Kategorier
Tankar och funderingar

Arv som går åt helvete

Alla har vi hört historierna om idrottare, artister och lottovinnare som plötsligt blir förmögna över en natt. Då de inte lärt sig hantera pengar så försvinner pengarna nästan lika snabbt som de kom in och några år senare är de utblottade.

Nu varnar experter för att det samma är på väg att hända med helt vanliga millennials, vilket uppmärksammats av Expressen. Omkring 90 biljoner dollar kommer, inom en 20-årsperiod, att ärvas av millennials. En generation, som enligt experterna, är slarvig och hellre lägger pengar på att få avokadomackor hemkörda, än på en handpenning för en bostad.

Salvatore Buscemi säger att millennials är mycket dåligt förberedda i jämförelse mot de tidigare generation som byggde upp dessa förmögenheter. Tidigare generationer formades av händelser som världskrig och andra svåra tider. Men trots att millennials levt under den stora finanskris som var 2008 så är de ändå den generation som är troligast att leva från lön till lön utan något sparande.

Den yngre generationen har enligt Buscemi mer kortsiktiga ekonomiska mål jämfört med de tidigare generationerna. Han tror inte heller att de pengar millennials ärver kommer att användas till att starta företag eller investeras. Millennials är helt enkelt inte redo att bli förmögna.

Psykologen Paul Hokemeyer berättar i samma artikel att de som själva byggt upp sina förmögenheter är tryggare i sin egen förmåga och i vetskapen om att de kan bygga upp sin förmögenhet på nytt om de skulle förlora den.

Så hur ska det gå för alla millennials som får ärva pengar? Kommer det likt vissa idrottare och lottovinnare att förlora allt? Influencern Sparo anser att om så sker är det i mångt och mycket deras eget fel. Men även deras föräldrar har ett visst ansvar. Pengar är något du måste lära dig att hantera och föräldrar bör hjälpa barnen att få de verktyg som krävs och hur de använder dessa verktyg.

Jag såg själv något liknande nyligen, då rörde det en grupp ännu yngre än mellennials. I en undersökning hade 80 ungdomar i åldern 17-19 svarat på frågan om de visste hur de betalade en räkning. Endast 8,7% av de svarande hade någonsin betalt en räkning själv och hela 36,3% svarade att de inte hade en aning om hur du betalar en räkning.

När jag pratar med vänner i min egen ålder så verkar de som att de flesta betalade sina första räkningar på högstadiet, någon stans mellan 13-15 år alltså. Jag minns inte exakt när jag betalade min första räkning men jag vet att jag i åttan köpte min första egna mobiltelefon och från den dagen betalade jag mobilräkningen varje månad.

Så även om artikeln handlar om mellennials så finns risken att problemet blir ännu större med kommande generationer. Men jag tror inte heller att det är så lätt som att säga att detta bara rör de yngre generationerna. När min farmor gick bort i mitten av 00-talet så såldes hennes bostadsrätt vilket gav min far runt en miljon i arv efter skatt. Dessa pengar är sedan många år tillbaka slut. Samtidigt ser jag många yngre som faktiskt regelbundet sparar och investerar. Och bland de som ännu inte gör det så är det många som är nyfikna och frågar oss mer erfarna om råd och tips.

Det är helt enkelt svårt att dra alla över en kam även om jag så klart kan dela åsikten om att äldre ofta är bättre på att hushålla med resurserna. Jag minns inte mycket av min farmor och farfars konsumtionsvanor då de gick bort relativt tidigt i mitt liv, särskilt farfar. Men mormor och morfar har alltid hushållit med resurserna.

Vad tror du? Hur kommer det att gå när mellennials i framtiden får ärva stora belopp?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sparo
Sparo
3 dagar sedan

Jag anser att influencer ska stavas med C, men alldeles oavsett är inte jag en sådan :-)!

2
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x