Kategorier
Allmänt om bloggen Tankar och funderingar

Planer för 2023

Jag kommer här att först berätta om mina planer för bloggen för att sedan gå igenom mina planer för 2023 när det kommer till mitt investerande. Föregående år vart inte alls som jag hade tänkt mig för bloggen. Jag publicerade knappt några inlägg alls. Jag hamnade på ett snitt på 0,17 inlägg i veckan att jämföra med ett snitt på 1,29 inlägg i veckan denna bloggs första år och ett snitt på hela 3,67 inlägg i veckan mitt mest produktiva år med den gamla bloggen.

Jag skulle kunna komma med massa bortförklaringar som att jag pluggade heltid på universitet samtidigt som jag också jobbade heltid förra våren och jag skulle kunna lyfta att jag hade galet mycket på jobbet i höstas med massor av övertid som följd. Och absolut dessa saker har självklart bidragit till att antalet inlägg förra året minskade. Men jag skulle ljuga om jag påstod att det var den enda orsaken till att det blev som det blev. Det är uppenbart att jag prioriterade andra intressen och hobbys över bloggen och att denna därför vart lidande.

Att sträva efter att komma upp i samma inläggsfrekvens som i min gamla blogg är inte önskvärt. Jag insåg det inte då men när jag flera år senare läst igenom gamla inlägg har jag insett att även om det finns flera guldkorn så är mycket också skräp, sådant jag aldrig skulle publicera i dag. Jag vet även att det en stor del av våren kommer vara lik hösten, massor av arbete och en del övertid så det kommer definitivt komma perioder där jag inte publicerar några inlägg.

Men förra årets bloggproduktion var pinsamt, det får inte upprepas. Faktum är att jag är så bestämd i frågan att jag på Twitter redan den sista december postade att mitt nyårslöfte för 2023 är att publicera fler blogginlägg under januari än vad jag gjorde under hela föregående år sammanlagt. Detta kan jag lova både för att det är något jag verkligen vill göra men också för att jag vet att jag kommer att ha mycket ledig tid den närmaste veckan så skall försöka hinna med att skriva ett gäng inlägg då.

Ser man till längre sikt så antar jag att ett inlägg per vecka i snitt är ett realistiskt mål även om de inte kommer att vara jämnt fördelade över hela året. Det kommer säkert vara så att jag vissa månader publicerar ett helt gäng inlägg och andra kanske inte ett enda. Livet får styra helt enkelt och många intressen och hobbys slåss om en begränsad mängd tid.

En sak som jag vet att jag vill skriva är ett gäng allmänna inlägg som förklarar grundläggande saker. Ta ränta på ränta till exempel. De flesta som är aktiva inom sparande och investerande har nog stenkoll på ränta på ränta men jag kan inte räkna med att alla som hittar min blogg har det. En del som hittar min blogg är nybörjare som är nyfikna på att börja sin egen ekonomiska resa men som kanske ännu inte har koll på grunderna. Därför behöver jag i princip i varje inlägg där jag nämner termen ränta på ränta också förklara vad det är.

Genom att skriva ett gäng inlägg som förklarar grundläggande termer så kan jag i stället för att förklara dom varje gång de dyker upp i ett nytt inlägg bara länka till det inlägg som förklarar dom. Det tror jag både skulle göra mina inlägg tydligare för nybörjare samtidigt som mer erfarna investerare inte behöver läsa massa repriser om saker ni redan har koll på. Ränta på ränta var bara ett exempel, det finns så klart ett gäng olika termer som jag vill göra detta med.

När det kommer till mitt eget investerande så finns det ett par fokusområden. Det första är att jag sedan ett par år tillbaka letar efter nytt boende. Jag har ett gäng bevakningar på Hemnet. Men jag trivs samtidigt väldigt bra med mitt nuvarande boende vilket gör att jag är väldigt kräsen, det behöver vara perfekt för att jag skall överväga det. Ett tydligt tecken på detta är att jag endast var på en enda visning under förra året.

Det finns två saker jag främst är ute efter när det kommer till ett nytt boende och det är att jag dels skulle vilja ha ett rum mer än vad jag har i dag, ett rum som skulle bli en mix av kontor, gym och gamingrum. Detta är saker som jag i dag har utspritt över lägenheten vilket jag inte riktigt gillar. Jag köpte rätt mycket vikter under pandemin när jag inte ville gå till gymmet, det är inte sexigt att ha dom liggandes i vardagsrummet eller sovrummet. Samma med kontorsdelen, skrivbord, dator osv.

Det andra är att jag skulle vilja ha en lägenhet med uthyrningsdel. Tanken är i princip att genom att hyra ut så skall jag helt kunna finansiera mitt eget boende samt använda eventuellt överskott för att betala av bostadslånet. Jag har i dagsläget inget lån alls på min bostadsrätt då jag betalat av det men jag skulle så klart ta ett nytt lån om jag köper en ny bostad. Sedan är jag så klart kräsen, som jag tidigare nämnde så trivs jag bra i min nuvarande lägenhet så det är många faktorer som behöver stämma, läge, föreningens ekonomi, våningsplan, närhet till jobbet, tillräckligt centralt i stan så att jag vet att det aldrig kommer vara några problem att hyra ut osv.

Eftersom jag är kräsen och det är svårt att hitta något jag verkligen vill ha är ett annat alternativ om räntan fortsätter uppåt och priserna börjar falla ordentligt att jag bor kvar i min nuvarande lägenhet och i stället köper ett objekt enbart för att hyra ut.

När det kommer till börsen så har jag inga drastiska planer. Jag ser regelbundet över mina innehav och säljer om det är något jag inte längre tycker passar in eller som jag inte längre tror på. Men förväntar mig inte några större förändringar. Däremot är jag som du kanske redan vet om du läste gårdagens inlägg kanske lite för likvid men över en halv miljon kronor. Även om jag vill ha tillgång till en skaplig summa likvider för ett eventuellt bostadsköp har jag överdrivet mycket nu så troligtvis kommer nog 250 000 – 350 000 kr av dessa att investeras på börsen under de närmaste månaderna så fort jag hittar bolag jag verkligen vill äga till priser jag tycker är rimliga. Utöver detta så tillkommer även en 5000 – 15000 kr i månaden från min lön men det är inget nytt.

Frågan är väl bara om nysparandet och de övriga pengarna kommer investeras i bolag jag redan har i min portfölj eller om nya läggs till. Skulle gissa på att det kommer läggas till några företag till portföljen under året samtidigt som kanske ett eller två försvinner. Men det är för tidigt för att säga än vilka dessa skulle bli.

Vad tycker du om mina planer? Vilka planer har du själv för 2023?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag skulle uppskatta din åsikt, kommentera!x
()
x