Kategorier
Från min gamla blogg Inspiration

En kronas kraft

Hur många av er som läser detta tycker att en krona är mycket pengar? Troligtvis ingen. Det är nog till och med vissa av er som inte skulle bry er om att plocka upp en krona ni såg liggandes någon stans på marken när ni var ute. Ni skulle inte heller tycka att något som bara kostar en krona eller två var särskilt dyrt. Tvärt om köper ni varje dag saker som kostar väldigt många fler kronor än bara en.

Men en sak är säker, alla som läser detta skulle, om ni vill, kunna spara en krona om dagen. Det är jag säker på att ingen förnekar, inte ens de som lever på studiemedel, är arbetslösa eller som lever på någon form av sjukpension/förtidspension.

Däremot så skulle nog de flesta av er också säga att visst kan ni spara en krona om dagen, det är ju inget problem men det vore ju helt meningslöst. En krona om dagen är ju inga pengar alls, det kommer inte att leda någon vart.

Låt oss se om du har rätt! Vi ska ta oss en titta på vad en krona om dagen kan göra. Låt oss anta att du eller någon du känner fick ett barn i dag. Under hela dennes uppväxt så ger du eller någon annan barnet en krona om dagen och från den dagen barnet fyller 18 så tar barnet som nu är en ungdom själv över sparandet och spar en krona om dagen.

Låt oss säga att barnet heter Sara och alla kronorna stoppar Sara i sin madrass. När hon 65 år senare ska gå i pension så har hon då 23 725 kronor i sin madrass. En okej summa men inte direkt imponerande, eller hur? Men vänta, ge inte upp så här fort. Vi ska nu ta oss en titt på hur Sara kan få betydligt mycket mer pengar.

Om Sara i stället valt att sätta alla kronor på ett bankkonto med 2% ränta så skulle hon när hon fyller 65 år i stället ha 48 818 kr. Inte heller detta är någon stor summa men i alla fall mer än dubbelt så stor som hon hade haft om hon lagt pengarna i madrassen. I dag erbjuder inte bankkonton särskilt mycket ränta, men så har det inte alltid sett ut och det kan mycket väl ändras igen i framtiden. Säg att hon i stället hade haft ett bankkonto med en ränta på 4%, då hade Sara haft 111 970 kr. Alltså över hundratusen kronor genom att bara spara en krona om dagen. Ingen hisklig summa men i alla fall lite pengar.

Säg att Sara i stället valt att investera pengarna på börsen. Hon lyckas nå en avkastning på 8% om året. Med den avkastningen växer pengarna till 728 185 kr. Nu börjar det likna något!

Snittet för vad den svenska börsen stigit med under de senaste 50 åren ligger på mellan 11,5-13% om året beroende på vilken tidsperiod personen som tagit fram statistiken kollat på. Skulle Sara i stället hålla det snittet (tex genom att lägga pengarna i en indexfond) så skulle pengarna, om vi räknar på 12% plötsligt ha växt till 5 385 505 kr! Alltså över 5 miljoner kronor. En krona om dagen som växer till över 5 miljoner kronor, I LIKE!

Warren Buffett, av många ansedd som en av världens bästa investerare har under de senaste 35 åren haft en snittavkastning på 17,1%. Om vi räknar på den summan får vi över 71 miljoner kronor! Ja du läste rätt, en krona om dagen hade blivit över 71 miljoner kronor! Nu tycker du inte längre att en krona om dagen är så litet och värdelöst va?

Att nå en avkastning i stil med den Buffett har nått är knappast rimligt att förvänta sig, men nån stans runt 7-13% om året är betydligt mer realistiskt.

Om Sara i stället för att spara och investera en krona om dagen sparade och investerade tio kronor om dagen. Då skulle Sara vid 12% avkastning ha nästan 54 miljoner kronor när hon fyller 65 år. Skulle hon spara och investera 3 000 kronor i månaden till 12% så skulle hon plötsligt ha över 531 miljoner kronor när hon fyller 65 år!

Detta fenomen kallas för ränta på ränta och är något jag kommer att skriva mer om i bloggen i framtiden. Tänk på allt detta nästa gång du har en krona i din hand och funderar på vad du ska göra med den!

—————————————————-
Detta inlägg publicerades ursprungligen i min gamla blogg år 2007. Jag har uppdaterat texten lite språkligt samt ändrat detaljer som ränta på bankkonton och snittavkastningar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x