Kategorier
Inspiration

Bli rik som 18-åring?

Förra året skrev Gratis pengar på Twitter om att han köpt aktier för 100 000 kr när han var 18 år gammal och nu när han är 21 år är dom värda 160 000 kr. Ett inspirerande inlägg för så väl unga som gamla kan man tycka. Men som vanligt finns det alltid avundsjuka människor som stör sig på andras framgång. Det visade tex sig snabbt att vissa som kommenterade inte hade förstått att detta var pengar som han själv hade fått ihop genom att sommarjobba sedan han var 14 år samtidigt som han hade sett till att hålla utgifterna nere utan trodde det var pengar han hade fått och andra liknande missförstånd och ”dissar”.

Personligen så tycker jag att detta är ett viktigt budskap till alla ungdomar, inte att de nödvändigtvis måste arbeta och leva sparsamt, men att de i många fall har möjlighet att stå på egna ben och ta kontroll över sin egen ekonomi redan i unga år. Om de senare väljer att lägga pengarna på börsen, resor med vänner eller bygga upp en grundplåt till sin första egna bostad är mindre viktigt.

Själv känner jag igen mig det han skriver, för mig har det alltid varit en självklarhet att vill man ha något får man spara ihop till det. Jag började sommarjobba i mellanstadiet och gjorde det sedan varje sommar under flera års tid. Vid några tillfällen extrajobbade jag med reklamutdelning och nått år jobbade jag extra på posten med julkortsorteringen i december.

Alla mobiler jag ägt sedan min första i grundskolan har jag betalt själv, inklusive telefonräkningen. Jag köpte min egen dator när jag gick på gymnasiet osv. Jag hade inte 100 000 när jag var 18 eftersom jag köpte saker samt åkte på resor med vännerna men jag behövde endast ta studielån under en lite del av mina studier och jag hade fått ihop ungefär 200 000 kr när jag köpte min första lägenhet när jag var 24 år.

Du som är ung i dag, hur ser din ekonomi ut och vilken är din syn på sparande och investerande? Du som är mer erfaren, hur såg din ekonomi ut när du var i den åldern och vilka råd och tips hade du själv givit till 18-åriga du om du kunnat?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Andreas
Andreas
4 år sedan

Bra inlägg! Är själv 18 år i skriva de stund och har genom att sommarjobba och sparat studiebidrag och julklappspengar sedan många år tillbaka sparat ihop en rejäl slant i min mening!. Jag tycker sparande och aktier är himla roligt och ägnar hellre en kväll att läsa på om ett bolag än att vara ute på krogen. Jag har till skillnad från dig som skriver inlägget inte behövt betala mobilräkningar osv men om jag vill ha något får jag betala själv. Jag själv anser att det finns mycket bristande kunskap om ekonomi bland unga idag när det kommer till mina vänner vilket jag tror vi skulle få behöva lära oss mer om i skolan!

Andreas
Andreas
Reply to  Jakob
4 år sedan

Jadu jag själv går ekonomi på gymnasiet trots det är nog jag den ända i hela klassen som vet vad ränts på ränta effekten är. Ett obligatoriskt inslag tror jag kan vara nyttigt, gärna om privat ekonomi, aktier/fonder men också pensionen som kan kännas som ganska grå och tråkig i tidig ålder men väldigt viktig!

Rebecca
Rebecca
3 år sedan

Hur exakt lyckades du tjäna 200 000 kronor sedan så?

6
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x