sluta på plus i alla fall. Men jag tror att det kommer bli betydligt skakigare, mer upp och ner.

Med tanke på detta så kommer jag under detta år att mer koncentrera mig på att betala av skulder än på att investera i fonder. Även om jag så klart också kommer att investera en del. Framför allt räknar jag med att betala av en liten större klumpsumma i mars när mitt lägenhetslån sätts om.

Följande är mina mål för 2007:
Mina skulder skall minska med 100 000 – 150 000 kr.
Höja min lön med 1 500 – 3 000 kr vid vårens löneförhandling.

——————————-

Så här i efterhand när man vet att Stockholmsbörsen inledde 2007 uppåt men för att sedan vända utför och sluta på minus i vad som var starten på den finanskris som vart ännu tydligare var mina tankar att fokusera på lånen sunda. Det som inte framgår här är att ha betalt en större summa när lånet sattes om i mars började jag på nytt att bygga upp ett konto som fokuserade på att betala en större summa igen när lånet på nytt sattes om ett år senare.

Eftersom vi då var inne i full finanskris så valde jag att inte amortera 2008 utan i stället bygga på det kontot under större delen av året för att sen under det sista kvartalet av året samt det första kvartalet av 2009 använda de pengarna för att köpa så mycket jag bara kunde på börsen. Något som onekligen gav min portfölj en stor boost.

Har du själv några gamla mål du minns? Hur gick dom? Kan du dra några lärdomar från dom?

Kategorier
Tankar och funderingar

Sätter du ekonomiska mål?

Det nya året kommer allt närmare. Nyår är ju en period som är känt för att folk kommer med nyårslöften. Men även att människor sätter planer och mål för det kommande året. Om du läser min blogg regelbundet vet du kanske att jag satte ett antal mål för 2024. Men inget av dessa var ett konkret finansiellt mål som att jag skall spara 150 000 kr eller portföljen skall öka i värde med 800 000 kr eller liknande.

Tvärt om var mina ekonomiska mål rätt vaga och handlade mer om att se över mina innehav, planera ekonomin för att eventuellt flytta om jag hittar rätt bostad osv. Detta för att jag inte har några exakta ekonomiska mål och jag tycker att det är svårt att sätta den typen av mål om det inte är något jag verkligen känner mig fokuserad kring och villig att gå all in för.

Meningen med detta inlägg är inte att utvärdera de mål jag satte i början av året. Det kommer när året faktiskt är avslutat. I stället är jag lite nyfiken på hur ni andra gör. Sätter du konkreta finansiella mål för året? I sådana fall hur utformar du dom och hur följer du upp dom? Om inte varför gör du inte det? Gör du något annat för att motivera dig till ett högre sparande under året?

Har du börjat fundera kring hur dina mål för 2025 skall se ut? Dela gärna med dig!

Kategorier
Tankar och funderingar

Olika syn på privatekonomi och sparande

Det är rimligt att olika människor har olika syn på privatekonomi, sparande och hur deras pengar bäst används. Men ibland kan jag som är passionerad kring vikten av att ha kontroll över sin egen ekonomi och framtid känna att jag har svårt att förstå hur vissa tänker.

Här tänkte jag dela med mig av några specifika händelser ur mitt eget liv som fått mig att reflektera kring sådant. En av dom skedde på mitt dåvarande jobb för många år sedan. Jag satt i personalrummet med några kollegor när en av dom med bestämd röst talade om sparande. Det jag visste om henne var att hon tjänade betydligt mer än mig i månaden, samt att hennes barn hade flyttat hemifrån så hon hade inga kostnader relaterat till barn som bor hemma.

Det hon så tydligt och bestämt förklarade var att med hennes lön och ekonomiska situation var det minsann helt omöjligt att spara. Jag valde då att inte säga något om att jag med min betydligt lägre lön inte hade några problem att spara 5 000 – 10 000 kr i månaden. Naturligtvis kan det ha funnits något i hennes ekonomiska historia som gjorde att hon verkligen hade ekonomiska bekymmer. Men jag jobbade med henne i ett antal år och såg aldrig något som pekade åt det hållet.

En annan händelse som inträffade på ett gammalt jobb för några år sedan är att jag och en kollega satt och pratade sparande och fonder på lunchrasten. Vi satt inte i en grupp med andra och prackade på dom vår diskussion utan vi satt helt själva och talade i normal samtalston. Plötsligt kommer en kollega och ställer sig någon meter bort och tittar på oss en liten stund. Sedan får hon ett ansiktsuttryck som jag inte kan beskriva som annat än plågat sen nästan skriker hon fram ”Snälla kan ni inte prata om något annat det där är så sjukt tråkigt!”.

Jag undrar vad som får en människa att reagera så över att andra lite diskret tillsammans pratar om sparande och fonder utan att göra minsta försök att pracka på andra det. Tvärt om hade hon inte kommit fram till oss och lyssnat en stund hade hon inte ens hört vad vi sa. Jag vet inte hur ni brukar göra men om några människor diskuterar ett område jag tycker är tråkigt eller ointressant så brukar jag bara gå vidare? Dessutom fick hennes ansiktsuttryck det att kännas som att det handlade om mer än bara att det vi pratade om var tråkigt.

Den tredje händelsen jag tänkte dela med mig av handlar om en bekants sambo. De bodde i en relativt nybyggd bostadsrätt. Dvs inget var slitet utan högst ett par år gammalt. Sambon jobbade som mäklare och just då hade bostadsmarknaden en svacka. Det såldes betydligt färre lägenheter än normalt i staden under en period. Detta påverkade så klart deras ekonomi samtidigt som hon hade ”långtråkigt” pga brist på jobb.

Då kommer hon på den briljanta idén att hon vill renovera köket. Det är dags för något nytt! Detta trots att deras ekonomi är svag pga att hon inte får några jobb och att köket är rätt nytt, modernt och fräscht. Något som min bekante bestämt sa nej till. De är inte längre sambos utan hon är ett ex.

Detta var bra tre exempel ur mitt eget liv, jag hade nog kunnat komma på minst tio till om jag velat. Det är svårt för mig att kunna sätta mig in i hur dessa människor tänker kring sitt eget liv, sin ekonomi och att ta ansvar för sin egen framtid.

Hur tänker du själv kring andra människors syn på pengar? Har du några exempel ur ditt eget liv du vill dela med dig av så dela gärna med dig via kommentarsfunktionen här på bloggen.

Kategorier
Tankar och funderingar

Tillhör du den rikaste procenten i landet?

Ofta när förmögenheter diskuteras i media talas det om den rikaste procenten. Hur oerhört mycket de äger och tjänar. Men vad krävs egentligen för att tillhöra den rikaste procenten? Är det möjligt att själv bli en del av den utan stora arv eller extremt lyckat entreprenörskap?

När jag börjar leta är det svårt att hitta några exakta siffror kring vad som krävs. Men vi kan ju börja med att räkna ut hur många människor som tillhör den rikaste procenten. Enligt de senaste siffrorna från SCB som jag lyckades hitta uppgick Sveriges befolkning till 10 551 707 personer förra året. Det skulle betyda att en procent motsvarar 105 517 personer.

Enligt Forskning och Framsteg hade de rikaste 70 000 individerna i Sverige år 2019 en snittförmögenhet på omkring 50 miljoner kronor. Men då handlar det ju om snittet, det är rimligt att antaga att vissa sitter på miljarder medan andra sitter på klart mindre än 50 miljoner kronor. Alltså bör summan för att faktiskt tillhöra topp 70 000 varit betydligt lägre. Men samtidigt är det också rimligt att gissa på att snittet stigit sedan år 2019.

Nu gissar jag friskt, men baserat på dessa siffror är det nog rimligt att antaga att för att tillhöra den rikaste procenten, de rikaste 105 517 personerna i Sverige så krävs i dag en förmögenhet på någonstans mellan 10 – 30 miljoner kronor.

Helt klart stora belopp men definitivt ingen omöjlighet att spara ihop till på egen hand om du investerar dina pengar och låter ränta på ränta göra jobbet över årtiondena. Om du sparar och investerar 5 000 kr i månaden till en avkastning om 10% så har du omkring 17 miljoner efter 35 år. Om du i stället dubblar sparandet till 10 000 kr i månaden så når du samma siffror efter omkring 28 år.

Så jag tror inte att det är omöjligt att nå den rikaste 1% i landet genom att bara spara och investera. Som jag ser det finns det dock två stora utmaningar. Den första är att ha den disciplin och prioriteringar i livet som det krävs för att spara så stora belopp varje månad i åratal. Den andra är att med största sannolikhet kommer de summor som krävs att fortsätta att stiga. Bara för att du någon gång i framtiden når upp till de summor som krävs för att tillhöra den rikaste procenten år 2024 så behöver det inte betyda att du är i närheten av de summor som krävs om tjugo år.

Vad tror du, är min uppskattning om den rikaste procenten i Sverige realistisk? Eller är jag helt fel ute? Tror du att det är möjlighet att själv bli en del av den rikaste procenten bara genom simpelt sparande och investerande? Kommer du någon gång i framtiden att tillhöra denna procent? Eller du kanske redan gör det? Dela med dig av dina tankar!