Kategorier
Forskning

Skit i skolan och bli rik?

För något år sedan släpptes boken The Wealth Elite: A Groundbreaking Study of the Psychology of the Super Rich. Boken presenterar resultaten av forskning som gjorts på rika personer, hur dom tänker, uppträder och tjänar sina förmögenheter. Tyvärr har jag själv inte haft möjligheten att läsa boken än men MarketWatch publicerade nyligen en artikel baserat på boken där de tittat på vad multimiljonärer har gemensamt.

Majoriteten av miljonärerna som låg till grund för forskningen hade förmögenheter på mellan 30 miljoner euro och en miljard euro.

Till att börja med så visade forskningen att de som blivit rika på egen hand oftare hade hållit på med tävlingsidrott eller drivit ett eget företag vid sidan av studierna än att de fått toppbetyg. En anledning till att tävlingsidrott var en av de vanligaste sakerna multimiljonärer hade gemensamt tror dom beror på att det lär människor att hantera vinster så väl som förluster. Dom skyller inte ifrån sig när de förlorar, de kan inte skylla på konkurrenterna eller marknaden, utan inser att det var deras eget fel.

Att driva ett eget företag vid sidan om studierna lärde dom att tänka som entreprenörer och att arbeta med kunder. Allra viktigast var att dom lärde sig att sälja, något som många anser vara viktigare än allt de lärde sig i skolan.

När det kom till deras betyg kunde de inte hitta någon som helst korrelation mellan vilka betyg de fått i skolan och om de senare i livet blivit förmögna eller ej. De konstaterade att dom som var bäst i skolan inte tillhörde de som vart rikast.

De visade sig även att multimiljonärer i regel är överoptimistiska och lär sig genom erfarenhet snarare än att plugga och analysera något. De är inte heller konflikträdda utan att ta och hantera konflikter med andra om dessa skulle uppstå. De är samvetsgranna med en hög grad självdisciplin och är mer öppna för nya erfarenheter. De är inte rädda för att gå mot strömmen, tänka annorlunda, och göra saker annorlunda jämfört med den stora massan.

Efter att ha tagit del av den här forskningen bör man skita i skolan? Hoppa av och göra något annat? Mitt svar är nej, även om en utbildning inte alltid hjälper dig till en ekonomisk framgång så kan den ge mycket tillbaka på andra sätt i form av kunskap, stimulans och kanske allra viktigaste det håller dörrar öppna.

Hur väl passar jag själv in på sakerna ovan? Jag höll på med tävlingsidrott tills skador satte stopp för det och jag drev under ett par år ett eget företag jag startade upp medan jag pluggade. Jag gillar erfarenhet men jag gillar helt klart också att lära mig via att tex läsa mig till något och jag älskar att analysera saker, särskilt data som är ett resultat av något jag gjort för att se vad jag kan förbättra. Jag har alltid sett mig själv som en optimistisk person. Jag kan inte säg att jag gillar konflikter, jag försöker nog hellre vara diplomatisk än att söka upp dom, men är det något som är extremt viktigt för mig så står jag på mig. När det kommer till självdisciplin så är svaret nja, jag har extremt hög självdisciplin inom vissa områden och riktigt dålig inom andra. Hur väl man går mot strömmen eller gör saker annorlunda är svårt att veta men bara som en sådan sak att man håller på med sparande och investerande och driver en sådan här blogg skiljer ju sig helt klart från den stora massan.

Hur väl stämmer detta in på dig? Är det något du skulle kunna förändra i ditt liv för att bli mer lik de som lyckas finansiellt?

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x