Kategorier
Forskning

Bli rik av att träna?

Vid mönstringen i Sverige ingår både ett konditionstest och ett intelligenstest. En svensk studie la ihop testresultaten från över 1 200 000 mönstrande och ett tydligt mönster identifierades. De med bra kondition hade höga resultat vid intelligenstestet, ”18-åringar med bra flås var kort och gott smartare än jämnåriga med dåligt”.

Intelligenstestet prövade olika former av intelligens, till exempel förmågan att lösa matematiska problem, ordförståelse och förmågan att tänka tredimensionellt. Bra kondition var kopplat till höga resultat inom alla områden.

Vad har då allt detta med att göra med att bli rik genom att träna? Två viktiga områden för att bli rik är dina intäkter och dina utgifter. För att det skall finnas pengar kvar som du kan spara, investera på börsen, lägga in i ett nytt företag du startar etc så krävs det att dina intäkter är större än dina utgifter.

Forskningen tittade inte bara på resultatet från mönstringen den tittade även på hur de gått för dessa mönstrande många år senare i livet. Det visade sig då att de som hade haft bra kondition vid mönstringen nu hade både utbildning och mer välbetalda jobb. De hade även i lägre utsträckning drabbats av depression.

Jag tror inte att du behöver vara forskare för att förstå att det är lättare att bygga upp en förmögenhet om du tjänar mer pengar och mår bättre. Vad tror du?

Men är det verkligen så här enkelt? Att träning gör dig smartare så att du får en bättre utbildning och tjänar mer? Kan det inte vara så att orsakssambandet går åt det andra hållet? Det vill säga att anledningen till att du tränar mer är att du är intelligentare?

För att ta reda på detta så studerade forskarna konditionens utveckling bland de som mönstrade från att de var 15 år till att de mönstrade vid 18 år. Resultatet visade att de som förbättrat sin kondition under dessa år hade bättre resultat på intelligenstestet oavsett utgångsläge jämfört med de som inte hade förbättrat konditionen. Det går att anta att ju mer de förbättrat konditionen under dessa år desto mer har de också tränat. De som tränade mycket verkade alltså vara smartare.

Men forskarna nöjde sig inte här utan valde att ta ytterligare ett steg i sin studie. Då både kondition och intelligens till viss del är ärftligt tog de och enbart studerade resultaten från enäggstvillingar. Enäggstvillingar har i princip identiska gener samtidigt som de oftast vuxit upp i samma miljö och förhållanden. Detta betyder att skillnad i kondition mellan enäggstvillingar inte beror på arvet utan levnadsvanor som fysisk aktivitet.

De identifierade ett antal brödrapar där den ena tvillingen konditionstrände och därför hade god kondition samtidigt som den andre tvillingen mest höll sig stilla. Resultatet visade samma sak som den bredare studien. De vältränade tvillingarna hade bättre resultat på intelligenstestet än sina otränade bröder.

En annan studie som pekar åt samma håll gjordes vid en svensk skola där elever på lågstadiet fick ha skolidrott fem dagar i veckan jämfört med det normala två dagar. Resultaten jämfördes sedan med lågstadieelever på samma skola som fått haft normal mängd skolidrott. Det fanns ingen direkt skillnad mellan eleverna i de olika grupperna, de kom från samma områden, motionerade ungefär lika mycket, läste samma ämnen osv.

Experimentet med idrott fem dagar i veckan pågick endast under lågstadiet. Ändå var skillnaderna stora när de gick ut nian. Det visade sig att barnen som fått ha idrott fem dagar i veckan över lag hade högre betyg i matte, engelska och svenska. Dessutom var det fler av den gruppen som gick ut nian med godkända slutbetyg.

Även kopplingen mellan kondition och studieresultat har mätts i USA där närmare 12 000 skolbarn undersöktes. Där mättes deras kondition och därefter deras resultat vid standardprov i matematik och engelska. Även här hittades samma resultat, barn med bra kondition lyckades också bättre på proven än de med sämre kondition. En intressant sak de identifierade här var att övervikt inte tycks spela någon roll alls. Det var alltså bättre att vara överviktig med god kondition än normalviktig med dålig kondition.

Vad är det då som orsakar detta? Troligtvis finns det flera aspekter som påverkar. Hjärnan påverkas på många olika sätt av rörelse. Bland annat har forskningen identifierat att minnet förbättras när du motionerar, dessutom bidrar motion till att fler nya hjärnceller skapas.

Så vill du öka dina chanser till att bli rik bör du se till att träna! Och tro inte att detta inte gäller dig för att du är vuxen. Träning har enligt forskningen många positiva effekter på hjärnan för oss gamlingar, inklusive att förbättra minnet, skapa fler nya hjärnceller och minska risken för depression.

Källa för det jag skrivit ovan är boken Hälsa på recept: träna smartare, må bättre, lev längre vilken jag nyligen lyssnat på, i den presenteras alla ovanstående forskningsstudierna och många fler. Boken är skriven av den svenske läkaren och psykiatern Anders Hansen.

Vad gör du själv för att stärka din hjärna?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x