Den senaste tiden har många glatt postat och skrivit om ATH (all time high) och rekordår för sina portföljer. 2019 var ett fantastiskt år och för många som kommit igång och sparat och investerat de senaste åren så var de det bästa året någonsin.
Men för dig som sparar och investerar är det verkligen alltid bra att börsen stiger? Frågan kan kännas dum, självklart vill du att dina pengar skall öka i värde. Jag skulle själv inte ha något emot en portfölj som alltid steg massor år ut och år in oavsett hur börsen i stort gick, men under ett mer realistiskt scenario skulle det kunna vara så att du skulle tjäna ännu mer pengar om börsen gick ner?
Så här skrev en av världens bästa investerare, Warren Buffett, i ett brev till aktieägarna i hans bolag Berkshire Hathaway:
————————-
A short quiz:
Om du planerar att äta hamburgare resten av ditt liv och du inte är en nötkreatursuppfödare skulle du då hoppas på högre eller lägre pris på kött? Om du planerar att då och då genom ditt liv köpa en ny bil och du själv inte är en biltillverkare, skulle du då hoppas på högre eller lägre pris på bilar? Svaret på bägge dessa frågor är nog självklart för alla.
But now for the final exam:
Om du under de närmaste fem åren planerar att vara en nettoköpare av aktier, ska du då hoppas på högre eller lägre aktiepriser? Många investerar svarar fel på den här frågan. Trots att de kommer vara nettoköpare av aktier under många års tid så blir de glada när priserna stiger och ledsna när priserna sjunker.
Detta är samma sak som om de hade blivit glada över att priset på hamburgaren de snart skall köpa stiger. Denna reaktion är oförståelig! Endast den som skall sälja tillgångar inom en snar framtid borde bli glada om priset stiger. Den som skall köpa bör föredra sjunkande priser.
————————-
Denna text av Warren Buffett ger onekligen ett annat perspektiv av det hela. Jag tror dock inte att Buffett menar det rakt av utan eftertanke eller kompromisser. Om tex hamburgarna sjunker pga att köttet är ruttet så gör det ingen glad på samma sätt som om att aktiekursen på ett företag sjunker för att det är ett riktigt skitbolag så bör du ju inte köpa det bara för att skiten blivit billigare.
Det hela påverkas det hela av din nuvarande situation och dina mål. Warren Buffett gör tex så stora köp att han ofta når en inflytelserik position över företaget. Då är det naturligtvis en stor fördel med lägre kurser eftersom du köper en större andel av företaget till ett lägre pris. Dessutom när uppgången väl kommer är det ju en fördel för dig ju fler aktier du äger.
Det hela påverkas även av din kassa. Buffett är känd för att ha en enorm krigskassa på flera miljarder tillgängliga för köp vilket ger honom goda möjligheter att slå till om möjligheter till bra affärer plötsligt dyker upp. Har du inga pengar så tjänar du inte mycket på sjunkande priser.
Var du befinner dig spelar också roll, om du sitter på 100 miljoner och en krasch tar 50 av dom är du nog mindre glad om du inte också har massor av kontanter du kan fynda för under kraschen. Om du däremot sitter på 10 000 kr och kraschen tar 5000 av dom så är det onekligen stort fyndläge för ditt månadssparande samtidigt som du inte förlorat mycket.
Om vi går tillbaka till hamburgare så vad som verkligen är intressant är om priset på kött från tillverkare AAA går ner pga att det varit en stor skandal där tillverkare BBB och CCC fuskat och myglat med sitt kött vilket medfört att priset på det felfria köttet från tillverkare AAA dragits med i fallet när hela marknaden gått ner.
På samma sätt kan du se på börsen, som jag sa tidigare att om ett enskilt företag rasar för att det är ett dåligt företag så vill du inte äga det även om priset gått ner. Men om hela börsen drabbas av en stor nedgång så kommer ofta så väl dåliga som bra företag att dras med i fallet. Här uppstår lägen där du kan köpa fantastiska bolag till fyndpris, det gäller bara att du lyckas identifiera vilka företag som är vad.
Tittar du på när IT-Bubblan brast så fanns det massor av företag som inte hade något alls med IT att göra som drogs med i fallet, företag som var sunda och tuffade på bra. Samma inträffade under finanskrisen, i princip hela börsen föll fritt oavsett om företaget hade något med den lånekris som pågick att göra eller ej.
Själv tjänade jag massor av pengar tack vare finanskrisen och den har varit otroligt bra för min portfölj. Faktum är att jag tack vare denna ser fram emot nästa stora börskris och hur jag skall kunna dra nytta av det jag lärde mig förra gången för att tjäna ännu mer pengar då.