Kategorier
Forskning Tankar och funderingar

Förstör pendlandet dig?

Tänk om det fanns något i ditt liv som ledde till lägre välbefinnande, höjt blodtryck, negativa fysiska påfrestningar, ökad ångest och värre humör både på morgonen och kvällen. Dessutom har det en negativ påverkan på den tillfredsställelse du upplever med din fritid.

Låter hemskt va? Detta är helt klart något vi vill undvika!

Just dessa saker visar den data som den tyska socioekonomiska panelen (GSOEP) samlade in under 14 års tid. Orsaken till dessa problem är pendling till och från jobbet.

Enligt studien rapporterar människor med längre pendlingstid systematiskt lägre subjektivt välbefinnande. Ju längre pendlingstiden är, desto mer minskar personens livstillfredställelse.

Något som kan kompensera för detta är en högre lön. Enligt studien krävs det, för att kompensera för 23 minuters pendlingstid (enkel resa), en månadsinkomst som ligger 18,86% över genomsnittslönen.

Men bara det faktum att pendling är förknippat med så många negativa effekter som tidigare nämnda höjt blodtryck, fysiska åkommor, ökad ångest och sämre humör både på morgonen och kvällen borde vara tillräckligt för att fråga sig själv om det ens är värt en högre lön om du behöver pendla riktigt länge, säg en timma enkel resa. Dessutom visar analysen att det även påverkar pendlarens partner, som inte pendlar, livstillfredställelse.

Jag minns själv när jag studerade i grannstaden och därmed pendlade under två års tid. Från dörr till dörr vart det väl runt en och en halv timma enkel väg. Det spelade ingen roll om jag åkte hem kl 14:00 eller 21:00 jag var alltid lika trött när jag kom hem. Så jag kan definitivt känna igen mig i resultaten presenterade ovan.

Jag skulle gissa att de två åren är en av anledningarna till att sedan jag började jobba har jag alltid sökt till arbetsplatser som ligger inom promenad/cykelavstånd. Likaså när jag letat ny bostad har jag alltid fokuserat på områden som inte ligger allt för långt från jobbet. Jag upplever helt klart en ökad livskvalitet när jag inte behöver sitta i bil/buss/tåg en timma eller två varje dag.

Nu är så klart verkligheten inte så enkel för många. Du kanske inte har råd med bostäder som ligger nära ditt jobb och du kanske inte har möjlighet att välja och vraka mellan olika arbetsgivare som ligger på rätt ställen. Hyran måste betalas, du behöver få mat på bordet, och du kanske har en familj som måste försörjas.

Därför är det logiskt att många människor spenderar både en och flera timmar pendlande varje dag. Det viktiga är att vara medveten om de negativa faktorer studien visar på och att inse hur detta påverkar inte bara din utan kanske även din partners livskvalitet. Så att du har en plan för att komma vidare.

Om det är så att du verkligen älskar din arbetsgivare alternativt inte ser några direkta möjligheter att hitta ett lika givande jobb någon annanstans kanske denna plan skall fokusera på att bygga upp din ekonomi. Så att du inom några år får möjligheten att flytta närmare ditt jobb. Att leva sparsamt några år och verkligen pusha månadssparandet kan göra stor skillnad för ens ekonomi.

Annars bör kanske planen handla om att hitta arbetsgivare närmare där du bor. Antingen inom samma bransch eller om det inte är ett alternativ inom en annan bransch. Jag har flera vänner och bekanta som skolat om sig och helt bytt bransch. I dag finns det dessutom ofta möjlighet att skola om sig på distans så att du kan fortsätta jobba medan du pluggar. Det senare har jag själv utnyttjat och läst in ytterligare en universitetsexamen på distans medan jag arbetat.

Ett tredje alternativ som är populärt bland sparnördar på X (Twitter) är en lite mer extrem väg där de under ett antal år verkligen försöker minimera utgifter och maximera intäkter. Detta för att kunna spara så mycket som möjligt varje månad. Många av dessa mer extrema sparar över halva lönen. Dessa pengar investeras sen på börsen så att de stiger i värde. Allt med målet att kunna sluta arbeta och leva på sina investeringar 2-3 årtionden tidigare än vad den stora massan går i pension.

Pendlar du? Har du en plan för att minska den tid du spenderar pendlandes varje dag? Eller du kanske tvärt om gillar att pendla och är undantaget till vad studien visar?

Kategorier
Fakta Tankar och funderingar

Är du rikare än din granne?

Svenskar älskar att jämföra sig med sina medmänniskor. Vilken bil de kör, när de renoverade köket senast, hur fint de bor och hur ofta de reser utomlands. Men i Sverige är det också fult att prata om pengar vilket gör det svårare att veta vem som faktiskt är rik.

Kanske äger banken både den nya bilen och bostaden, lån som dessutom användes för att finansiera den senaste utlandsvistelsen. Vi kan inte heller utgå från vilket jobb de har för att avgöra om de är rika eller ej. Hög inkomst blir snabbt samma sak som höga utgifter vilket hindrar att en förmögenhet byggs upp.

Våra vänner på Avanza publicerade i veckan något som kan ge oss en hint om hur rika andra är och ge dig något att jämföra med. Detta gör dom genom att titta på något som de kallar för milstolpar. Dvs hur många som nått en viss mängd pengar på sitt konto hos Avanza. Milstolparna är 100 000 kr, 500 000 kr, 1 000 000 kr och 5 000 000 kr.

De har sedan delat upp befolkningen i sju åldersgrupper. 18-24 år, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65-74 och 75+. Värt att notera när du tittar på siffrorna är att den första och den sista åldersgruppen inte matchar de övriga i antal år de omfattar så inte fullt jämförbart.

I den första åldersgruppen, 18-24 år så har 20% nått 100 000 kr, 2% 500 000 kr och 0,5% nått 1 000 000 kr. Antalet i gruppen som nått en miljon är för litet för vara med i statistiken. Värt att tänka på är att troligtvis har något som är 24 år kommit längre på sin resa än någon som är 18 år. Om vi bara delar det jämnt skulle det kunna vara som så att 20% av de som är 21 år har nått just 100 000 kr, men tittar vi på de som är 18 år kanske bara 14% har det och tittar vi på de som är 24 år kanske 26% har det. Men det ger i alla fall en riktlinje om hur det ligger till.

För 25-34 år så har 30% nått 100 000 kr, 8% har nått 500 000 kr, 3% har nått en miljon och 0,1% har nått fem miljoner.

För 35-44 år så har 42% nått 100 000 kr, 16% har nått 500 000 kr, 8% har nått en miljon och 1% har nått fem miljoner.

För 45-54 år så har 45% nått 100 000 kr, 21% har nått 500 000 kr, 12% har nått en miljon och 2% har nått fem miljoner.

För 55-64 år så har 47% nått 100 000 kr, 23% har nått 500 000 kr, 13% har nått en miljon och 2% har nått fem miljoner.

För 65-74 år så har 52% nått 100 000 kr, 27% har nått 500 000 kr, 17% har nått en miljon och 3% har nått fem miljoner.

För 75+ år så har 55% nått 100 000 kr, 32% har nått 500 000 kr, 22% har nått en miljon och 6% har nått fem miljoner.

En faktor vi inte får glömma är att detta bara gäller folk som har ett konto hos Avanza. Det saknar så klart majoriteten av svenskarna så i verkligheten är troligtvis siffrorna betydligt lägre.

Därför är det rimligt att antaga att om du är 18 år och har 100 000 kr sparat så tillhör du inte de 20% rikaste i din åldersgrupp utan åtminstone de 10% rikaste, troligtvis är andelen längre än så. Kanske tillhör du till och med de 5% eller 2% rikaste sett till din ålder.

Så dessa siffror behöver alltså tas med ett ton salt eftersom så många inte har ett konto hos Avanza, men troligtvis ger de en bättre bild av hur rik eller fattig du är jämfört med de som är jämngamla med dig än vilken bil de kör eller var de bor.

Så hur ligger du själv till jämfört med din åldersgrupp? Själv har jag en bit kvar till där jag vill ligga men jag är åtminstone nere på en ensiffrig procent. Jag saknar dessutom 10 miljoner som en milstolpe för då hamnar vi ju vid omkring dollarmiljonär vilket åtminstone jag tycker är en intressant milstolpe.