Kategorier
Litteratur Tips

Skönlitteratur med positiv syn på entreprenörskap

Det är sällan skönlitterära böcker omfattar saker som entreprenörskap, investeringar och annat ekonomiskt fokus. I de fall där något sådant förekommer så är det oftast i form av att någon företagare eller rik person är bokens skurk. Därför blev jag positivt överraskad av en bokserie jag lyssnade på som ljudböcker tidigare i år, som inte bara inkluderade detta; det var de goda, hjältarna, som höll på med det. Dessutom förklarades vikten av detta och många företagsekonomiska termer enkelt och pedagogiskt.

Då jag vet hur ovanligt detta är, samt att just denna typ av böcker kan vara av särskilt intresse för dig som är ekonomiintresserad, tänkte jag både tipsa om bokserien och berätta mer om den. Bokserien vänder sig dessutom till ungdomar, vilket kan göra den perfekt om du har egna barn som du skulle vilja läsa eller lyssna på litteratur som presenterar dessa områden ur både en positiv och pedagogisk synvinkel.

Bokserien heter Unconventional Heroes och består i dagsläget av sex böcker. Böckerna tillhör genren fantasy. Huvudfokus är inte företagande och investerande. Den handlar om saker som du kan förvänta dig från genren. Äventyr, magi, drakar, alver, flygande städer i himlen och dvärgriken under bergen. Böckerna innehåller även en hel del humor.

Huvudpersonerna är Timmy och hans lärjunge Katie. Timmy är en så kallad nekromantiker, dvs en magiker vars specialitet är att kontrollera de döda. Som den meriterade ärkemagiker han är bor han naturligtvis i ett slott. Slottet är fullt av allt en mäktig magiker kan behöva, som magiska artefakter, bibliotek, laboratorier och magiska varelser.

Men något som annan fantasy ofta utelämnar är hur dyrt det är att driva och ta hand om ett slott, att köpa in magiska föremål och extremt ovanliga böcker. Bara de kostnader som uppstår när alla som bor i slottet ska äta varje dag blir stora summor på ett år. Vår hjälte är ju ingen kung eller härskare så han har ingen befolkning som han kan beskatta. Han behöver alltså tjäna pengar!

Detta medför att även om fokus ligger på traditionella fantasy-element där de navigerar en magisk värld så vid sidan av detta bygger de och expanderar affärsverksamheter och investeringar. Det ekonomiska fokuset är rätt litet i de två första böckerna, men tar mer utrymme i de senare böckerna.

I en av böckerna startar de upp ett helt nytt företag och namnet på företaget är också bokens titel, The Hungry Dragon Cookie Company. I en annan av böckerna tillägnas ett kapitel ett besök vid ett stort nekromantikonvent. På konventets mässområde säljs massor av olika varor. Här går huvudpersonerna runt och letar affärsmöjligheter. Bland annat köper de in sig i ett företag vars produkt de hittar en ny målgrupp för. I detta kapitel förklarar Timmy saker som handel, olika marknader och mycket mer för sin lärjunge Katie.

I ett senare kapitel i samma bok så förklaras tillgång och efterfrågan. Det sker som en liten del på slutet av ett kapitel som handlar om något helt annat. En drake som är med i Timmys följe blir hungrig. Som tur är får draken syn på ett gäng får i närheten av Timmys slott och planerar att äta upp dem. Men Timmy stoppar draken och förklarar att detta är en speciell slags mycket ovanliga magiska får som han köpt in. Kläder gjorda av dess ull kommer kunna ha kraftfulla magiska runor inbakade i sig, vilka skyddar bäraren mot skada.

Han förklarar sedan att det kommande kriget mot imperiet, som planerar att anfalla deras land (något som de tidigare böckerna i serien byggt upp mot), kommer öka efterfrågan och minska utbudet av denna typ av skyddande kläder. Detta kommer leda till högre priser och tack vare dessa får kommer Timmy och hans gäng kunna tjäna massor av guld.

Så här ett halvår efter att jag läste böckerna, minns jag inte exakt vilka relevanta områden som behandlas i varje bok. Men jag tog och frågade ett välkänt AI om det och fick följande svar:

Two Necromancers, a Bureaucrat, and an Army of Golems (Bok 1 och 2 i en)
Denna bok fokuserar på hur man hanterar byråkratiska hinder och administrativt krångel när man bygger upp ett företag. Huvudkaraktärerna använder sin kunskap och förmågor för att övervinna komplexa regler och förordningar samtidigt som de skapar en effektiv arbetskraft med hjälp av golems. Temat kretsar kring effektivitet, problemlösning och hur man kan dra nytta av byråkrati istället för att hindras av den.

Two Necromancers, a Dragon, and a Vampire
Den här boken undersöker samarbete och partnerskap mellan olika, ibland oväntade, intressenter. Den visar hur man kan kombinera olika styrkor och resurser för att skapa ett framgångsrikt företag. Huvudkaraktärerna navigerar utmaningar relaterade till förtroende, delning av resurser och hur man hanterar dynamiken i ett mångfaldigt team.

The Hungry Dragon Cookie Company
Denna bok handlar om starten och driften av ett litet företag, i detta fall ett företag som tillverkar och säljer kakor. Fokuset ligger på marknadsföring, produktutveckling, kundservice och hur man kan växa ett företag från grunden. Det finns också inslag av hur man hanterar konkurrens och skapar en unik nisch på marknaden.

Two Necromancers, a Dwarf Kingdom, and a Sky City
Här utforskas expansion och skalbarhet i företagande. Huvudkaraktärerna arbetar med att expandera sitt företag till nya marknader och hanterar utmaningar som kommer med att växa ett företag internationellt eller till och med interdimensionellt. Temat inkluderar logistik, kulturell anpassning och strategisk planering för tillväxt.

The Sheep Dragon
Denna bok fokuserar på innovation och hållbarhet inom företagande. Huvudkaraktärerna utvecklar nya och kreativa lösningar för att driva sitt företag på ett hållbart sätt, samtidigt som de bibehåller lönsamheten. Temat involverar forskning och utveckling, grön teknologi och hur man kan balansera miljömässiga mål med ekonomiska intressen.

Bokserien är inte färdig, och nästa bok förväntas släppas senare i år, så listan ovan är för de böcker som är släppta i skrivande stund. Som jag sa i början, är företagande och investeringar inte huvudfokus i serien. Men de finns där i bakgrunden i varje bok och särskilt i de sista tre i listan ovan tar de upp lite större plats.

Har du läst denna serie? Vad tycker du om den? Har du några andra bokserier du kan tipsa om som likt denna beror ämnen som ekonomi, investeringar eller företagande på ett positivt och pedagogiskt vis? Dela med dig genom att kommentera!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x