En god vän frågade mig nyligen ”Vad skall du göra med alla pengarna? Ska du köpa en lägenhet?”. En simpel fråga kan man tycka, vissa har ju väldigt tydliga mål som att bli miljonär innan de fyller 30 år och sluta arbeta innan de fyller 40 år eller köpa det där drömhuset eller kunna arbeta med en hobby på heltid.
Jag har aldrig haft några exakta och bestämda mål, så först gav jag helt enkelt det simpla svaret att ”något måste jag ju göra med de pengar som blir över varje månad, har jag dom bara liggandes på ett bankkonto så förlorar dom ju i värde pga inflationen”. För faktum är att oavsett hur mycket eller lite jag tjänat så har jag sällan lyckats göra av med allt. Få saker är ju så tråkigt som shopping! Om det inte gäller shopping av aktier förstås!
Men jag har också alltid varit intresserad av ekonomi, börsen, aktier, företag. Jag minns hur redan när jag gick i grundskolan så varje gång jag tog tåget till grannstaden så smet jag in i första klass för att se om det fanns något kvarlämnat nummer av Dagens Industri som jag kunde läsa under resan. Så att jag skulle köpa aktier när jag blev stor rådde det aldrig någon tvekan om.
Ju äldre jag blivit desto mer tveksam har jag blivit till vårt pensionssystem och vad för slags pension jag kommer att få från det om ett par årtionden. Det känns som att det är vardagsmat nu för tiden med artiklar om äldre som far illa på ålderdomshem, de som har svårt att få ekonomi att gå ihop eller på andra sätt inte har möjlighet att leva med den livskvalitet de skulle önska. För ett par år sedan läste jag en kurs i nationalekonomi på universitet och vi där tog oss en närmare titt på pensionssystemet. Det stärkte ytterligare min känsla av att jag inte kommer kunna lita på staten för att få den levnadsstandard jag vill ha när jag blir äldre.
Så ett mål är att jag ska kunna klara mig på egen hand som pensionär även om jag inte får ett öre från staten. Men jag kan inte säga att det är ett supermotiverande mål som får mig jättedriven eller något som fick min att börja spara och investera från första början. Tvärt om gör ju ränta på ränta det extremt lätt att nå dessa nivåer och om du börjat skapligt tidigt är det inte ens en utmaning. En så liten summa som 1000 kr i månaden över 45 år blir ju flera miljoner räknat på börsens snittavkastning.
Men trygghet är helt klart en av anledningarna till att jag sparar och investerar, det är en bra känsla att veta att vad som än händer under mitt liv så kommer jag att klara mig ekonomiskt. En annan viktig aspekt är kontrollen över sitt liv, möjligheten att kunna leva det liv jag trivs med snarare än det liv jag måste. Med det menar jag att jag kan ta jobb för att jag vill det och att jag tycker att jobbet är roligt och givande i stället för att ta ett jobb för att jag måste för att kunna betala hyran och få mat på bordet. Den dagen jag börjar vantrivas på mitt jobb så kan jag, utan att oroa mig för framtiden, gå in till chefen och säga upp mig. Det gör det också lättare att ställa krav på arbetsgivaren eftersom denne troligtvis behöver mig mer än vad jag behöver honom.
Sedan finns naturligtvis möjligheten att sluta arbeta tidigt. Det är inget jag har några planer för i dagsläget men det är ju en stor fördel att möjligheten finns då man aldrig vet hur ens motivation och glädje till att arbeta kan förändras i framtiden. Men jag tror chansen är större att jag i sådana fall går över till att ha en hobby som jobb snarare än att sluta arbeta helt.
Sedan finns ett annat enkelt svar, för att det är rätt roligt? Det är kul att investera, se pengarna växa över tid. Läsa på och lära sig mer. Se hur en analys man gjort visa sig framgångsrik eller för den sakens skull misslyckad och försöka komma på vad som gick snett. Ha grafer och nummer och följa utvecklingen över tid, i år, 1 år, 5 år, 10 år, 20 år.
Varför sparar och investerar du?
Jag känner igen mig själv i mycket av det du skriver ovan.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Kul att höra att jag inte är ensam, på gott och ont. 🙂
Hej, precis hittat din blogg och bara älskar att du delar med dig dina tankar, perspektiv och livsfilosofi på ett djupare plan (även vad många andra FIRE-bloggar gör). Så intressant!!
Jag vill kunna betala av alla mina lån (bostadslån, CSN) och precis som du, känna mig EKONOMISKT FRI oaktat arbetssituation, vårt pensionssystem.
Riktigt förvånad över hur gemene man fortfarande tror på vårt pensionssystem. Jag är ca 30 år och hör hur mina (högt utbildade/bra jobb i Sthlm innerstad) kompisar varje månad klagar på att dom hoppar från lön till lön. Dom har mao inget sparande och därmed förlitar sig helt på tjänstepension och allmänna pensionen.
Kul att du uppskattar bloggen Maria. Jag förstår hur du känner, för nått år sedan så diskuterade jag och en kollega sparande och investerande under en rast. Det handlade inte om några komplexa analyser eller så, tvärt om var det extremt grundläggande, typ ”det är vettigt att spara och med en fond eller två får man hygglig diversifiering”.
Vi pratade också bara lugnt med varandra i normal samtalston, det var inte som att vi stod och skrek ut det här på jobbet för att alla skulle höra. Medan vi talar så ser jag på en tredje kollega hur hon liksom börjar se plågad ut, hon ser ut att lida. Efter kanske en minut nästan skriker hon rakt ut ”Snäääällla kan ni inte tala om något annat, det där är sååååååå tråkigt!”.
Men jag upplever ändå att det blivit väldigt mycket bättre, när jag verkligen började intressera mig för det här i större skala och skriva om det i mitten av 00-talet så var jag rätt ensam. Nu finns massor av ekomomibloggar och finanstwitter har dessutom blivit jättestort på senare tid.
På senare år har börsintresset bland folk stigit stadigt och 2020 är ett rekordår för Sverige, högsta antalet unika aktieägare på 15 år. Bara Avanza är uppe i 243 400 nya kunder under 2020 och då är det ju tid kvar på året. I i juli så rapporterade dom dessutom att de då hade 1 140 400 kunder. Och Avanza är ju bara en av många ställen folk kan köpa aktier på.
Jag märker det även mer privat, i min ungdom fram till att jag började närma mig 30 hade jag nästan ingen att snacka aktier med, men på senare år har dom poppat upp lite överallt. Och det är inte så att det är för att jag rört mig till en plats där det finns många aktieintresserade utan det är helt olika, tex folk på jobbet, barndomsvänner som upptäckt det på gamla dar, nya bekantskaper som jag träffade på när jag gick tillbaka till universitet på gamla dagar osv.
Nu när jag är närmare 40 än 30 så har jag fler människor än någonsin i mitt privatliv att snacka aktier med.
Därmed inte sagt att det är bra nog, det är väldigt många människor i vårt land som kommer leva ett extremt stressat yrkesliv med pengar som knappt räcker till och som badar i skulder och sen kommer åka på en riktig kalldusch när pensionen kommer. Att försöka förändra åtminstone några av dessa människors situation är en av anledningarna till att jag bloggar.
Tack för svar!
Jag har lite idéer på blogginlägg som jag gärna skulle vilja höra dina åsikter kring:
1. Estimera nästa kris.
En världslig (ekonomisk) kris kommer alltid oförutsett, t.ex. IT-bubblan, Finanskrisen etc. Det är just därför det kallas för kris. Idag har vi för första gången, i alla fall i Europa, fått uppleva en riktig pandemi: COVID 19 där stat för stat stänger ner och är nu i full flärd med att stimulera ekonomin på alla möjliga sätt. Gemene man tror såklart att alla stimulansåtgärder är ”gratis”, men i själva verket lånar vi pengar av oss själva som egentligen är avsedda för framtiden. Det är lite som att nalla av sitt egna sparkonto om du förstår vad jag menar. I takt med att allt stängs ner (restauranger, gym, kontorlokaler etc.), ekonomin går på steroider genom stimulanser och börsen är på ATH, så växer även staters skuldberg. T.ex. se Medelhavsländerna i Europa. Tror du det är sannolikt att nästa kris kommer involvera ”statskris/skuld” likt den som i Grekland år 2010 eller vad tror DU nästa kris kommer innefatta och i sådant fall när?
2. Hur ser ditt sparande ut? Vilka aktier investerar du i, sparkvot etc.? Mot bakgrund av ditt inlägg (varför du sparar) vad vill DU spendera dina pengar på? T.ex. sommarhus i Spanien eller vad det nu kan vara.
Ursäkta för störiga frågor. Det här är ditt forum och du styr ämnena, men det hade varit kul att höra din syn på detta 🙂 Ha en fin dag!
Eftersom jag inte vet när eller om jag kommer skriva nått om allt detta som inlägg (har iofs skrivit rätt mycket om 2an i gamla inlägg) så får du här så länge två längre svar.
1. Jag tror inte att jag är skicklig nog att förutspå kriser.
Däremot känns det som risken är stor för en längre utdragen lågkonjunktur. Jag förväntade mig redan innan Covid att vi borde vara på väg in i en lågkonjunktur snart bara baserat på att vi varit en en högkonjunktur så länge och det lär ju inte bli bättre nu. Så som allt stängt ner nu borde lågkonjunkturen blir väldigt djupt och långt, åtminstone i mina amatörögon.
En sak som gör den här situationen lite udda är dock att samtidigt som krisen är extremt djup inom vissa branscher så påverkas vissa branscher inte av den alls och ett gäng branscher gynnas till och med och går bättre än någonsin.
Jag tror definitivt att lånekrisernas tid inte är över, det finns oerhört många länder med oerhört mycket skulder, frågan är bara om det blir en ny finanskris eller mer enskilda kriser för specifika länder.
Men exakt vad nästa stora kris blir det låter jag vara osagt.
2. Mitt sparande har alltid varit rätt spontant, jag har aldrig haft någon sparkvot eller bestämda exakta mål. Det har mer handlat om att det är få saker jag tycker är så tråkigt som att shoppa så pengarna går inte åt.
Jag är inte snål, när jag väl köper saker så är jag villig att betala för kvalitet och jag köper ofta tex märkeskläder, men jag är i regel prismedveten och saker som jag inte behöver akut brukar jag tajma in till reor.
Tex började min kontorsstol bli ordentligt sliten tidigt i år så jag förstod att jag skulle behöva byta ut den snart. Så jag la in några modeller i 4000 – 4500 kronors klassen som jag var intresserad av till bevakning på prisjakt och nu bara för ett par veckor sedan fick jag ett larm att en av dom var på rea, nedsatt med 1200 kr, så då slog jag till och köpte. Samma gjorde jag tidigare i år när jag köpte min första robotdammsugare, hade haft ett par sådana på bevakning i 8-9 månader tills en jag ville ha reades ut.
Enda lasterna jag har är väl att jag äter för mycket ute/färdigmat och andra onyttigheter. Det bränner jag alldeles för mycket pengar på för att vara bra för vare sig plånbok eller midjemått.
Även mina intressen/hobbys är relativt billiga så inte allt för mycket pengar som smiter iväg där jämfört med människor som lägger flera tusen i månaden på nått intresse. Sedan finns tex gymkort som nästan är gratis genom jobbets friskvårdsbidrag osv.
Allt detta medför att jag sällan är i närheten av att göra av med hela min lön. Jag har aldrig satt nån sparkvot för mig själv men skulle gissa på att den för det mesta hamnar mellan 30-60% med majoriteten av gångerna på runt 40-50%.
När det kommer till vad jag vill spara för så handlar det nog mest om tre saker: Frihet, trygghet och möjlighet att hjälpa andra.
Frihet som att inte jobba för att jag behöver det utan för att jag vill och möjligheten att kunna göra nån av mina hobbies till mitt jobb om jag skulle vilja eller att inte jobba alls om jag skulle vilja det. Trygghet att veta att jag klarar mig om nått oförutsatt skulle inträffa i mitt liv. Möjligheten att hjälpa nära och kära om någon av dom skulle hamna i större bekymmer.
Jag har aldrig gillat kyla och mörker så jag utesluter inte att jag nån gång i framtiden kommer bo den delen av året i ett varmare land, men just nu har jag för roligt på mitt jobb för att det skulle vara aktuellt.
När det kommer till vilka aktier jag investerar i så går jag aldrig ut med nån lista över min portfölj då jag inte vill att någon skall köpa ett bolag bara för att jag äger det utan tänka själv. Men jag kommenterar ibland enskilda innehav på Twitter.
Portföljen innehåller inga konstigheter, länge var kärnan stora stabila och lite tråkiga företag som bank, skogsbolag, fastigheter hygienartiklar, matbutiker (tänk swedbank, sca, castellum, essity axfood osv). De senaste åren har IT/Tech/Gaming/E-handel (tänk storytel, paradox, amazon, netflix osv) blivit en allt större del av portföljen och några av de gamla bolagen har lämnat.