Kategorier
Tankar och funderingar Tips

Problemet med viktiga beslut

Ju viktigare beslut är desto färre chanser får du i regel att träna på det. De flesta vet exakt vilket märke av mjölk de ska välja i butiken, vilken typ av bröd de ska köpa och i vilken mängd de ska köpa för att det ska räcka i en vecka. Vissa kan till och med plocka ut de perfekta avokadosarna. Detta kan folk tack vare träning och erfarenhet.

Men när det kommer till de riktigt stora sakerna i livet som äktenskap får de flesta bara en chans på sig, eller på sin höjd två till tre chanser under en livstid. Att köpa bostad kan gå på flera miljoner och även det är en sak som många bara gör på sin höjd en handfull gånger under livet.

En sådan viktig sak är att spara till pensionen. Du har bara en chans att börja pensionsspara, när du väl nått pensionen är det för sent. Det positiva är att du åtminstone har möjlighet att göra justeringar under resans gång. Men börjar du för sent kanske inte ändringar räcker för att du ska ha möjlighet att nå dina mål och drömmar.

Därför kan det vara smart att få hjälp och råd av andra med mer erfarenhet inom det aktuella området innan du tar vissa av de viktigare besluten i ditt liv. Detta är egentligen inget konstigt, och du gör det säkert regelbundet för mindre viktiga saker. Trots att du regelbundet äter på restaurang i din hemstad frågar du kanske en vän om restaurangrekommendationer när du besöker en ny stad.

Hur mycket ska du spara till pensionen? Vissa förespråkar att du bör spara så att du åtminstone har lika mycket att röra dig med som när du jobbade. Nu får du ju äntligen massor av ledig tid att göra saker. Du kan resa utomlands ett par gånger om året, hålla på med hobbyer som kostar en hel del pengar osv.

Andra anser att du behöver klart mindre pengar som pensionär. Nu kommer du kunna leva mer ekonomiskt. Du kan laga maten själv i stället för att äta jobblunchen på restaurang. Kostnader för resor till och från jobbet försvinner. Dessutom har du mer tid att leta resor och handla när priset är som bäst.

Går jag in på Pensionsmyndighetens webbsida och ser vad prognosen säger att jag ska få före skatt, räknar om det till efter skatt och jämför med vad jag idag får ut efter skatt, så hamnar skillnaden på 16 334 kr i månaden.

Tar jag 16 334 kr gånger tolv för att motsvara ett helt år och därefter räknar med att leva i tjugo år efter pensionen. Då är det 3 920 160 kr jag skulle behöva spara ihop till pensionen om jag vill ha samma summa att röra mig med när jag är pensionär som när jag jobbar.

En annan anledning att vissa förespråkar att du kan behöva mycket pengar till pensionen är osäkerheten. Statens pensionssystem går vissa år med underskott samtidigt som pensionsåldern höjs regelbundet. När jag själv började arbeta sa prognosen att jag skulle gå i pension när jag var 65 år, nu är den uppe i 68. Jag skulle inte bli förvånad om den är uppe i minst 70 år när det väl är dags för mig på riktigt om ett par årtionden. Hur kommer det se ut för en ungdom som börjar sitt första jobb i år? Vad händer om du inte kan eller vill jobba så länge?

En annan osäkerhet är att det vi talar om i dag är bara prognoser, vem vet vad de riktiga summorna blir när jag väl går i pension om några årtionden? För att inte tala om hur de ser ut när någon som är 18 år i dag går i pension. Särskilt med tanke på att pensionssystemet redan i dag går med underskott vissa år.

Summorna kan ha ändrats drastiskt tills dess. Kommer det ens att vara en summa du kan leva för? Eller är pensionen då så utspädd att den bara är ett litet bidrag till din pension, resten behöver du fixa själv. Jag är själv inte främmande för tanken att pension någon gång i framtiden kommer att byta namn till pensionsbidrag för att signalera att det är just ett bidrag till din pension, resten behöver du spara ihop till själv.

Vilka är då de rätta svaren kring hur mycket du behöver spara ihop till pensionen? Min åsikt är att vad som är bäst varierar från person till person. Vissa kommer behöva mer andra mindre. Jag vet själv att jag utan problem skulle klara mig på hälften av den månadsinkomst jag har idag. Jag har rätt billiga intressen och hobbys och jag tycker att shopping är dötrist. Lägg därtill att med ett avbetalat bostadslån blir de fasta kostnaderna rätt låga.

Men i slutändan är att ha sparat för mycket ett problem som du lättare kan lösa än att ha sparat för litet. Har du sparat för lite är nästan det enda du kan göra att fortsätta jobba i stället för att gå i pension alternativt att drastiskt förändra din livsstil. Men har du sparat för mycket så kan du ju i värsta fall skämma bort barnbarnen lite extra, åka på ytterligare någon resa varje år och kanske lägga pengar på en ny hobby. Det är ett problem vi kan leva med!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x