Kategorier
Allmänt om bloggen

Mål och planer för bloggen 2021

Det här inlägget var först tänkt att ha tre olika fokusområden, bloggen, privatliv och sparande/investerande men jag insåg snabbt att det skulle bli ett alldeles för långt inlägg så jag bestämde mig för att dela upp det i två delar. Privatliv, sparande och investerande som kommer i nästa inlägg.

I mitt inlägg Utvärdering av 2020 och min comeback som bloggare så berättar jag i rena siffror hur det gick för bloggen under sitt första år. Bland annat så publicerade jag 67 inlägg och totalt hade bloggen strax över 52 000 sidvisningar. Jag var missnöjd med att endast ha publicerat 67 inlägg samtidigt som 52 000 visningar låg långt över vad jag hade förväntat mig.

När man sätter mål eller förhoppningar för ett nytt år så är väl tanken att man skall slå förra året? Det kommer att bli tufft att lyckas med det. När det kommer till inlägg så hade jag inför att jag började blogga redan ett tjugotal färdigskrivna inlägg. Jag passade även på att återvinna ett par inlägg som jag publicerade i min gamla blogg för en 10-15 år sedan. Nu har jag inga färdigskrivna inlägg och även om det fortfarande återstår några godbitar från förr så är majoriteten av godbitarna redan publicerade.

Den stora utmaningen med att skriva inlägg för mig ligger inte i att komma på idéer, tvärt om har jag ett dokument med över 60 idéer till inlägg jag skulle vilja skriva om i framtiden. Dock är det som så att bara för att jag har en idé om något jag vill skriva om så betyder det inte att jag vill skriva ett inlägg om det just nu eller att dess topic är ett som passar just nu. Därför är det vanligare att jag skriver ett inlägg kring en ny idé jag just fått än att jag skriver om något från listan.

Den stora utmaningen är tiden det tar. Tar man hela resan, från komma på idé, hitta lämpliga källor, skriva, korrekturläsa ett par gånger, rätta fel samt förbättra texten till att slutligen hitta passande bilder som jag får använda enligt upphovsrättslagen så tar det sällan under tre timmar. Tvärt om tar många inlägg betydligt mer tid än så. Om jag skulle skriva 100 inlägg under ett år och dessa i snitt tar tre timmar styck så motsvarar det 12,5 dygn. Ofta tar det som sagt var längre än tre timmar, räknar vi i stället på fyra timmar så hamnar vi på 16,7 dygn. Det är som ni förstår mycket tid!

Jag är en person som har så många intressen, hobbys, saker jag tycker är roliga, små projekt jag fixar med osv att jag i princip aldrig har långtråkigt. Tvärt om så när jag går och lägger mig så känns det som att jag bara hunnit med en bråkdel av allt jag skulle vilja göra. Därför är det inte helt lätt att klämma in 10-20 dygn av skrivtid under ett år, det konkurrera med så mycket annat roligt. Dessutom är det svårt att skriva på beställning, jag måste vara på rätt humör för att skriva vilket jag inte alltid är.

Nog med bortförklaringar, vi måste ju slå förra året så jag sätter ett mål på 70 inlägg för 2021! Och det är nog bäst att jag sätter fart, detta är mitt fjärde inlägg för i år, samma tid förra året hade jag redan publicerat fem gånger så många. Men då var inledningen som sagt var extra aktiv pga alla de inlägg jag hade skrivit på förhand. I år får jag kontra genom att publicera fler inlägg resten av året.

I min gamla blogg back in the days kunde jag på en enda riktigt bra dag nå 10 000 sidvisningar. Jag förstod naturligtvis att jag inte skulle komma i närheten av de siffrorna nu, tvärt om tog jag det inte för givet att jag ens skulle nå 10 000 på ett år.

När det kommer till antalet sidvisningar så var förra årets 52 000 dopat av att bloggen gjorde comeback. Vissa ansåg att det var värt att uppmärksamma att Sveriges första ekonomibloggare gjorde comeback efter tio års frånvaro vilket medförde att en del med stora följarskaror delade det i social media och liknande. Detta gjorde naturligtvis att jag fick många besökare gratis mot vad jag annars hade fått. Något sådant kan jag inte räkna med i år utan jag måste förtjäna varje enskild besökare genom att skriva bra nog inlägg för att de skall vara värda att läsa och dela med sig av.

Även om det kommer vara svårt att väga upp alla gratisbesökare så har jag åtminstone en fördel 2021 och det är att bloggen redan existerar och har inlägg. Vad jag menar med detta är att bloggen nu med lite ålder och ett gäng inlägg hittas i sökmotorerna. Varje nytt inlägg jag publicerar är en potentiell ny väg för folk att hitta mig. Så ju fler inlägg jag publicerar desto fler besökare kommer jag att få från sökmotorerna så länge mina inlägg är bra nog.

Tittar jag på statistik från i våras så fick jag 50-150 visningar varje månad via sökmotorerna, under hösten hade den siffran vuxit till 350-450 per månad. Naturligtvis är den siffran låg sett till över 52 000 sidvisningar under föra året, men för varje nytt inlägg finns chansen att den siffran växer och kan den växa med ytterligare ett par hundra till nästa höst så kommer det helt klart att göra skillnad.

Så vi ska fortsätta att försöka slå förra årets resultat, så jag sätter målet för antalet sidvisningar till 55 000!

Om vi lämnar nummer och direkta mål och i stället fokuserar på lite tankar och planer jag har för bloggen 2021 så vill jag förändra dess layout. Det är inte så att jag ogillar det nuvarande utseendet men jag skulle vilja ha ett som tillåter lite fler funktioner, paneler och liknande där jag vill ha dom. När jag startade bloggen var det lite under halvt panik då jag i ett dumdristigt ögonblick lovat att starta det innan ett visst datum och jag var ju tvungen att hålla mitt ord. Så jag satt i princip samma dag som bloggen skulle publiceras och försökte hitta ett okej wordpress-tema (wordpress är den grundplattform som driver bloggen) och tog det första jag hittade som kändes hyggligt snyggt och okej.

I min gamla blogg hade jag flera paneler som jag tyckte bidrog mycket till bloggen. Jag hade infopaneler, undersökningar, länkar till bloggar jag själv gillar att läsa osv. Så jag vill ha en layout som ger möjligheter till sådant.

I min gamla blogg så hade jag även en del extrafunktioner. Den mest populära var min ränta-på-ränta kalkylator som fick extremt många besökare. Jag vet inte om den var den första ränta-på-ränta kalkylatorn på svenska på webben, men jag skulle gissa på att den var den populäraste. När jag för ett par år sedan började med Twitter så fick jag faktiskt kommentarer från en del på Finanstwitter som berättade hur de i sin ungdom suttit med min blogg och lekt med kalkylatorn samtidigt som de drömt om framtiden.

I dag är den typen av kalkylatorer inget unikt, inte ens på svenska, tvärt om de finns över allt. Men jag gillar ändå tanken på att ha lite extrafunktioner i bloggen så som till exempel en sådan. Även om det bara är jag själv som använder den så uppskattar jag också att sitta där och drömma samtidigt som jag räknar på hur min portfölj kommer att utvecklas över 10, 20, 50 år.

Jag känner också att jag vill skriva ett antal inlägg som jag kan hänvisa till från andra inlägg. Vad jag menar med detta är att i varje inlägg där jag använder termer som jag inte kan räkna med att alla läsare förstår så måste jag förklara dom. Ta ränta på ränta till exempel, en stor majoritet av er som läser min blogg vet exakt vad det är. Men vet alla vad det är och hur det fungerar? Med största sannolikhet inte. Det går inte en dag utan att en ny person får upp ögonen för sparande och investerande och för första gången börjar söka information om det på nätet. Vissa har kanske aldrig ens hört termen medan andra har hört det men inte riktigt förstått vad det är eller är inte riktigt säkra på hur det fungerar.

Detta betyder att i varje inlägg jag skriver där jag nämner ränta på ränta så skulle jag behöva förklara det. Det skulle innebära att inläggen blir mycket längre, det skulle innebära att jag behöver upprepa mig i vart och vart annat inlägg och det skulle innebära väldigt dryg läsning att hela tiden få ränta på ränta förklarat för sig för alla som redan vet vad det är, vilket är majoritet av läsarna.    

I min gamla blogg hade jag ett antal inlägg som förklarade olika termer och grundprinciper för ekonomi, aktier och investeringar. Till exempel hade jag ett inlägg där ränta på ränta förklarades så varje gång jag därefter nämnde ränta på ränta i ett annat inlägg så länkade jag till det inlägget för den som ville lära sig mer om ränta på ränta i stället för att behöva förklara det i varje inlägg.

Så förvänta dig åtminstone ett par sådana inlägg under året, inlägg som troligtvis inte är så intressanta för de flesta läsare men som skapar ett bra komplement för de övriga inläggen och som ger de som just nu håller på och upptäcker den fantastiska världen av investeringar lite mer kött på benen.

Detta är väl i korta drag mina tankar, mål och planer för bloggen under 2021. Vad tycker du om dom? Har jag glömt något som borde vara med? Har du några tips och idéer på hur jag skulle kunna göra bloggen bättre?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Daniel H. Komarica
Daniel H. Komarica
3 år sedan

Tycker du har rimliga mål för din blogg som jag hoppas du lyckas med.

Gillar dock bloggen som den är, så rent spontant tycker jag inte något behöver ändras utseendemässigt.

Hade ju gärna sett än mer om det psykologiska i investeringar och vikten av tid och tålamod, något som intresserar mig mycket, i inläggen.

Daniel+H.+Komarica
Daniel+H.+Komarica
Reply to  Jakob
3 år sedan

Då hoppas jag innerligt du hittar tid till det;) Gillade inlägget du länkade till, kommer till och med ihåg när jag läste det!

3
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x