Ränta på ränta har många gånger kallats för jordens åttonde underverk och jag är verkligen beredd att hålla med, det har haft en fantastisk effekt på min portfölj och min ekonomi. Men jag vet att ni vill ha klara siffror, svart på vitt så här kommer dom!
I början av min sparkarriär ägde jag främst Avanza Zero, så är inte direkt intressant eller meningsfullt att jämföra i siffror från den tiden. Det var första under hösten 2008, dvs under brinnande finanskris som jag gick över till aktier, dvs att förvalta min portfölj själv. I början hade jag dock aktier och Avanza Zero parallellt, det var först under 2009 jag sålde av fonden och enbart satsade på aktier.
Tittar man på från slutet av oktober 2008 vilket var då jag börjat köpa ordentligt med aktier så var min portfölj upp nästan 30% fram till årsskiftet. Ser man till helåret för 2008 slutade det enligt Avanza (dom beräknar % och kr olika) på -29,78% men faktiskt i plus när det kommer till kronor då jag hade lite pengar på börsen under större delen av året för att sedan lägga in relativt mycket pengar mot slutet när den steg.
Den sista lite mer detaljerade uppdateringen om min ekonomi skrev jag 2008 och sista gången jag gick in på den lite löst var i februari 2009, då hade jag slagit index två år i rad. Sedan dess har min portfölj utvecklats så här. Jag har inte hunnit uppdatera mitt dokument än så bilden nedan är bara fram till och med 2018. Men efter att ha gått på en stor nit i Swedbank, slutade jag på strax under +28% förra året.
Nu finns det så klart många olika index att jämföra med, då en kraftig majoritet av mina innehav under dessa år varit just stora svenska bolag så har det känts som ett ok val. På senare år har dock både mindre bolag och bolag noterade utanför landets gränser trillat in i portföljen, dessa utgör än så länge en relativt liten del av portföljen men i framtiden blir det kanske att lägga till ytterligare något jämförelseindex om den utvecklingen fortsätter.
Intressant är att 2010-2011, två år som jag nämnt i tidigare inlägg att mitt börsintresse nästan var helt borta och att jag knappt loggade in på mitt konto alls är två av de sämsta åren jämfört med index. Jag undrar hur dom sett ut om jag varit med aktiv och engagerad då?
Så exakt vilka aktier innehåller min portfölj? Det har jag inga planer på att avslöja, inte för att min portfölj innehåller något ”hemligt vapen”, någon superaktie få känner till, tvärt om är majoriteten välkända företag som många av er läsare säkerligen har i era portföljer. Det är stora, stabila och lite småtråkiga svenska företag tillsammans med några tillväxtaktier och några internationella företag.
Jag är egentligen inte superhemlig när det kommer till mitt innehav, om du tex följer mig på Twitter har du kanske sett jag kommenterar eller nämner specifika företag som ingår i min portfölj då och då. Anledningen att jag väljer att inte lista min portfölj i helhet är simpel, jag vill inte att du eller någon annan skall köpa en aktie bara för att jag äger den. Jag anser mig inte vara någon aktieguru, visst de senaste tio åren har gått bra, men det var nog mer tur än skicklighet och bara för att de senaste tio åren gått bra så är det inte på något sätt en garanti för att de kommande tio kommer gå lika bra.
Det är dina pengar det handlar om, det är du som förlorar pengarna om en investering du gör går dåligt. Därför ska du aldrig köpa en aktie bara baserat på att någon annan gjort det. Gör alltid din egen utvärdering av aktien och företaget och ta sedan ta sedan ett välgrundat och genomtänkt beslut.
Där var det sista av mina tillbakablickande inlägg över, nu är bloggen igång på riktigt!
Härlig utveckling, köp och behåll funkar alltid.
Det beror väl lite på vad det är man köpt men så länge det handlar om stora stabila företag så har man en god grund att stå på åtminstone! 🙂