Kategorier
Tankar och funderingar

Misstagen jag gjorde under pandemin

Misstag jag gjorde under förra året kostade mig nästan en miljon kronor. Vilka var misstagen? Varför gjorde jag dom? Vad har jag lärt mig av dom? Vad tar jag med mig från det hela till nästa större börskris? Allt detta besvaras nedan.

För att förstå mina tankar och mitt agerande under pandemin måste jag först börja med att berätta lite kort kring hur finanskrisen påverkade mig då mycket av mitt agerande under pandemin bygger på erfarenheter från finanskrisen. Jag var med på börsen under finanskrisen så jag både såg och upplevde vad som hände mellan 2007 – 2009. Jag lärde mig mycket av den och jag gjorde mycket rätt under den. Mitt agerande då utgör grunden för den lilla förmögenhet jag har i dag.

Den korta versionen av mitt agerande under finanskrisen var att jag såg den som troligtvis en av de bästa möjligheterna att investera under min livstid. Därför försökte jag trycka in så mycket pengar som möjligt på börsen. Jag la in en stor del av min lön varje månad och jag hade även en del pengar som jag egentligen hade tänkt använda till en större amortering av lägenhetslånet som jag i stället la på börsen.

Anledningen till att jag såg det som en extremt god möjlighet att investera på var att jag upplevde det som att extremt många branscher och bolag i Sverige hade drabbats väldigt hårt trots att de inte direkt hade särskilt mycket att göra med den finanskris som spreds från USA. Jag kände helt enkelt att många branscher och bolag i Sverige var ner betydligt mer än vad som var rimligt med tanke på hur liten del av krisen som faktiskt nådde Sverige och hur bra det faktiskt gick för dessa bolag.

Det enda jag ångrar att jag inte gjorde under krisen var att låna massor för att investera. Jag har alltid varit väldigt konservativ när det kommer till skulder och jag är en sådan som till och med har betalt av hela mina bostadslån och studielån. Hade jag varit i samma situation igen hade jag lånat en miljon för att kunna investera extra mycket om ett sådant läge uppstod på nytt.

När pandemin slog till så såg jag den som en betydligt värre kris än vad finanskrisen var. Under finanskrisen tuffade det mesta på som vanligt, företag, jobb, produktion, handel osv. Naturligtvis så ökade arbetslösheten lite, vi fick se några konkurser mer än vanligt och liknande men på det stora hela så tuffade både Sverige och många andra länder på som vanligt. Trots att det mesta tuffade på som vanligt under finanskrisen så rasade stockholmsbörsen med över 50%.

Eftersom det mesta såg värre ut under pandemin, saker tuffade inte på som vanligt, tvärt om stängde hela samhällen och länder ner, lockdown. Statistiken för Sverige i våras talade sitt tydliga språk i princip allt var värre än under finanskrisen. Arbetslösheten, antalet konkurser, bnp, varsel per månad osv. Därför trodde jag också att börsen skulle drabbas värre än under finanskrisen eller åtminstone på ungefär samma nivå.

Som mest var den svenska börsen strax ner över 30% från toppen och bottnen nåddes redan i mars. Jag trodde då att vi bara hade sett början. Hur skulle börsen kunna gå uppåt nu när arbetslöshet, konkurser och varsel bara ökad samtidigt som andra länder stängde ner helt vilket drastiskt borde minska efterfrågan på många svenska produkter?

Baserat från mina erfarenheter under finanskrisen så var jag redan från starten av pandemin helt inne på att får vi se en ordentlig krasch så kommer jag att göra den där stora belåningen som jag aldrig gjorde under finanskrisen. Jag satte nån stans på mellan minus 35-40% som riktlinje för att göra sak i planen då jag aldrig trott mig skicklig nog att träffa botten så kändes det som ett rimligt läge att börja köpa även om jag trodde att risken var stor att krisen skulle bli djupare än så.

I stället så vände det uppåt redan i mars. Trots att allt såg sämre och sämre ut i samhället och mer och mer stängde ner världen över så fortsatte börsen att stiga och stiga. Jag trodde detta bara var tillfälligt och att vi fortfarande hade det värsta framför oss, då skulle det riktiga raset komma innan börsen till sist kunde börja återhämta sig på riktigt. Men vi vet ju alla hur fel jag hade nu.

Utöver att det aldrig vart någon belåning så pausade jag även mitt månadsinvesterande för att i stället lägga de pengarna på hög för att kunna gå in med dom när börsen rasat mer. Jag har dessutom ytterligare runt 100 000 kr som en buffert för oväntade händelser då jag är trygghetsnarkoman. Denna buffert använder jag dock som extra krut vid större nedgångar, så planen var att gå in med dom tillsammans med allt annat när det var dags.

Om jag i stället för att vänta på 35-40% slagit till redan vid 30% och kört på den där miljonen i belåning, fortsatt med månadssparandet samt pumpat in min buffert så hade jag tjänat cirka 952 000 kr i ren vinst baserat på hur min portfölj utvecklades därifrån och fram till nyår. Jag förlorade alltså nästan en miljon pga att jag förväntade mig ett scenario likt finanskrisen i stället för ett mycket mildare och snällare.

Det är naturligtvis väldigt enkelt att vara efterklok och hade backtrading varit möjligt så hade vi alla varit miljardärer så det är ingen idé att gräma sig över den här typen av misstag. Jag var tex millimeter från att köpa aktier i Amazon när de stod i runt 50 dollar (dollarn var mycket längre jämfört med kronan då) under finanskrisen och jag är säkert på att de flesta som läst detta har många saker under er tid som investerare som ni önskar att ni gjort annorlunda.

I stället får man vara lite mer tålmodig och fortsätta investera på börsen, låta ränta på ränta göra jobbet. Och även om det inte vart några 952 000 kr extra i vinst förra året så drog jag åtminstone in mer på börsen än vad jag gör på mitt vanliga jobb, det är väl inte så illa? Eller ja det beror ju iofs på hur dålig min lön är så vi talar om något annat! 😀

Vad som är mer intressant är att försöka lista ut vad som gick fel och försöka lära sig av det som hände. Jag upplevde att jag lärde mig extremt mycket under finanskrisen och ändå gick det så fel nu. Varför? Och vad kan jag lära av det?

Det är främst två saker som jag kanske inte missade helt men åtminstone underskattade vilken stor effekt de skulle ha.  Det ena är hur mycket vissa företag och branscher skulle gynnas av Pandemin. En stor orsak till att börsen gick så bra som den gjorde var just det att samtidigt som vissa branscher slaktades på börsen så frodades andra nått enorm och fick se kurser rusa massor.

Många olika branscher gynnades när folk plötsligt jobbade hemifrån i stället för på kontoret, när folk beställde hem sin mat i stället för att gå ut och äta, när folk vill ha underhållning de kunde ta del av i hemmet i stället för nere på stan, när folk började träna och motionera hemma i stället för på gymmet osv. Särskilt bolag med anknytning till IT som streamingtjänster, gaming, e-handel osv gick som tåget och jag hade själv flera innehav som steg med 50% eller mer under året.

Många IT-relaterade bolag har dessutom den stora fördelen av skalbarhet som låter dom relativt lätt växa mycket på ett sätt som är betydligt svårare för icke-digitala bolag. Ett gamingbolag kan lika lätt sälja sitt spel till 10 000, 100 000 eller 1 000 000 personer. Det är inga större problem för ett ljudboksföretag att 40 000 i stället för 20 000 människor lyssnar på en bok. Produktionskostnaden per kund sjunker till och med för streamingtjänster kan få 2 miljoner att titta på en serie i stället för 1 miljon.

Här grämer jag mig faktiskt då denna typ av företag är ett område jag själv varit intresserad av sedan långt innan pandemin och där jag sedan tidigare har flera sådana bolag i portföljen. Jag borde ha kunnat lyckas ännu bättre här. Jag insåg att denna typ av bolag skulle gynnas och i våras sålde jag faktiskt av ett par av mina innehav i bolag som jag trodde skulle missgynnas eller åtminstone inte gynnas av krisen och pengarna flyttade främst över tillbolag inom detta område. Men jag trodde inte att det skulle vara nog för att väga upp för en hel värld som hade stängt ner, konkursvågor, varsel, lockdown och så många andra branscher i kris pga allt detta.

Det andra jag underskattade var alla stimulanspaket som pumpades in i ekonomin, framförallt i USA. Här har jag inte så mycket att säga annat än att jag tycker att dom är svåra att förstå sig på. Hur vet jag på förhand vilken effekt de kommer att få? Är dom för stora? Är dom för små? Är dom lagom? Är dom bra? Är dom dåliga? Vilken effekt kommer ett stimulanspaket i USA få för börskursen på ett svenskt bolag på den svenska börsen? Dom ligger helt enkelt lite utanför min personliga kompetensnivå.

De lärdomar jag tar med mig till nästa kris får bli att inte underskatta stimulanspaket, även om jag inte kompetensen att bedöma dom mer ingående kommer jag åtminstone att kunna jämföra dom med tidigare stimulanspaket. Är dom tex större eller mindre än vad de var under pandemin?

Den andra lärdomen blir att inte titta på börsen som helhet, titta på bolag och branscher. Vid nästa stora kris skall jag försöka att inte titta på vad som känns som en rimlig nedgång för börsen i stort utan för bransch för bransch. Även om flygbolagen rasar med 90% och gaming endast med 20% är det kanske fyndläge i gamingbolagen och flygbolagen bör undvikas som pesten. Vad misslyckades du själv med under pandemin? Vad har du lärt dig av det? Eller gick allt som på räls och du träffade rätt över allt? Vad har du lärt dig av framgångarna? Vad tar du med dig från pandemin till nästa börskris?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Investeraren_tw
3 år sedan

Ja, denna gång blev det i princip rätt överallt faktiskt. Däremot kanske jag borde vart än mer aggressiv än jag var.

Investeraren_tw
Reply to  Jakob
3 år sedan

Det var nog bara tur. Nej, skämt åsido så underlättade det nog att jag sett en del krascher komma och gå. Jag visste på förhand vad jag ville köpa och till vilket beräknat pris. Jag visste dessutom att jag sannolikt inte skulle pricka in en botten exakt, så det var bara att börja köpa och sedan vänta. Efter att ha försökt säkerställt välmåendet (balansräkning etc) i de bolag man köpte. Sedan göra något helt annat än att stirra på skärmen eller lyssna på stirriga nyheter. Eller nyheter kanske kan användas förutsatt att man tar dem som kontraindikatorer, om man nu vill.

Investeraren_tw
Reply to  Jakob
3 år sedan

Sedan börjar jag väl känna bubbeltendenser nu. Det har varit enklare att tjäna pengar än det ska vara. Det är väl det jag reflekterar över en del nu. Det finns nu en stor grupp börsbolag som inte styrs av fundamentala faktorer nu, utan något annat.

Maria
Maria
3 år sedan

Tack för ett bra inlägg, jag är lite inne på som dig fast i första vevan (finanskrisen), att jag borde tagit lån och investerat dom på börsen. Jag har själv alltid varit konservativ till skuldsättning, men nu jobbar jag iof inom finansbranschen och har 0% i ränta på lån så…

Jonny
3 år sedan

Jag hängde inte riktigt med, men du sålde inte och gjorde aldrig en faktiskt förlust? Den knappa miljonen i förlust är alltså utebliven förväntad vinst om du lånat och investerat en miljon?

Vad gäller att träffa botten tror jag det är vettigare att invänta en påbörjad återhämtning. Din gamla strategi var väl att köpa regelbundet över tid? Det hade ju fungerat bra under 2020.

10
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x