Kategorier
Tankar och funderingar

Skulder hos kronofogden når rekordnivåer

Att ekonomiska bekymmer leder till psykisk ohälsa är inget nytt, det är något jag skrivit om tidigare. Det värsta är dessutom att det inte bara påverkar dig, det ökar även risken att dina barn drabbas av psykisk ohälsa.

Därför är den rapport Kronofogdemyndigheten släppte förra månaden alarmerande. Under det första halvåret så ökade antalet krav som skickas till kronofogden och under de senaste två åren har det sammanlagda kravbeloppet ökat med 70%. Det totala kravbeloppet är nu uppe i 18,4 miljarder kronor. Under den första halvan av 2024 fick Kronofogden in omkring 676 000 krav vilket är en ökning med ungefär 66 000 krav jämfört med samma period förra året.

Enligt Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden finns det inget tecken på att utvecklingen mot fler och större krav skulle avta. Allt fler personer har svårt att betala. Detta kan enligt Davor leda till en negativ kedjeeffekt där företag som inte får betalt för sina varor och tjänster tvingas till uppsägningar, något som i sint tur kan påverka samhällets ekonomi i stort.

Ökningen av antalet mål sker i alla åldersgrupper, men den grupp som sett den största procentuella ökningen är personer i åldern 55-64 år, där låg ökningen på 17%. Det län där ökningen varit störst är Värmlands län med hela 22%.

Detta är som sagt var skrämmande siffror inte minst då ekonomiska bekymmer leder till psykisk ohälsa. Det är också skrämmande att åldern 55 – 64 år är så drabbat. I denna grupp bör eventuella barn vara utflugna eller åtminstone snart vara det vilket borde medföra en bättre ekonomi. Denna grupp är dessutom nära pensionsålder. Vad säger det om människors möjlighet att gå i pension om de har skulder hos Kronofogden?

För mig har det alltid varit viktigt att ungdomar skall få utbildning i privatekonomi och sparande i skolan, mer än vad de redan får i kurser som hemkunskap och samhällskunskap. Men dessa siffror visar att även äldre behöver stöd när det kommer till att lära sig hantera sin ekonomi.

Det säg att du inte kan lära en gammal hund att sitta. Men jag är säker på att det går att lära alla att hantera sin privatekonomi och sparande. Dock är jag orolig för att alla kanske inte vill lära sig eller göra de förändringar som krävs.

Jag minns än i dag hur en äldre kollega med utflugna barn och som tjänade flera tusenlappar mer i månaden än vad jag gjorde högt förklarade att i hennes situation var det minsann helt omöjligt att spara. Jag valde att inte säga något om att jag, med min lägre lön, utan att anstränga mig eller ens direkt försöka ofta sparade 5 000 kr eller mer i månaden. Jag bara sparade det som råkade vara kvar på kontot i slutet av månaden.

Sedan är jag så klart medveten om att alla som hamnat hos kronofogden inte gjort det pga okunskap. Alla kan ha otur i livet, drabbas av sjukdomar osv. Men om du är frisk och alltid sett till för att anpassa dina utgifter till dina inkomster med lite marginal minskar risken att du hamnar hos Kronofogden drastiskt. Detta gäller inte bara shopping utan saker som mat, resor, bostad, eventuell bil osv. Då bygger du med tiden upp en ordentlig buffert för oväntade utgifter och kanske till och med en mindre förmögenhet om du långsiktigt och diversifierat investerar ditt sparande.

Har du själv varit i ekonomiska bekymmer eller känner någon som är det, dela gärna med dig av dina erfarenheter.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x