Kategorier
Från min gamla blogg Tips

Hur du fyller ett badkar med vatten

Ett badkar har ett litet hål i botten där vatten rinner ut. Vill du fylla badkaret så kan du sätta kranen på max så att vattnet vräker ner, men det är inte säkert att det räcker, kanske måste du även hälla på extra vatten från andra källor än kranen om du vill ha det fullt. Eller så kan du täppa igen det där lilla hålet i botten av badkaret innan du slår på kranen. Gör du det så kommer badkaret att bli fullt även om du bara låter kranen stå på minimum och droppa.

Om du inte har täppt till hålet kommer det att krävas oerhört mycket större mängder vatten som hela tiden fyller på badkaret för att både uppväga vattnet som rinner ut i botten samt att öka den totala mängden vatten som finns i badkaret.

När det gäller pengar så tror många att det bästa sättet att bli rik är att hela tiden öka intäkterna. Det är delvist rätt, men samtidigt så bryr sig de många inte om att täppa till hålen där pengarna rinner ut. Det är mer regel än undantag att folk lever så. De bränner hela tiden alla sina pengar och kämpar ständigt efter nya inkomster.

Vill du bli rik så bör det första du gör att täppa till läckorna i botten där pengarna rinner ut på samma sätt som du hade gjort med badkaret. Ju bättre du täpper till dessa desto snabbare kommer du att bli rik och desto rikare kommer du att bli. Även om du aldrig lyckas få någon ”kran” som släpper ut några större mängder pengar.

Det naturligtvis en stor fördel om du även ökar mängden pengar som kommer in till dig, men så länge du har stora luckor där samma pengar strax efter rinner ut så kommer du aldrig att bli särskilt rik.

Sedan så nöjer vi oss så klart inte heller med att fylla badkaret, vi vill få det att svämma över!

—————
Ursprungligen publicerat i min gamla blogg 2007.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pappa betalar?
4 år sedan

Hej!
Tycker detta var ett bra exempel.

Min känsla är att ju mer vatten du häller i badkaret (hög inkomst) desto större hål har det blivit i badkaret (utgifter).

Det som dock är väldigt positivt för dessa med det problemet är att det är oerhört lätt att hitta hålen och täta. Bara man börjar leta.

Det kan vara svårare att få högre tryck i vattenrören även om det också går att fixa med mer arbete.

Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

rikard
rikard
Reply to  Pappa betalar?
4 år sedan

keep it simple, så sant så sant 🙂

Daniel H. Komarica
Daniel H. Komarica
4 år sedan

Vilken härlig liknelse och beskrivning! Verkligen ett sunt resonemang i inlägget.

5
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x