Kategorier
Från min gamla blogg Inspiration

Farfars gamla aktie

För snart 100 år sedan, 1921 gav Borgholms Elverk ut 416 aktier i företaget. De flesta aktier köptes av ortsbor. Det nominella värdet var 100 kr per aktie och en stor del av pengarna företaget fick in användes till att bytta ett nytt vackert hus som först blev elverk men i dag är bolagets kontor.

Inget konstigt med detta kan man tycka, det som gör denna historia lite speciell och mysig är det som hände senare. På 70-talet löstes de flesta av aktierna in men 23 aktier köpta av 12 olika personer löstes aldrig in. Borgholms Energi som företaget numer heter efterlyser nu de tolv aktieägarna för att kunna köpa tillbaka de sista aktierna. Det finns dock en stor skillnad mot när aktierna såldes, i dag har företaget en omsättning på 200 miljoner kronor och de saknade 23 aktierna är tillsammans värda flera miljoner. Allt detta berättar Aftonbladet om i en artikel.

Fyrabarnsmamman Susanne Grundstedt, 47, sondotter till Henning Ljungström som drev järnhandel i Borgholm på 20-talet och som köpte en aktie:
Detta låter ju helt otroligt, säger hon. Klart man blir jätteglad! Jag minns min farfar, han dog när jag var fem år. Och för ett par veckor sedan var jag faktiskt tillbaka i Borgholm där jag inte varit sedan min pappa avled för tio år sedan.”

Joakim Dillner, 46, från Lund tror att det är ett skämt när Aftonbladet berättar att hans morfar på 20-talet köpte en aktie som nu kan ge barnbarnen en rejäl slant.
”Vad ska jag tro? Är detta dolda kameran? undrar han. Men är det sant är det ju helt osannolikt.”

Visst är det en charmig historia? Inte den typ av snyftartiklar Aftonbladet normalt publicerar när de skriver något om ekonomi. Men främsta anledningen till att jag skriver detta inlägget är som så många gånger tidigare för att visa att det lönar sig att investera pengar. Gör du det inte i dag som måste du börja, hur mycket eller lite pengar du än tjänar.

Naturligtvis kan du aldrig räkna med att göra en affär som Borgholms Energi, troligtvis kommer till och med någon eller några av dina investeringar går åt helvete. Men jag är helt övertygad om att du alltid bör spara och investera en del av de pengar du tjänar och även om du råkar ut för några hack på vägen så kommer det med stor marginal att löna sig i slutändan.

—————————–
Detta inlägg publicerades ursprungligen i min gamla blogg 2007

4 svar på ”Farfars gamla aktie”

Återigen en bra historia om långsiktighet.

Hamnade i en diskussion på twitter igår där trådmakaren tyckte att man skulle sälja av sina aktier om de nu går dåligt och sedan köpa tillbaka. Mitt motargument var att månadsspara och behålla på sikt, vilket ditt inlägg visar på kan vara en sund strategi.

Bästa är att det inte bara är en historia utan att det är en sann historia, det är på riktigt, inte bara ett påhittat exempel.

Att sälja av aktierna och köpa dom billigare är naturligtvis alltid den bästa lösningen på papper. Problemet är bara att man inte vet när botten är nådd så risken blir i stället att man säljer billigt och köper dyrt. Själv vet jag ingen som är duktig nog att tajma toppen och botten annat än genom ren tur.

Svara

Precis! Men vid månadssparande så går det alltid en period mellan dina investeringar. Därför uppstår det oftast ett köpläge i en aktie där kursen är pressad av någon anledning.

I mitt fall har jag lyckats med att både träffa en botten och en topp i Axfood. Mina första aktier lyckades jag knipa runt 130kr och bland mina senaste runt 200kr 🤣.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *