Förra året skrev Gratis pengar på Twitter om att han köpt aktier för 100 000 kr när han var 18 år gammal och nu när han är 21 år är dom värda 160 000 kr. Ett inspirerande inlägg för så väl unga som gamla kan man tycka. Men som vanligt finns det alltid avundsjuka människor som stör sig på andras framgång. Det visade tex sig snabbt att vissa som kommenterade inte hade förstått att detta var pengar som han själv hade fått ihop genom att sommarjobba sedan han var 14 år samtidigt som han hade sett till att hålla utgifterna nere utan trodde det var pengar han hade fått och andra liknande missförstånd och ”dissar”.
Personligen så tycker jag att detta är ett viktigt budskap till alla ungdomar, inte att de nödvändigtvis måste arbeta och leva sparsamt, men att de i många fall har möjlighet att stå på egna ben och ta kontroll över sin egen ekonomi redan i unga år. Om de senare väljer att lägga pengarna på börsen, resor med vänner eller bygga upp en grundplåt till sin första egna bostad är mindre viktigt.
Själv känner jag igen mig det han skriver, för mig har det alltid varit en självklarhet att vill man ha något får man spara ihop till det. Jag började sommarjobba i mellanstadiet och gjorde det sedan varje sommar under flera års tid. Vid några tillfällen extrajobbade jag med reklamutdelning och nått år jobbade jag extra på posten med julkortsorteringen i december.
Alla mobiler jag ägt sedan min första i grundskolan har jag betalt själv, inklusive telefonräkningen. Jag köpte min egen dator när jag gick på gymnasiet osv. Jag hade inte 100 000 när jag var 18 eftersom jag köpte saker samt åkte på resor med vännerna men jag behövde endast ta studielån under en lite del av mina studier och jag hade fått ihop ungefär 200 000 kr när jag köpte min första lägenhet när jag var 24 år.
Du som är ung i dag, hur ser din ekonomi ut och vilken är din syn på sparande och investerande? Du som är mer erfaren, hur såg din ekonomi ut när du var i den åldern och vilka råd och tips hade du själv givit till 18-åriga du om du kunnat?
Bra inlägg! Är själv 18 år i skriva de stund och har genom att sommarjobba och sparat studiebidrag och julklappspengar sedan många år tillbaka sparat ihop en rejäl slant i min mening!. Jag tycker sparande och aktier är himla roligt och ägnar hellre en kväll att läsa på om ett bolag än att vara ute på krogen. Jag har till skillnad från dig som skriver inlägget inte behövt betala mobilräkningar osv men om jag vill ha något får jag betala själv. Jag själv anser att det finns mycket bristande kunskap om ekonomi bland unga idag när det kommer till mina vänner vilket jag tror vi skulle få behöva lära oss mer om i skolan!
Kul att du gillade det! Har du nån bra ide kring hur vi kan lära dina klasskamrater mer dom ekonomi?
I min gamla blogg var faktiskt att ämnet Privatekonomi och sparande borde bli en obligatoriskt kurs på gymnasiet en fråga som jag drev och skrev flera inlägg om.
Jadu jag själv går ekonomi på gymnasiet trots det är nog jag den ända i hela klassen som vet vad ränts på ränta effekten är. Ett obligatoriskt inslag tror jag kan vara nyttigt, gärna om privat ekonomi, aktier/fonder men också pensionen som kan kännas som ganska grå och tråkig i tidig ålder men väldigt viktig!
Skrämmande att de andra har så dålig koll på en sådan utbildning, om det är några som ska ha koll på detta på gymnasiet är det ju de som läser ekonomi trodde jag.
Jag tror till och med att det skulle finnas nytta om kursen gick in på så tråkiga saker som hur betalar man en räkning? Hur deklarerar man? Vad händer om man inte betalar en faktura i tid? Kanske även grundläggande juridik i stil med du köper en ny mobil, efter ett år går den sönder, du har ingen försäkring, vad kan du göra och vilka rättigheter har du?
Hur exakt lyckades du tjäna 200 000 kronor sedan så?
Varning för lång text! 😀
En kombination av flera faktorer. Den största var att jag jobbat mycket. Som jag skriver i texten, började sommarjobba redan i mellanstadiet, på högstadiet delade jag i perioder ut reklam tillsammans med en klasskamrat, under gymnasiet jobbade jag extra under postens julkortssortering osv.
Nu använde jag som sagt var en hel del av de pengarna, som exemplet i texten ovan, jag köpte min allra första mobil i grundskolan själv för egna pengar och har betalt varenda telefonräkning själv sedan dess och i från typ 8an och framåt så åkte jag mer eller mindre på en självbetald utlandsresa med kompisarna varje år.
Men allt det där jobbande gjorde att jag lärde mig att tjäna pengar, jag lärde mig pengars värde, att hushålla med resurserna och att pengar inte var något som bara dök upp rent magiskt från mamma och pappa. Även om jag brände mycket så sparade jag åtminstone alltid lite.
När jag sedan började plugga direkt efter gymnasiet så sparade jag lite av studielånet varje månad och från och med tredje året jag pluggade så började jag jobba samtidigt och hade tur att ha ett jobb som även om det inte betalade så bra hade rätt bra övertidsersättning och väldigt goda möjligheter att jobba extra och få den ersättningen. Så i princip varje gång jag hade en liten lugnare period i studierna kunde jag jobba massa extra och dra in riktigt bra belopp varav jag sparade nästan allt.
Sedan så hade jag en del av pengarna i fonder, vilket fick dom att öka i värde den vägen.
Jag nämner det inte här i texten, men när jag gick tillbaka och pluggade på Universitet på lite äldre dar så hade jag en kursare som blev en väldigt god vän. Hon hade jobbat heltid i ett år innan hon började plugga och jobbade rätt mycket under alla åren vi pluggade. Hon sparade i princip allt.
Hon var 23 år när vi tog examen och hade då tillsammans med sin pojkvän (som hade gjort samma sak) fått ihop runt 1 miljon kronor som de skulle ha till kontantinsats för deras första gemensamma lägenhet. Och jag känner till summorna då vi pratade om dom tillsammans och hur hon investerade det hon tjänade från jobbet i fonder. Med nått halvår kvar till examen tvingade jag henne att sälja alla fonder då jag ansåg det alldeles för riskabelt att ha pengar hon behövde inom en så snar framtid på börsen.