Föreställ dig att din 30-årsdag närmar sig och du fortfarande bor hemma hos dina föräldrar. Det är verkligheten för vissa unga vuxna idag. I en artikel från Aftonbladet träffar vi bröderna Casper och Dennis, som är exempel på denna trend. Bägge får ut omkring 18 000 kr efter skatt från sina jobb men trots detta känner de sig fast i sina föräldrars hem på grund av en kombination av höga hyror, bostadsbrist, och ekonomiska utmaningar. Detta gör så att deras dröm om egen bostad nästan känns hopplös.
Brödernas situation presenteras i en artikel i Aftonbladet och när jag läser den lämnar den frågor i mitt huvud. Artikeln lyfter allt från brödernas synvinkel, inte någonstans ställer journalisten frågor som utmanar denna synvinkel. Ett exempel är att de i artikeln säger:
”Vi har stått i bostadskö sedan vi var 18 men aldrig blivit erbjudna något”
Varför frågar inte journalisten vilka initiativ de själva har tagit? Har de kontaktat privata hyresvärdar? En snabb sökning på lediga hyreslägenheter i deras område visar flera alternativ. Flera ettor finns tillgängliga för mellan 4300 och 6000 kr i månaden. Eller varför inte ta något gemensamt för bägge bröderna, flera treor finns tillgängliga för mellan 7100 och 10 000 kr i månaden.
Borde inte detta vara ett rimligt alternativ för bröderna om de vill hyra? Bara att ingen magiskt kommer och erbjuder dom lägenheterna de behöver själva leta upp dom (lätt via webben) och skicka in en ansökan.
De nämner även att hyrorna höjs i högre takt än lönerna. Det är rimligt att detta stämmer även om jag inte har någon statistik för det. Till exempel höjdes hyran för min bostadsrätt med 14% förra året och några 14% i löneökning var det nog få som fick. Så jag tar dom på deras ord där. Men det finns andra sätt att öka sin lön, även om det inte alltid är enkelt.
Ett vanligt sätt folk får upp lönen är genom att byta arbetsgivare. Jag läste för många år sedan att det mest optimala för lönen är att byta jobb vart tredje år. Om just siffran på tre år stämmer låter jag vara osagt men att med jämna mellanrum byta jobb är nog de flesta ense om är ett av de bättre sätten att få upp lönen.
Nu är det dock inte alltid så enkelt, i vissa branscher är det svårt att hitta ett nytt jobb och i dessa branscher är det kanske inte heller någon enorm skillnad i lön om du byter arbetsgivare. Då kanske en bättre väg är att byta bransch helt och hållet. Att byta bransch kan vara ett stort och utmanande steg, då det ofta kräver att man skaffar sig en ny utbildning. Men om du känner att du närmar dig 30 år, fortfarande bor hemma hos mamma och pappa och är desperat för att ändra på den situationen borde du också ha den motivation som krävs för att skaffa dig en ny utbildning. Särskilt som det nu för tiden finns många utbildningar du kan läsa på distans om det passar dig bättre. Jag har själv läst in ytterligare examen på distans sedan jag började jobba.
Att byta bransch behöver dock inte betyda åratal i skolbänken. Så sent som tidigare i år sedan satt jag vid samma bord som en äldre busschaufför. Han berättade att han egentligen är pensionär men att han stannat kvar och jobbar deltid efter att han gick i pension. Detta då han tycker det är kul att köra och att det råder brist på chaufförer.
Han berättade att dom alltid söker nya förare. Ingångslönen var på 28 200 kr och du behöver bara ha B-körkort så står dom för hela utbildningen för ditt buss-körkort förutsatt att du binder upp dig för att köra i ett år års tid för dom. Detta på en ort som ligger inom pendlingsavstånd från där Casper och Dennis bor. 28 200 kr före skatt skulle betyda ca 4500 kr mer per person i månaden för dom efter skatt. Vilket skulle betyda ca 9000 kr mer i månaden för dom gemensamt, dvs en summa som skulle täcka hyran för en 3a åt dom.
Ett annat sätt att få upp lönen är genom extrajobb. Jag pratade nyligen med ett gäng gymnasieelever, flera av dom hade extrajobb vid sidan av studierna. En var regelbundet barnvakt, en annan jobbade extra på Clas Ohlson, en på restaurang, en i butikskassa och flera var domare i olika sporter, och så vidare.
När jag pluggade på universitet hade en stor andel av mina kursare extrajobb vid sidan av studierna. Många av dom hade extrajobben för att spara ihop till en insats så att de kunde köpa en bostadsrätt när de pluggat färdigt. Men det är inte bara studenter som jobbar extra. Sedan jag började jobba själv så har jag alltid haft kollegor som haft extrajobb eller driver eget företag vid sidan om det vanliga heltidsjobbet.
Nu tror jag att få människor vill ha extrajobb resten av livet, men under kortare perioder av livet när du verkligen behöver få in extrapengar är det ett rimligt alternativ. Om jag i dag hade blivit av med allt jag äger, min bostadsrätt, alla pengar på börsen osv så hade jag definitivt varit villig att jobba extra på kvällar och helger under något eller några få år för att komma på fötter igen.
Ett alternativ till att skaffa ett extrajobb är att tjäna pengar på något av dina intressen. Det är just detta de flesta av mina vänner med egna företag gör. De har en hobby som de tjänar pengar på vilket har lett till att de startat ett företag. Ett exempel på detta är en vän till mig, hon gillar att virka. När hon gick på gymnasiet så började hon publicera bilder på de saker hon virkade i social media. Folk började kommentera och vissa frågade om de kunde få köpa de saker hon la ut bilder på.
Detta fick till effekt att hon startade eget företag under våren när hon gick i åk tre på gymnasiet. Hon sa till mig att hennes mål var att sälja för 10 000 kr under resten av året. En månad senare kom hon till mig igen och sa att hon måste ändra sitt mål, det nya målet är att sälja för 100 000 kr fram till nyår. Sedan dess har hon med framgång drivit vidare företaget medan hon pluggat på högskolan och haft vanliga jobb. Detta är bara ett exempel, jag har massor av vänner, släktingar, kollegor och så klart mig själv som tjänat pengar på hobbys.
I artikeln säger dom att köpa en bostad inte är ett alternativ för någon av dom. Men är det verkligen så? Som alternativ till att hyra valde jag ändå att testa om det vore möjligt för dom att köpa något.
Här bortser jag från möjligheten att få upp lönen genom att tex byta jobb eller skaffa ett extrajobb. Dessa siffror bygger helt på deras nuvarande löner. Skulle de få upp sin inkomst skulle så klart möjligheterna öppnas än mer än det jag kommer fram till nedan.
Jag gjorde en test med SBAB på deras lön, ålder osv och enligt SBAB så skulle de enbart få låna 200 000 kr om jag satte en kontantinsats på 100 000 kr. Dvs total summa 300 000 kr. En snabb titt på Hemnet visade att de billigaste ettorna där de bor går för strax under en miljon kronor. Så det verkar som att de har rätt i att köpa inte är ett alternativ. Om vi inte på något sätt skulle lyckas dubbla den aktuella summan.
De är två bröder så kanske kan lösningen vara att de delar på boendet? En snabb titt på Hemnet visar att de billigaste 3orna i deras stad, vi kunde gått på 2a men det hade nog inte känts som mycket till lyft från hur de bor nu, så visar det sig att de går för mellan strax under 1,2 till strax under 1,3 miljoner kronor.
När jag hos SBAB anger att de är två som skall ta lånet i stället för en så händer saker! Med dubbla lönen, dubbla insatsen (200 000 i stället för 100 000) och kanske den ökade tryggheten dubbla låntagare ger så får de plötsligt inklusive insatsen köpa boende för 1 720 000kr, vilket är betydligt mer än vad de billigaste 3orna i deras stad går för.
Nu förstår jag att deras dröm kanske inte är delat boende, men det gäller ju att se det som ett steg på vägen. Livet är ett maraton inte en sprint. Hyran på de billigare 3orna i deras stad verkar ligga på runt 5 100 – 5 600 kr men det finns även de som skiljer sig åt här och har en hyra på tex 4 500 kr.
Låt oss räkna lite och vi räknar med höga siffror för att kanske få lite marginal till verkligheten. Säg att de inser att de behöver jobba på ekonomin så i stället för 100 000 var i kontantinsats sparar de ihop 150 000 var. De köper en 3a för 1,3 miljoner kronor. Med 300 000 i gemensam kontantinsats behöver de då låna 1 000 000 kr. Räknat på 5% ränta får de betala ca 4 167 kr i månaden i ränta. För att göra det lite enklare här skippar jag saker som ränteavdrag vilket skulle minska deras kostnader ytterligare.
Eftersom de inledningsvis har en belåningsgrad på över 70% så behöver de amortera 2% under de första åren. Det innebär ca 1 667 kr i månaden. Deras totala månadskostnad för lånet inklusive amorteringar hamnar därmed på 5 834 kr. Låt oss sedan räkna högt på hyran, säg att den hamnar på 5 500 kr i månaden. Då hamnar deras totala månadskostnad för boendet på 11 334 kr.
De har 18 000 kr i månaden var efter skatt var vilket ger ett gemensamt belopp på 36 000 kr efter skatt. När de betalt boendekostnaderna återstår alltså 24 666 kr till övriga kostnader den månaden. Det är ingen struntsumma. Om de dessutom väljer att laga maten själv från grunden i stället för att köpa färdigmat, ta cykeln i stället för bil/kollektivtrafik där det är möjligt, undvika dyra intressen osv finns det dessutom utrymme att spara en hel del. Pengar som i framtiden skulle kunna användas när de tar nästa steg, varsina boenden.
Om räntan sedan sjunker under de närmaste åren, vilket många tror, så skulle utrymmet för detta snabbt växa. Om till exempel räntan har sjunkit till två procent när de fått ner lånet till 900 000 kr så betalar det plötsligt bara 1 500 kr i ränta i månaden och behöver bara amortera 750 kr i månaden (1%) vilket betyder att deras kostnader för lånet plötsligt ligger på 2 250 kr i månaden jämfört med 5 834 kr i exemplet ovan. Det innebär ytterligare 3 584 kr i månaden de kan lägga på sitt sparande för separat boende eller på att amortera ner nuvarande lånet vilket indirekt betyder samma sak. Väljer de att verkligen prioritera detta kan de snart lägga 10 000 kr i månaden på nytt boende.
Det hela kan så klart kompletteras med att de jagar bättre betalda jobb, utbildar sig, skaffar extraintäkter vid sidan om, jobbar övertid osv. Deras 18 000 kr i månaden efter skatt motsvarar ungefär 22 000 kr i månaden före skatt. Med tanke på att medianlönen i Sverige enligt SCB för år 2023 på 35 600 kr så borde det finnas goda möjligheter för dom att få upp lönen genom att till exempel utbilda sig och byta yrke.
Nu säger jag inte att byta yrke alltid är lätt eller sker över en natt. Men jag har haft många vänner, bekanta och kollegor genom åren som skolat om sig till något annat vid sidan om vanliga jobbet. Livet är inte en sprint, det är ett maraton, de möjligheter och planer jag beskriver i detta dokument är sådana som tillsammans kan ta flera år, kanske till och med nått årtionde att realisera.
Jag vill vara tydlig med att allt jag skriver i detta inlägg är menat att visa på vilka möjligheter som finns. Jag säger inte att det är så här någon ska eller måste göra. Människor är olika och har olika prioriteringar i livet. Jag påstår inte heller att det är lätt, en dans på rosor eller något som sker över en natt. Det jag skriver här är mer vad jag själv hade gjort om jag befann mig i deras situation. Inget säger att mitt val är det rätta, det enda eller det bästa.