Kategorier
Tankar och funderingar

Om du lever på din portfölj, vad jobbar du med då?

Tänk att du går in till chefen och säger upp dig. Äntligen är din aktieportfölj så stor att du kan leva på den! Trots att du har ett antal år kvar till normal pensionsålder behöver du inte längre arbeta. Helgen efter är du bortbjuden på middag där du träffar på nya bekantskaper. Självklart ställer någon den klassiska frågan, vad jobbar du med?

Är du ny till sparande och investerande kan scenariot ovan låta främmande. Men om du haft något årtionde eller två av fokuserat sparande och investerande så känns det troligtvis inte längre orealistiskt. Och vi vet alla att frågan ”Vad jobbar du med?” garanterat kommer ställas var och varannan gång du träffar nya människor.

Om du hade befunnit dig i den situationen, vad hade du då svarat? Jag jobbar inte? Jag är investerare? Jag är pensionär? Något annat? Innan du läser vidare så kommentera nedan med ditt svar!

Jag ställde denna fråga på X (Twitter) och fick 935 svar. Med största sannolikhet är samtliga som svarande intresserade av privatekonomi och aktivt sparar och investerar. Deras förutsättningar för detta varierar säkert enormt, från arbetslösa till studenter, ensamstående, sjukskrivna, medelinkomsttagare, höginkomsttagare och allt däremellan.. Samt så klart några som redan lever på portföljen.

Så här svarade de:

Som du kan se dominerar Jag är investerare stort, följt av Jag jobbar inte och slutligen är det rätt jämnt mellan Jag är pensionär och Annat. De som valde Annat har haft möjlighet att berätta mer genom att svara på undersökningen. Här är några av svaren:
Konsult.
Fritidsforskare.
Livsnjutare.
”Jag svarar alltid taxichafför, så slipper man jobbiga följdfrågor. Ingen verkar intresserad av taxichafförer.”
Kriminalare
Arbetslös.
Yrket personen hade innan för att hålla förmögenheten hemlig.
”Jag gör lite allt möjligt beroende på vad som dyker upp och verkar roligt brukar starta en intressant konversation.”
Problemlösare.
Livsstilsfanatiker och poet.
Dagdrivare.
Egenföretagare.
Ska du skita i.
Säger att jag tagit ett sabbatsår för att undvika följdfrågor.
Frilansande mecenat.
Rentier.

Efter att ha läst dessa, har du ändrat åsikt om vad du svarat? Kommentera igen!

Själv hade jag nog svarat investerare eller någon variant av det. Jag tror dock inte att jag kommer att hamna i den situationen. Då menar jag inte att jag inte kommer ha en portfölj som är stor nog att leva på, det kommer jag så klart att ha. Vad jag menar är att jag inte tror att jag kommer sluta arbeta långt innan pension, troligtvis inte efter pension med.

Jag har alltid tänkt att jag vill maximera att ha roligt här i livet. Just nu har jag ett jobb jag tycker är väldigt roligt, jag ser oftast fram emot att gå till jobbet och även om allt naturligtvis inte är roligt där så har jag roligt varje dag. Det betyder dock inte att det alltid kommer vara så. Kanske har jag helt tröttnat på det om tio, tjugo eller trettio år.

Då skulle jag naturligtvis sluta. Men jag tror att den dagen jag slutar att arbeta på ett vanligt jobb, oavsett om det är för att leva på portföljen eller för att jag faktiskt gå i pension som vanligt så skulle jag starta företag. Kanske inte med målet att det skulle bli stort eller tjäna massor av pengar. Men med mer tid och energi för mina hobbyer så vet jag att jag skulle tjäna pengar på någon eller några av dem.

Det har hänt mig flera gånger tidigare medan jag faktiskt jobbar. Så med mer tid och energi är det lätt att räkna ut att det skulle bli mer sådant och summorna lite större. Så det naturliga svaret skulle bli något i stil med egenföretagare eller vad mitt företag håller på med, även om jag inte tjänar några enorma belopp på det.

Just nu är det som lockar mest med att sluta att jobba tidigt möjligheten att flytta till varmare breddgrader. Jag gillar verkligen inte kyla och jag blir tröttare och segare när det är mörkt ute halva året. Men eftersom jag inte vill flytta ifrån släkt och vänner, är inte detta alternativ lika lockande som det annars hade varit.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x