De flesta inser nog att det är bra att ha någon form av sparande. Oavsett om det är för att klara av oväntade utgifter, kunna åka på semester eller på sikt sätta lite extra guldkant på tillvaron. Men färre vet kanske att sparande både kan få dig att sova bättre om nätterna och stärka din psykiska hälsa.
Detta har nämligen en studie vid universitet i Bristol visat. Studien undersöker hur sparande påverkar människors välbefinnande, både på kort och lång sikt. Studien bygger på tidigare forskning samt en ny analys av storskaliga undersökningsdata från den så kallade ”Understanding Society”-studien. Rapporten släpptes i juli 2024 och för att göra en lång historia kort här är de viktigaste punkterna:
- Positiv korrelation mellan sparande och välbefinnande – Personer som sparar regelbundet upplever generellt mindre oro över ekonomi, högre livstillfredsställelse och bättre psykisk hälsa. Dessa effekter är starkare för låginkomsttagare och yngre vuxna.
- Sparande ger trygghet och bättre sömn – Att ha en sparbuffert bidrar till lugn och trygghet. Det minskar behovet av att låna, vilket i sin tur minskar risken för skuld och ekonomiska svårigheter.
- Små förändringar i sparande ger mätbara resultat – Även små mängder som sparas regelbundet ger förbättringar i psykisk hälsa och livskvalitet. Detta gäller särskilt för dem som tidigare inte har sparat.
- Faktorer som påverkar – Medan sparande bidrar till ökat välbefinnande, påverkas individens psykiska hälsa även av faktorer som inkomst, arbete, familjesituation och ålder. Sparande kan inte ersätta dessa grundläggande faktorer men fungerar som ett skyddsnät.
Rapporten rekommenderar att ”belöna beteendet, inte saldot”, det vill säga att uppmuntra regelbundet sparande oavsett belopp, eftersom själva sparandet har en stark positiv inverkan på välbefinnandet.
Jag har som du kanske känner till som läsare av den här bloggen eller som följare av mig på X (Twitter) alltid predikat om vikten av att spara och investera. Att kontroll över sin privatekonomi och på så vis också ta kontroll över din framtid. Denna ståndpunkt blir knappast svagare av resultatet av denna studie. Tvärtom gör det min tro på att alla bör ha kontroll över sin egen privatekonomi än starkare.
Som tur är har jag hittills aldrig mått dåligt. Det kommer säkert komma en dag då jag gör det. Men kanske är just att jag alltid varit intresserad av sparande och investerande en av orsakerna till att jag hittills mått så bra.
Har du själv märkt att din sömn eller ditt välmående påverkas av hur din privatekonomi ser ut?
Jag hade själv tänkt skriva något om sparande, och jag tycker det är viktigt att påpeka att mer pengar inte nödvändigtvis gör oss lyckligare – men för lite pengar gör nog ingen glad. Det handlar om att hitta en balans. En hög sparkvot kan visserligen ge trygghet på lång sikt, men det finns en risk att man underinvesterar i sin egen nutid och livskvalitet. Å andra sidan, att inte ha någon sparkvot alls kan göra att man fastnar i ekorrhjulet, där man hela tiden lever för dagen utan att kunna göra långsiktiga val. Vilken stress!
För min egen del har sparandet verkligen varit en nyckel för att kunna fatta beslut baserat på långsiktiga mål istället för att stressa över kortsiktiga utgifter. Genom att ha en ekonomisk grund har jag haft friheten att växla upp eller ner i karriär och livsstil, beroende på vad som har passat mig just då, utan att behöva oroa mig för räkningar eller hushållsekonomi på daglig basis. Sparande har alltså inte bara varit ett skydd mot framtida osäkerheter, utan också ett verktyg för att skapa mer flexibilitet och frihet i livet här och nu.
Mycket kloka ord, jag håller med om allt du skriver.
Jag tror nyckeln till hög sparkvot (om man strävar efter det) inte handlar om att skära ner på sin nutid utan att hitta saker man tycker är riktigt roliga och givande som inte kostar särskilt mycket. Jag har personligen aldrig strävat efter någon specifik sparkvot eller att maximera sparandet. Men det mesta jag uppskattar i livet, hobbys och intressen, är relativt billiga.
Mitt mål varje helg (och vardag) är att ha så roligt som möjligt. Inte att göra av med så mycket eller så lite pengar som möjligt. Många helger har jag haft kul hela helgen utan att spendera ett öre (målet var att ha kul, inte att inte göra av med pengar). Oavsett om det var när jag levde på studiemedel, min första låga lön eller min nuvarande rätt skapliga lön så har jag alltid haft pengar över i slutet av månaden.
Jag tror dock att mer pengar kan leda till lycka, om du använder dom för saker som verkligen gör dig lycklig. Vilket är i princip vad du säger i ditt andra stycke. Skriver om det här: Lycka kan köpas för pengar.