Kategorier
Tankar och funderingar

Hjälpa folk att få det bättre eller straffa de som har det bra?

Om det konstaterades att övervikt och ohälsa var ett problem bland barn men att det samtidigt finns barn som genom god kost och motion har en utmärkt hälsa, vilken skulle din reaktion vara på det?

Skulle det vara att för att få det mer jämlikt måste nu barnen som har utmärkt hälsa börja äta snabbmat oftare, få en större godispåse på lördagarna samt begränsa deras möjligheter till motion? Kanske ska vi tvinga i dom en cigarett eller två med?

Eller skulle det vara att försöka hitta vägar för att få de barn som lever ohälsosamt att äta lite nyttigare och röra på sig mera? För att på så vis höja deras välmående och förhoppningsvis bidra till ett längre och hälsosammare liv även för dessa barn?

Frågan ovan kan tyckas dum och lite märklig, ingen vill väl tvinga hälsosamma barn att bli mer ohälsosamma? Och jag tror att få föräldrar vill se sina barn röka samt vara svaga och orkeslösa på grund av bristen på motion?

Om så är fallet borde inte samma lösning gälla för de flesta problem? Vi vill uppmuntra folk som gör rätt och försöka få de som gör saker som är mindre bra för deras framtid att ändra sitt beteende?

I dag gjorde Ulla Andersson, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet just det motsatta. På Twitter gick hon ut och kritiserade de människor som använder sparformen ISK för att spara för en tryggare framtid och la till det hånfulla citatet
Snacka om att de har skatterabatt på det och då på bekostnad av alla andra i det här landet.

Om vi bryr oss om andra människor och vill andra väl borde vi väl stötta, lära och försöka uppmuntra de som i dag inte sparar till att börja göra det? På samma sätt som problemet inte är de hälsosamma barnen så är inte problemet här de som försöker ta ansvar för sin framtid, stå på egna ben samt kunna få lite guldkant på pensionen i stället för att riskera att behöva jobba tills de är 80 år.

Problemen är att det finns barn som lever ohälsosamt och att det finns vuxna som har för mycket månad kvar i slutet på lönen. För att minska den senare gruppen måste vi hjälpa folk, lära dom hur de sparar och vikten av att spara. Hjälpa dom att se över sina utgifter, sin konsumtion, vad de lånar till och så vidare.

Faktum är att ju mindre du tjänar desto viktigare är det att du sparar och desto större effekt kommer det att få på din framtid. Det är inte rika riksdagsledamöter med löner som vi vanliga dödliga bara kan drömma om som kommer att behöva oroa sig för sin pension. Det är för oss vanliga knegare som jobbat hela livet med en lön under medellönen i Sverige som ett sparande kan göra drastisk skillnad.

Och bara så att Ulla vet, jag tillhör dom där som har pengar i en ISK. Min portfölj är troligtvis Sveriges sämsta portfölj 2021, jag är ner massor! Och trots att jag alltså förlorat stora belopp så måste jag betala skatt på portföljen! Att jag måste betala skatt för att förlora pengar, på vilket sett sker det till bekostnad på andra?

4.9 7 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Investeraren_tw
2 år sedan

Väl talat. De fattiga får ju det knappast bättre för att man försöker stjäla de skötsammas pengar. Utan tvärtom, och incitament spelar roll. Hade de velat nå bra resultat så hade de jobbat med morötter istället för piskan.
Mvh investera-pengar.blogspot.com

Daniel H. Komarica
Daniel H. Komarica
2 år sedan

Det känns som att verklighetsförankringen hos Ulla inte är riktigt korrekt. Nu har jag hållit på med investeringar i ca 4 år och de flesta man har kontakt med är vanligt folk med vanlig lön och investerar i via isk, men politiker från vänster jagar vanligt folk samtidigt som de anser sig vara samma sorts människor. Kanske för att de har väldigt bra löner som politiker och deras pension därmed blir blir, men vad vet jag.

Daniel H. Komarica
Daniel H. Komarica
Reply to  Jakob
2 år sedan

Kunde inte hålla med mer!

Ett gott nytt år på dig också Jakob! Uppskattar de inlägg som du skriver även om jag inte är lika aktiv i kommentarerna nuförtiden:)

6
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x