Nu har det gått strax över en månad sedan jag gjorde bloggcomeback efter tio års frånvaro. Hur har första månaden gått? Hur är det att vara tillbaka och skriva igen? Har saker gång som jag hade förväntat mig? Hur har ekonomibloggsverige förändrats under de tio år jag varit borta?
Hur har första månaden gått?
När jag publicerade mina första inlägg i nya bloggen fick dom massor av
uppmärksamhet så bloggen fullkomligt exploderade från start. Totalt nådde jag ungefär
11 000 sidvisningar den första månaden vilket ger ett snitt på ca 355 om
dagen. De har dock varit ojämnt fördelat, många besökare inledningsvis, sedan skapligt
jämn period på 200 – 300 om dagen, med vissa större toppar när enstaka inlägg
fick mycket uppmärksamhet för att sedan de sista tio dagarna droppa av lite då antalet
inlägg blev färre.
Hur är det att vara tillbaka och skriva igen?
Det är kul, men jag hade glömt bort hur galet tidskrävande det är. Jag hade några färdigskrivna inlägg redan innan bloggen startade, vilket hjälpte mig att publicera ett om dagen första veckorna. Men jäklar så mycket tid det tar att skriva nya. Ett inlägg tar sällan under 2-3 timmar. Komma på idé, leta fakta, källor, skriva utkast, korrekturläsning, skriva om, hitta bilder osv. Faktum är att hur tidskrävande det är gör mig lite osäker på hur länge jag kommer orka, vilja fortsätta. Jag har kul och jag tycker det är intressant, men att lägga flera timmar dagligen och känna press på att jag måste publicera ett nytt inlägg i dag, det är inte alltid toppen.
Är saker som jag förväntat mig?
Ja och nej. Jag förstod att första inläggen skulle få en extra push
eftersom allt var nytt och folk skulle hjälpa mig att marknadsföra bloggen
genom att tex skriva om den på Twitter. Därefter utgick jag från att det skulle
lugna ner sig vilket det också gjorde. Det jag kanske inte riktigt hade förväntat
mig är hur stor roll Twitter skulle spela efter att den inledande pushen var
över. Jag trodde att när den väl var över så skulle bloggen börja leva ett eget
liv, visserligen med klart färre besökare, men också mer oberoende av Twitter
då allt fler började följa bloggen. Så har det inte riktigt blivit.
Nästan alla besökare kommer från Twitter. Givetvis är jag tacksam för alla som hittat hit från Twitter men det gör också det hela lite konstigt då det verkar som att hur många besökare ett nytt inlägg får beror nästan helt på om rätt personer ser och uppmärksammar tweeten om inlägget än själva kvaliteten på inlägget. Det är nämligen som så att om ”rätt” person interagerar med inlägget så kan det dyka upp de som följer personens flöde så att många fler ser det, samtidigt som ett inlägg som ingen interagerar med tidigt helt försvinner då Twitter visar ”populära” saker överst i folks flöden.
Detta medför att jag skrivit inlägg som jag själv tyckt varit riktigt bra, som jag lagt massor av tid på knappt fått några läsare alls pga att tweeten inte sågs av rätt personer och inte fick några kommentarer, delningar eller likes alls. Samtidigt som ett annat inlägg, av lägre kvalitet som jag bara slängde ihop då jag var stressad för jag behövde publicera ett inlägg i dag, får massor av läsare då rätt person kommenterade eller delade eller liknande. Men kan så klart vara min bild av bra och dåligt inte matchar den stora massans.
Jag tror att jag måste börja jobba mer aktivt för organisk tillväxt och besökare som hittar hit utanför Twitter. Om du har en egen ekonomiblogg får du gärna lägga till mig på din länklista, jag planerar själv att lägga till en egen sådan när jag får tid att se över bloggens utformning och layout.
Hur har ekonomibloggsverige förändrats under de tio år jag varit borta?
Framförallt har den blivit så oerhört mycket större. När jag slutade för tio år sedan så fanns det fortfarande bara en handfull större ekonomibloggare så det var lätt att hålla reda på alla. Nu känns det som att det finns hundratals, särskilt om man även räknar in de profiler som kanske inte bloggar men är aktiva på finanstwitter och den vägen bidrar till att sprida spar och investerarglädje.
Detta är naturligtvis inte något negativt, tvärt om det är helt fantastiskt, jag hade aldrig kunnat drömma om det när jag startade Sveriges första ekonomiblogg. Det är ett lyxproblem att jag känner att jag har för dålig koll på alla för att de är så många! En annan stor förändring är kommentarer. I min gamla blogg fick jag massor av kommentarer till mina inlägg. Det var vanligt att inlägg fick 30-50 kommentarer. Det saknar jag nu, mina inlägg får knappt några kommentarer alls, inte ens de inlägg som får 500-1000 läsare. I stället kommenterar folk på de tweets jag postar om inläggen. Jag är tacksam för dessa kommentarer men jag tycker det är lite synd att de inte hamnar på bloggen då många av dom är så bra och intressanta att de tillför inlägget en hel del, nu kommer de som läser inlägget om ett halvår aldrig att se de kommentarerna.
Jag har följt din blogg sedan du startade upp den och tycker varje inlägg varit bra. Dock kommenterar jag inte alltid om jag inte tycker jag har något vettigt att skriva.
Tycker de inlägg som varit har varit en trevlig läsning om diverse saker vi ställs inför i livet och om ekonomi. Go omväxling mot många andra bloggar som enbart tar upp investeringar.
Jag hoppas du fortsätter skriva, om inte varje dag så i alla fall på regelbunden basis!
Tack det värmer, uppskattar att du kommenterar. Självklart ska man inte kommentera om man inte har något att säga. Tänker mest på att ibland får jag helt fantastiska kommentarer på Twitter som verkligen tillför inlägget något, då tycker jag det är synd att det inte finns tillsammans med inlägget på bloggen så andra kan se det.
God morgon,
Du kan nog inte gå in i bloggandet idag med en tror om att saker och ting ska vara som förut.
Att försöka skriva för en följarskara på Twitter utan organiska trafik är ett ekorrhjul. Kommentarerna på inlägg är en mindre vanligt numera.
De inlägg som håller över tid, som har information och som jag gör som jag tycker är välskrivna får sällan kommentarer. Vill du ha det ska du skriva om aktuella ämnen på ett engagerande sätt. Då är det svårt med organisk trafik.
Det finns flera utmaningar med Twitter, du bör vara väldigt aktiv där också. Så du bör posta regelbundet på bloggen samtidigt som du lägger en hel del tid på Twitter.
Organisk trafik fungerar bäst på inlägg som är 2000 – 6000 ord långa. Du bör ha en hel del sådana. Räkna inte med organiskt trafik första 4 månaderna.
Fundera noga på vad du vill åstadkomma med ditt bloggande om du börjar jaga läsare.
Om du lägger 20 timmar i veckan, pratar med 50 okänada på Twitter och funderar på om det är värt det, så är det nog inte det.
Tyvärr.
Själv har jag kraftigt tonat ner sociala mediers inverkan på mitt bloggande. Jag har dock rätt mycket organisk trafik och ökar den på bloggen.
Kloka ord!
Jag förväntade mig inte att allt skulle vara som förut, tvärt om såg jag med spänning fram emot hur det hela skulle ha utvecklats över de senaste tio åren. Du har nog helt rätt i att det tar längre tid att bygga upp organisk trafik. Jag tycker bara det är lite märkligt att trots att jag enligt bloggens statistik har massor av återkommande besökare så besöker dom inte bloggen direkt utan via mellanhand (twitter). Kanske bara jag som är gammalmodig här, men de sidor jag hittar (tex genom twitter) och gillar och besöker regelbundet besöker jag utan mellanhänder, kanske använder inte den stora massan internet så längre.
Mitt främsta mål är inte att få många läsare, tvärt om har jag räknat med att denna bloggen kommer vara betydligt mindre populär än den gamla, mest kul att vara tillbaka, om nån uppskattar det jag skriver är bara en bonus. Men det är en jäkla bra känsla om man lyckas påverka en persons ekonomiska liv till det bättre.
Det är inte så att jag inte får kommentarer, jag får massor, det jag tycker är lite konstigt är att folk kommenterar på Twitter min tweet om inlägget i stället för att kommentera på inlägget i bloggen. Jag är jätteglad var jag än får kommentarer för jag tycker att dom är så givande och intressanta, jag tycker bara det är lite synd att dom inte hamnar här då dom ofta innehåller så kloka ord som tillför saker till inlägget och om de inte hamnar med inlägget kommer få att se dessa kloka ord, särskilt över tiden när tweeten faller i glömska med blogginlägget består.
2000 – 6000 ord, så långa? Detta inlägget var ca 800 ord, jag behöver alltså steppa upp mitt game en hel del! Mitt längsta inlägg var ca 1500 ord och då fick jag lite peakar om att det var för långt. Så jag har svårt att se att jag kommer skriva många så långa inlägg. I min gamla blogg så brukade jag dela upp riktigt långa inlägg i delar. Tex hade jag en tre delars serie om ränta på ränta om var otroligt populär. Tänker nog skriva nått liknande i denna, kommer knappast vara särskilt populärt i dag eftersom det nu för tiden finns tusentals texter om det, utan jag kommer göra det mest för att kunna länka till den från andra inlägg som använder sig av ränta på ränta för att inte behöva förklara det i varje inlägg.
Twitter har jag främst för att jag tycker finanstwitter är så fantastiskt, så mycket inspirerande och motiverande människor där, du tex! 🙂
Som ”nybörjare” inom både aktiemarknaden och Twitter, är jag glad att jag ”ramlade” över din blogg och dina inlägg på Twitter.
Seriös och intressant läsning som väcker tankar, ger inspiration att lära och utvecklas.
Kommenterar nästan aldrig det jag läser, känner att jag har mycket kvar att lära innan jag har ”något att säga”.
Hoppas du fortsätter blogga, åtminstone med jämna mellanrum.
Tack för bra & tänkvärda inlägg!
Tack för de snälla orden Anna-Lill! Självklart skall man inte kommentera bara för sakens skull om man inte har något att säga, men viktigt att du inte är rädd för att ställa frågor för dom är minst lika välkomna som insiktsfulla analyser! 🙂
Hej!
Tack för inlägg med intressanta observationer. Jag delar dina observationer, framför allt gällande Twitter. Man (iaf jag :)) blir väldigt glad när det är någon som tar sig tid att kommentera på ett blogginlägg man skrivit så avseende kommentarer försöker jag därför kommentera kontinuerligt på de bloggar och inlägg jag gillar att läsa.
Trevlig kväll och keep up the good work!
Tack!
Det är inte bara det att jag blir glad, det är så många som skriver så himla kloka saker som kompletterar inlägget och gör det bättre.